2024 Yılı Mevlid Kandili Ne Zaman? Hangi Gün?


Mevlid Kandili; 2021 yılında 17 Ekim Pazar gününe denk gelen mübarek bir gecedir. 


Mevlid Kandili’nin Önemi 


Mevlid Kandili; İslam dünyasının en hayırlı gecelerinden birisi olarak kabul edilir. Çünkü, bu özel günde Hz. Muhammed (sav) dünyaya gelmiştir. Bu yüzden, Peygamber Efendimizin dünyaya gelişi Mevlid Kandili adı altında kutlanmaktadır. Dua ve ibadetler; bu özel gecenin olmazsa olmazları arasında bulunur. Camilerin dolup taştığı ve ellerin semaya yükseldiği bu gece; Müslüman aleminin en özel geceleri arasında yer alır. 



Mevlid; doğmak, doğum yeri, doğum zamanı anlamlarına gelir. İnsanlığın kurtulması ve doğru yolu bulması adına gönderilen son peygamber Hz. Muhammed’in (sav) doğum günü olan Mevlid Kandili; İslam dünyasının en mübarek gecelerinden birisidir. Hz. Muhammed’in (sav) doğduğu çağda dünyanın her yerinde adaletsizlik, zulüm ve cehalet gibi olayların yaşandığı bilinir. Ayrıca, Allah inancının geride bırakıldığı bir dönemdir. İnsanların tanımlanamayacak kadar korkunç ve karanlık çağda olduğu dönemde Hz. Muhammed (sav) dünyaya gelmiştir. 

Allah’ın bir elçisi olarak İslam dinini tanıtan ve insanlara yol gösteren Hz. Muhammed (sav) sayesinde insanlık; düştüğü kötü durumdan kurtulmayı başarmıştır. Dünyanın aydınlandığı, Allah inancı ile kalplerin nurlandığı, eşitlik ve adalet kavramlarının eskisi gibi önem kazandığı, O’na inananların huzura erdiği bir dönem yaşanmıştır. Bu sebepten dolayı, Hz. Muhammed’in (sav) doğduğu gece; dünya tarihi adına hayati bir öneme sahiptir. Bir başka deyişle, O’nun doğuşuyla beraber insanlık hayırlı ve mübarek bir başlangıca imza atmıştır. 




Mevlid Kandili; Peygamber Efendimizin doğum yıldönümlerini ifade eder. Bu noktada, her Mevlid Kandili’nde mevlidler okunur. Bu mevlidleri saygıyla dinlemek her Müslümana düşen görevdir. Buna ek olarak, Hz. Muhammed’in (sav) hayatı mutlaka öğrenilmelidir. 


Mevlid Kandili’nde Hangi İbadetler Yapılmalı? 


Müslümanların Mevlid Kandili başta olmak üzere tüm kandil gecelerinde yapması gereken birçok ibadet bulunur. 

•    Kuran-ı Kerim okunmalıdır. Ayrıca, okuyanlar dinlenmelidir. Uygun ortamlarda Kuran-ı Kerim okunarak bu özel gecenin anlam ve önemine uygun olarak hareket edilmelidir. Bu sayede, Kelamullah’a olan bağlılık duyguları tekrar edilmelidir. 
•    Mevlid Kandili sebebiyle kaza ve nafile namazları kılınmalıdır. Yalnızca o geceye nakledilen namazlar kılınabilir. 
•    Her Müslüman bu özel gecede tefekkürde bulunmalıdır. İslam dinine dair hayati meselelerde derin düşünceler içerisine girmelidir. 
•    Geçmişin muhasebesi yapılmalıdır. Ayrıca, günümüzün ve geleceğin plan ve programı yapılarak günlük hayat düzenlenmelidir. 
•    Her Müslümanın kandil gecesinde diğer Müslüman kardeşleriyle helalleşmesi gerekir. 
•    Günahlar düşünülerek tevbe edilmelidir. 
•    Küs ve dargın olanların barışması adına çaba gösterilmelidir. Müslümanların kalbini kırdığı kişilerin gönlünü alması gerekir. Ayrıca, acılı insanlar hatırlanmalı ve onların acılarına ortak olunmalıdır. 


•    Müslüman kişi; hem kendisi hem de diğer mümin kardeşleri için onların adını zikrederek dualar etmelidir. 
•    Kişinin üzerinde hakkı olduğunu düşündüğü kişileri arayıp sorması önemlidir. Vefanın hatırlanması gereken bir gecedir. 
•    Öksüz, yoksul, kimsesiz, engelli, yaşlı ve hasta olan kişiler bu özel gecede aranmalı ve hatırları sorulmalıdır. Onlara sevgi ve şefkat gösterilmelidir. Ayrıca, mümkün olduğunca hediyeler ile sevindirilmeleri tavsiye edilir. 
•    Mevlid Kandili başta olmak üzere tüm kandil gecelerinin gündüzleri oruçlu olarak geçirilmelidir. 
•    Müslümanların; ailelerinin, sevdiklerinin ve değerli büyüklerinin kandilini kutlaması gerekir. Ayrıca, onların duaları istenmelidir. 
•    Bu hayattan göçerek ebediyete intikal etmiş kişilerin kabirleri ziyaret edilmelidir. İman kardeşliğinin bir gereği olan sadakat hususu yerine getirilmelidir. 
•    Peygamber Efendimizin doğduğu gece ilgili ayetler ve hadisler okunmalıdır. 
•    Dini toplantılar, sohbetler ve paneller düzenlenmelidir. İlahi, şiirler ve ezgiler okunmalıdır. 

2024 Mevlid Kandili Ne Zaman?


2024 yılında Mevlid Kandili Tarihi 17 Ekim


2024 Mevlid Kandili Hangi Gün?


Mevlid Kandili 2024 yılında Pazar günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR