2024 Yılı Kütüphane Haftası Ne Zaman? Hangi Gün?


Vatandaşları farklı alanlarda bilinçlendirmek amacıyla birçok kurum ve kuruluşlar, bir takım etkinlikler düzenlemektedir. Ülkemizde de bazı kurumlar, görev alanlarıyla ilgili konularda farklı tarihlerde gün veya hafta kutlamaları yapıyor. Bu kutlamalar kapsamında ise birçok etkinlikler düzenleniyor. Söz konusu kutlamalardan biri de Kütüphane Haftası’dır. 


Kütüphane Haftası Nedir, Ne Zaman Düzenlenir?


Kütüphane Haftası, ülkemizde yarım asrı geçen bir süreden beri kutlanan bir etkinliktir. İlk defa 1964 senesinde düzenlenmeye başlanan bu hafta, süreç içerisinde daha geniş kapsamla yürütülmüştür. İlk senelerde Kasım ayında düzenlenen hafta, 23 ve 29 Kasım arasını kapsamaktaydı. Bu tarihler, daha sonra Mart ayına alındı. Günümüzde Kütüphane Haftası, Mart aylarının son pazartesinde başlar ve o günden itibaren yedi gün boyunca devam eder. 

11 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete ile yapılan son düzenlemedeki Halk Kütüphaneleri Yönetmeliği’ne göre kütüphaneler, sivil toplum kuruluşları ile ortak harekette bulunarak kutlama gerçekleştirebiliyor. 


Kütüphane Haftası Neden Kutlanır?


Bu aktivite, birçok özel gün ve haftada olduğu gibi ilgili alanlar konusunda farkındalık oluşturmak ve toplumsal bilinç sağlamak amacıyla tertipleniyor. Bahse konu hafta kapsamında konferanslar düzenlenir, bazı görsel sunumlar yapılarak kitle iletişim araçları vasıtalısıyla kamuoyuna duyurulur. Bundaki amaç, okumayı artırmak ve okumanın artması ile toplumdaki bilinç seviyesinin artışını sağlamaktır. 




Bu etkinlikler, başta Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki İl – İlçe Halk Kütüphaneleri olmak üzere, okullardaki kütüphanelerde bir hafta boyunca sürdürülmektedir.


Kütüphane Ne Demektir?


Kütüphane, kitap okuma evi, kitapevi gibi anlamlara gelir. İki ayrı sözcüğün birleşiminden oluşan birleşik bir kelimedir. Kütüp, Arapça kitaplar anlamına gelir, özgün şekli kutub şeklindedir. Arapça k-t-b kökünden türemiştir. Hane ise Farsça kökenli bir sözcüktür ve ev anlamına gelir. Hane sözcüğü dilimizde yaygın kullanılan, neredeyse her mesleğin sonuna eklenerek günümüze kadar taşınan bir kelimedir. Bu sözcüğü, posta(ha)ne, pasta(ha)ne, kütüphane, cephane, darphane, hanedan gibi birçok sözcüğün içerisinde görebiliyoruz. 


Kitap Okumanın Faydaları


Kitap okumak, insanlarda düşünme duyusunu artıran en önemli unsurların başında gelir. Kitap okudukça, insanların zihni daha geniş kapsamlı düşünmeye başlar. Böylelikle olayları daha teferruatlı ve ayrıntılı düşünerek işlerimizi kolaylaştırabiliriz.


Ülkemizdeki En Büyük Kütüphaneler


Ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine bağlı İl ve İlçe Kültür Müdürlükleri’nin kütüphaneleri mevcuttur. Taşra birimlerine bağlı bu kütüphanelerden vatandaşlar ücretsiz olarak faydalanabilmektedir. Okurlar, temin ettikleri kitapları bizzat kütüphanelerde okuma imkânına sahipken, belirlenen süre içerisinde getirmek şartıyla da alabilmektedir. 



Bunların dışında hem günümüzde oluşturulan hem de geçmişten bu yana getirilen gelenekle süregelen birçok önemli kütüphane de mevcuttur. Söz konusu kütüphanelerin en başında ise Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi alanı içinde yer alan Millet Kütüphanesi yer alır. 22 Şubat 2020 tarihinde açılan Millet Kütüphanesi, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esintiler taşır. Yaklaşık 125 bin metrekare kapalı alan olan kütüphane, aynı anda 5 bin kişiye hizmet verebiliyor. 

Yurdumuzun farklı şehirlerindeki diğer önemli kütüphanelerden bazıları ise şöyledir:
-    Millet Yazma Eser Kütüphanesi – İstanbul’un Fatih İlçesinde (Kuruluş: 1916) 
-    Milli Kütüphane – Ankara’nın Çankaya İlçesinde (Kuruluş: 1946) 
-    Atatürk Kitaplığı – İstanbul Beyoğlu’na Bağlı Taksim Semtinde (Kuruluş: 1924) 
-    Beyazıt Devlet Kütüphanesi - İstanbul’un Fatih İlçesinde (Kuruluş: 1884)
-    İslam Araştırmaları Merkezi – İstanbul’un Üsküdar İlçesinde (Kuruluş: 1984)
-    İzmir Milli Kütüphane – İzmir’in Konak İlçesinde (Kuruluş: 1912)
-    Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi – İstanbul’un Fatih İlçesinde (Kuruluş: 1927)
-    Doğan Hızlan Kütüphanesi – Antalya’nın Muratpaşa İlçesinde (Kuruluş: 2011)
-    Kadın Eserleri Kütüphanesi  - İstanbul’un Fatih İlçesine Bağlı Fener Semtinde 
-    Salt Galata - Tarihi Osmanlı Bankası Binasında (Kuruluş: 2011) 

2024 Kütüphane Haftası Ne Zaman?


2024 yılında Kütüphane Haftası Tarihi 29 Mart- 4 Nisan


2024 Kütüphane Haftası Hangi Gün?


Kütüphane Haftası 2024 yılında Pazartesi günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR