2024 Yılı Osmanlı Haftası Ne Zaman? Hangi Gün?


Türkiye Cumhuriyetinden önce dünyada önemli bir imparatorluk olarak bilinen Osmanlı İmparatorluğu yer almaktaydı. Ülkemizde Osmanlıdan çok fazla iz görülmektedir. Osmanlı İmparatorluğu 600 yıllık bir varlık göstermiş uzun ömürlü bir devlet olmuştur. Tam kuruluş tarihi 1299 olan Osmanlı İmparatorluğu 1999 senesinde kuruluşunun 700. Yıl dönümü olması sebebiyle özel bir kutlama ile hatırlanmak istenmiştir.

Osmanlı Haftası bu bağlamda ortaya çıkan önemli günler içerisinde yer almıştır. İnsanlara tarihi geçmişi öğretme özelliği olan bu hafta kapsamında Osmanlı İmparatorluğu dönemleri içerisindeki önemli zaman dilimlerinden kişilere bahsedilmektedir. 600 yıllık bir hakimiyetin söz konusu olduğu Osmanlı’da toprak genişliği de çok büyük oranlardadır.



Bu sebeple de çok fazla coğrafyaya ve kültüre dağılmaktadır. Ortak bir tarih mirası haline gelen Osmanlı oldukça da renkli bir imparatorluk olarak göze batmaktadır. Birçok din, dil ve ırk aynı devlet içerisinde yer almaktadır. Bu da kültürel zenginliği ortaya koyduğu için Osmanlı Haftası kapsamında kişilere gösterilecek çok renkli bilgiler bulunmaktadır. 


1999 senesinden beri her sene 21-27 Ocak tarihleri arası Osmanlı Haftası olarak kabul edilmekte ve hatırlanmaktadır. Osmanlı Devletinin faaliyetlerinden kültürel özelliklerinden ve ilginç hikayelerinden bu önemli gün kapsamında insanlara sunular yapılmaktadır. Konferanslar, sempozyumlar ve paneller yapılmaktadır. Ayrıca internet vasıtasıyla da çok fazla insana bilgilendirici yayınlar yapılabilmektedir. Tarihte önemli rolü olan muhakkak hakkında bilgi sahibi olunması gereken Osmanlı Devleti ülkemizde Osmanlı Haftası vesilesiyle çok fazla insana öğretilmektedir. 


Osmanlı Haftası Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?


Osmanlı Haftası 1299 senesinde Osman Gazi tarafından kurulmuştur. Başlangıçta küçük bir kıyı boyu olan devlet tarih içerisinde doğru politikalarla ilerlemiştir ve büyük bir imparatorluğa evrilmiştir. 600 seneye yakın bir hükmedişte 1453 senesinde İstanbul’un fethi gibi çok önemli tarihi olaylara da vesile olmuştur. Türk olsun veya başka bir milletten olsun dünya tarihini öğrenmek isteyen her insanın Osmanlı tarihini iyi bilmesi gerekmektedir. Bu sebeple ülkemize kutlanan Osmanlı Haftası çok güzel bir etkinliktir. 

1999 senesinde Osmanlı Devletinin kuruluşunun 700. Yıl dönümü olmuştur. Çoktan yıkılan ve son bulan bir devlet olmasının yanına tarihi rolünün büyüklüğü sebebiyle ülkemizde 1999 senesinde itibaren bir Osmanlı Haftası düzenlenmesine karar verilmiştir. Bu vesile ile her sene 21-27 Ocak tarihleri Osmanlı Haftası olarak kutlanmaktadır.  Çok fazla önemli gün ve hafta olması sebebiyle fazla sayıda insan tarafından bilinemeyen bu gün kapsamında çeşitli bilgilendirici etkinlikler yapılmaktadır. Uzman tarihçiler sempozyum ve panellerde söz alırken televizyon programlarında da yer almaktadırlar. Böylelikle Osmanlı devlet ve tarihi öğrenilir. Osmanlının kuruluşundan yıkılışına kadar kısa bir göz gezdirme yapılır. Zira çok uzun bir süre hayatta kalan devletin tarihini tahlil edebilmek için bir hafta çok da yeterli bir zaman olamamaktadır. 


Osmanlı Haftası Anlam ve Önemi


Verilen kurtuluş mücadelesinden sonra Türkiye Cumhuriyeti Ulu Önder Msutafa Kemal Atatürk tarafından kurulmuştur. Yani çağa uygun modern bir devlet olan Türkiye’den önce bu topraklarda Osmanlı Devletinin bir kısmının yer aldığı bilinmektedir. 600 sene boyunca çok büyük topraklarda hüküm sürmüş olan Osmanlı devleti çok ciddi olaylara da vesile olmuştur. 1453 İstanbul’un fethi buna verilebilecek en belirgin örnektir.

Bu ve bunun gibi önemli olayları ve geniş tarihi ile ülkemizde 1999 senesinden beri Osmanlı Haftası kutlanmaktadır. 1999 senesi olmasının sebebi Osmanlı Devletinin eğer hala hayatta olsaydı kuruluşunun 700. Yıldönümü olacağı içindir. 21-27 Ocak tarihleri arasında Osmanlı Haftası kapsamında insanlara tarihi bilgilendirici paylaşımlar yapılır ve bu gün kutlanmış olur.

2024 Osmanlı Haftası Ne Zaman?


2024 yılında Osmanlı Haftası Tarihi 21- 27 Ocak


2024 Osmanlı Haftası Hangi Gün?


Osmanlı Haftası 2024 yılında Perşembe günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR