2024 Yılı Kızılay Haftası Ne Zaman? Hangi Gün?


Kızılay Haftası Türkiye’de faaliyette bulunan bir yardım kuruluşu olan Türk Kızılayı’nın kuruluş amacını, çalışmalarını ve önemini tüm kamuoyuna duyurmak için kutlanan önemli bir haftadır. Bu hafta kapsamında okullarda ve çeşitli kurumlarda bilgilendirici etkinlikler yapılır, sempozyum ve paneller ile sunumlar sergilenir.Böylelikle ülkemiz adına önemi inkar edilemeyecek yardım kuruluşuna karşı bilinç artırılarak farkındalık yaratılması hedeflenir. 

Türk Kızılay’ı Osmanlı dönemine uzanan eski bir kuruluş olarak çok köklü bir yapıya sahiptir. Atatürk ile yeni Türkiye döneminde adı Türkçeleştirilerek Kızılay adını alan bu kuruluş önceden Osmanlı Döneminde Hilal-i Ahmer Cemiyeti olarak bilinmekteydi. İsimsel değişikliğe bakmaksızın bu kuruluş Osmanlı Döneminde de Türkiye tarihinde de çok önemli çalışmalara imza atmış büyük bir yapılanmadır. Felaket zamanları başta olmak üzere toplumsal destek ihtiyacı olan tüm zamanlarda büyük çalışmalar ile ülkeye büyük hizmetleri olan bu kuruluşa özellikle bağış yapılması çok önemlidir.



Bu sebeple Kızılay Haftası ile toplumsal bilinç geliştiğinde kurumun ihtiyaçlarını karşılayacak destek fonlarının dolmasını sağlayacak bağışlar da artmaktadır. Bağışlar sadece maddi olmak zorunda da değildir. Kızılay kapsamında kan bağışı yapmanız da mümkündür örneğin. Aynı zamanda maddi bağış dendiğinde de akla büyük rakamlar gelmesi gerekmez. Günümüzde bir SMS ile beş ila altı liralık bağışlar da yapılabilmektedir. Kişi için az olan bu minik rakamlar biriktiğinde ise büyük işlere fayda sağlanabilmektedir. 


Kızılay Haftası Anlam ve Önemi


11 Haziran 1868 senesi Osmanlı Döneminde Hilal-i Ahmer Cemiyeti adı ile ortaya çıkmıştır Kızılay. Birkaç görev sevdalısı doktor tarafından kurulan bu cemiyet çalışmalarına öyle inançla bağlanmıştır ki devamlılığını korumuştur. Türkiye döneminde Atatürk tarafından adı Türkçeleştirilen Hilal-i Ahmer Cemiyeti, Kızılay adını almıştır. Ülkemizde sosyal yardım kuruluşu olarak biline ve sevilen bu önemli yapılanma sadece ülke içerisinde değil tüm dünyada yardım faaliyetleri de yürütmüştür. 

Kızılay Haftası her sene 29 Ekim ve 4 Kasım tarihleri arasında kutlanmaktadır. Bu tarihler arasında Kızılay’ı tanıtıcı kamuoyu çalışmaları yapılmaktadır. Toplum bilincini geliştirerek kuruluşun devamlılığını sağlamak hedeflenmektedir.




Kızılay sosyal yardım kuruluşudur. Oldukça geniş kapsamlı bu isim içerisinde başta doğal felaketler olmak üzere tüm zor durumlarda topluma destek olur. Yiyecek, içecek, barınma ve sağlık desteği sunar. Toplumun yoksul kesimine sürekli destek sağlamak da Kızılay’ın görev ve faaliyetleri içerisindedir. Öğrenciler için eğitim kampları açan Kızılay böylelikle toplumun genç neslini de desteklemektedir. Yapılan bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere toplumun her kesimini her zaman diliminde mümkün olan en iyi şekilde desteklemek üzerine çalışan yardım kuruluşudur Kızılay.

Kızılay Haftası sayesinde insanlar da bu çalışmalardan haberdar olmayı başarırlar. Okullarda Kızılay kulüpleri kurulur. Bu kulüpler de Kızılay Haftası kapsamında etkinlikler düzenleyerek okullarında bilgilendirici paylaşımlar yaparlar. 



Gelişen teknoloji ve internet sayesinde sosyal medya başta olmak üzere tüm internet araçlarıyla Kızılay Haftası daha fazla insana tanıtılabiliyor. Kızılay’ın önemi ve özellikleri hakkında halk bilinçlendiriliyor. Destek olmanın önemi de bu hafta kapsamında insanlara anlatılıyor. Maddi ve manevi toplum desteği her yardım kuruluşunda olduğu gibi Kızılay içinde vazgeçilemez bir ihtiyaçtır. Bu kapsamda bilinçlenen insanlar Kızılay için neler yapabileceklerini de öğreniyorlar. Kan bağışı, maddi destek ve fiili destek bu yardım türleri arasında sayılabilir.

Kızılay Haftası her sene 29 Ekim ve 4 Kasım tarihleri arasında Tüm Türkiye’de kutlanır. Kutlamalar kapsamında bilgilendirme ve bilinçlendirme en önemli hedeftir. İnternet sayesinde daha fazla insana ulaşılabilmesi demek Kızılay’ın güçlenmesi ve daha fazla çalışma yapabilmesi anlamına gelmektedir.
 

2024 Kızılay Haftası Ne Zaman?


2024 yılında Kızılay Haftası Tarihi 29 Ekim- 4 Kasım


2024 Kızılay Haftası Hangi Gün?


Kızılay Haftası 2024 yılında Cuma günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR