2024 Yılı Müzeler Haftası Ne Zaman? Hangi Gün?


Müzelerin tarihi değeri oldukça yüksektir. Bu yüzden, müzelerin önemine dikkat çekmek adına her yıl 18 Mayıs ila 24 Mayıs tarihleri arası; Müzeler Haftası olarak kabul edilir. Türkiye; gezilip görülecek müzeler açısından oldukça zengin bir ülkedir. Anadolu; Medeniyetlerin Beşiği olarak kabul edilir. Binlerce yıllık tarihi ile muhteşem bir kültüre ev sahipliği yapan Anadolu; müzeler açısından son derece avantajlı bir coğrafyadır. 



Müzeler; dünya mirasını aydınlatan ve koruyup gelecek nesillere aktaran kurumların başında gelir. Uluslararası Müzeler Günü olarak bilinen 18 Mayıs – 24 Mayıs tarihleri arası ülkemizde de Müzeler Haftası olarak kutlanır. Müzeler Haftası ile geçmişten günümüze kadar ulaşan tarihi değerlerin insanlara tanıtılması hedeflenir. 


Müzeler Haftası’nın Önemi


Müzeler; bir bölgenin kültürel açıdan ne kadar değerli olduğunu göstermesi bakımından önem taşır. Geçmişte yaşanılan hayatlar ve yapıların sergilendiği alanlara müze adı verilir. Sergilendikleri eserlerin özelliklerine göre müzelerin farklı kategorilere ayrıldığını ifade etmeliyiz. Herhangi bir topluluğun kıyafeti veya aksesuarlarının sergilendiği müzelere etnografya müzeleri adı verilir. Arkeoloji müzeleri ise yerleşim birimlerine ek olarak çanak, çömlek ve kap gibi malzemelerin sergilendiği müzeler olarak bilinir. Bunun yanı sıra;

•    Oyuncak müzesi
•    İslami eserler müzesi
•    Resim müzesi
•    Heykel müzesi
•    Sanat müzesi 




gibi farklı müzelerin olduğunu da ifade etmeliyiz. Müzeler; Türkiye’nin eşsiz tarihine tanıklık etmesi açısından son derece değerlidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kurulduğu yıllarda Türk kültürünü halka tanıtmak, geçmişi unutturmamak ve halka kültür bilinci kazandırmak adına müzelerin kurulmasına önem verilmiştir. Buna ek olarak, Cumhuriyet Dönemi’nde yaşamış çok sayıda şair ve yazarın da eserlerinde müzelerin önemine dikkat çektiğini söylemeliyiz. Bir başka deyişle, geçmişten bu yana herkesin müzeleri ziyaret etmesine dair tavsiyeler verilmiştir. 


Müzeler Haftası’nda Hangi Etkinlikler Düzenlenir? 


Müzeler Haftası’nın önemine dikkat çekmek adına Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından müzelerin ücretsiz olarak halka açılması söz konusudur. Buna ek olarak, Müzeler Haftası’nda bilhassa okullarda çok sayıda konferans ve seminer düzenlenerek müzelerin önemi çocuklara anlatılır. Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ortaklığı sayesinde öğrencilere yönelik farklı etkinlikler de düzenlenir. Bu etkinlikler sayesinde Türkiye’de bulunan ve mutlaka ziyaret edilmesi gereken müzeler hakkında bilgi verilir. Öğrencilerin grup halinde bu müzeleri ziyaret etmesi sağlanır. Ayrıca, müzelerde bulunan eserler hakkında öğrencilere bilgi verilir. 


Müzeler Haftası’nda Hangi Müzeler Ziyaret Edilmelidir? 


Müzeler Haftası boyunca tüm müzelere girişlerin ücretsiz olmasından dolayı aşağıdaki müzelerin mutlaka gezilip görülmesi tavsiye edilir.

•    Şanlıurfa Müzesi: Türkiye’deki en büyük ve ihtişamlı müzeler arasında yer alır. Taş Devri’nden başlayarak Neolitik Çağ, Tunç dönemi, Roma dönemi ve daha birçok döneme ait birbirinden değerli eserleri bu müzede bulmak mümkündür. Şanlıurfa kent merkezinde bulunan bu müzeyi mutlaka görmelisiniz. 
•    Zeugma Müzesi: Gaziantep’te bulunan bu müze; Müzeler Haftası’nda ücretsiz olarak gezebileceğiniz müzeler arasında yer alır. Müzenin en dikkat çeken eserlerinden birisi Çingene kızıdır. Belkıs harabelerinin kurtarılması sırasında villanın zemininde yer alan mozaik; gelen tüm ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Müzenin özel bir odasında yer alan mozaik; taraflı tarafsız herkesi büyülemektedir. 
•    Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi: Bodrum Deniz Müzesi; Türkiye’deki en iyi müzecilik örneklerinden birisidir. Bilhassa şövalyelerin denizcilik ile ilgili eserlerini görmek adına bu müzeyi ziyaret etmelisiniz. 
•    Efes Müzesi: Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden birisidir. Heykeller, eski dönemlere ait olan paralar, takılar ve daha birçok değerli eser son derece ilgi çekicidir. 

2024 Müzeler Haftası Ne Zaman?


2024 yılında Müzeler Haftası Tarihi 18- 24 Mayıs


2024 Müzeler Haftası Hangi Gün?


Müzeler Haftası 2024 yılında Salı günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR