2024 Yılı Meme Kanseri Biliçlendirme Ayı Ne Zaman? Hangi Gün?


Meme kanseri; özellikle son yıllarda sosyal medyanın da etkisiyle farkındalığı daha da artan bir hastalık olarak dikkat çeker. Meme kanseri ile ilgili olarak yapılan çalışmalar eskiye dayanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü; 2004 yılından bu yana meme kanserinin erken teşhis edilmesi ve bu hastalığa dair duyarlılığın artması adına 1-31 Ekim tarihlerini Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı olarak belirlemiştir. Bir başka deyişle, 2004 yılından günümüze kadar olan süreçte Ekim ayının Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı olduğunu ifade edebiliriz. 



Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları, sağlık örgütleri ve daha birçok kuruluşun katkısıyla ülkemizde de meme kanseri hakkında farkındalık yaratmak adına çalışmalar yapılmaktadır. Bu noktada, her yıl Ekim ayının 26.gününün meme kanserine dikkat çekmek adına pembe kurdele takma günü olarak belirlendiğini ifade etmeliyiz. 


Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı Neden Önemlidir? 


Meme kanseri; tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık rastlanan hastalıklar arasında bulunur. Bu hastalık yüzünden birçok kadın hayatını kaybetmektedir. Hatta, kadınlarda görülen kanser vakalarının yüzde 25’lik kısmını meme kanseri oluşturmaktadır. Yalnızca bu veri bile Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’nın önemi hakkında fikir verir. Buna ek olarak, Dünya Sağlık Örgütü’nün yapmış olduğu araştırmaya göre 180 ülkenin 140 tanesinde meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğu belirlenmiştir. 


Meme kanseri; diğer kanser türlerinden farklı özelliklere sahiptir. Bilhassa erken dönemde hiçbir belirti vermemesi bu kanseri tehlikeli kılan detaylardan birisidir. Bu noktada, kadınların kendi kendilerine meme muayenesi yapması şarttır. Bu sayede, erken teşhis adına önemli bir adım atmış olurlar. Meme kanserinin erken teşhis edildiği takdirde tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu ifade etmeliyiz. Ancak, kadınların meme muayenesinin nasıl yapılacağına dair bilgili olması şarttır. Bu noktada, Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı; kadınların meme muayenesi başta olmak üzere birçok konuda bilgilendirilmesini sağlar. 


Meme Kanserine Karşı Nasıl Önlem Alınmalıdır? 


•    Sigara ve alkol; diğer kanser türlerinde geçerli olduğu gibi meme kanserine de sebep olabilen etmenlerdir. Bu noktada, meme kanserinden korunmak adına sigara ve alkol kullanımının bırakılması şarttır. Bir buçuk kadeh ve üzeri alkol kullanımının meme kanserinde tetikleyici etki yarattığı bilinir. 
•    Birçok kadın menopoz döneminde hormon tedavisi görme ihtiyacı hisseder. Ancak, bu tedavi sırasında kullanılan hormon ilaçları yüzünden meme kanseri ortaya çıkabilir. Bir başka deyişle, hormon ilacı kullanan kadınlar, ilaç kullanmayı bıraktıktan beş yıl sonra meme kanseri için risk teşkil etmeyecek seviyeye gelirler. Buna ek olarak, on yıl boyunca doğum kontrol ilacı kullanan kadınlar için de meme kanseri riski bir hayli fazladır. 
•    Daha önce de söylediğimiz gibi bir kadının kendi kendisini muayene etmesi; meme kanserinin erken teşhis edilmesi noktasında belirleyici olur. Bu noktada, her ay düzenli olarak muayene yapılmalıdır. Memelerde yumru, şişlik veya büyüme gibi belirtilerin meme kanserini işaret ettiğini söyleyebiliriz. Bu tür durumları fark eden kadınların vakit kaybetmeden bir doktora başvurması şarttır. 



•    Kadınların her yıl bir kere de olsa hekim muayenesine gitmesi gerekir. Ayrıca, otuz yaşından itibaren meme ultrasonu ve 40 yaşından itibaren de yılda bir kez mamografi yaptırılmalıdır. Özellikle mamografinin hastalığın teşhis edilmesi adına hayati öneme sahip olduğunu yinelemeliyiz. 
•    Düzenli egzersiz; birçok sorunu ortadan kaldırdığı gibi meme kanserinin oluşmasını da önleyici etkiye sahiptir. 
Siz de Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı çerçevesinde yukarıdaki hususlara dikkat ederek bu hastalığın önüne geçmeye çalışmalısınız. 

2024 Meme Kanseri Biliçlendirme Ayı Ne Zaman?


2024 yılında Meme Kanseri Biliçlendirme Ayı Tarihi 1- 31 Ekim


2024 Meme Kanseri Biliçlendirme Ayı Hangi Gün?


Meme Kanseri Biliçlendirme Ayı 2024 yılında Cuma günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR