2024 Yılı İzcilik Haftası Ne Zaman? Hangi Gün?


İzcilik; doğa ile bir arada ve onu muhafaza edip gelişmesine katkı sağlayarak çocukları ve gençleri birçok açıdan geliştirmeyi hedefleyen bir eğitim programıdır. İzcilik; tüm çocuk ve gençlerin katılabileceği hiçbir şekilde ayrıma yer olmayan, üniformalı yapılan bir faaliyettir.

İzciliğin amacı, doğayı muhafaza edip geliştirmek ve kişilerin kendi imkânları ve becerilerini kullanarak doğada hayatta kalabilmelerini sağlamaktır. Fiziksel olarak ve iç dünyası olarak doğa ile uyum sağlayan gençlerin; sağlıklı, cesaretli, vatansever ve merhametli bireyler olarak yetişmesi izciliğin vizyonudur. İzcilik faaliyetleri; izcilik yapan insanların tüm yönlerden gelişimlerini aynı anda sağlamayı amaçlar. Doğal ortamda yapılan spor etkinlikleri ile fiziksel gelişim ve kaliteli bir hayat amaçlanırken aynı zamanda yurttaşlık ve vatan sevgisi aşılanır.



Gerçekleştirilen eğitimler; farklı şekillerdeki etkinliklerle başlar. Her bir grup, önderleri eşliğinde doğada uzun yürüyüşler ve kamp kurma gibi etkinlikler yaparlar.

İzcilerin Dünya İzcilik Bürosu tarafından belirlenen bir andları vardır. Bazı temel prensiplere bağlı kalmak üzerine oluşturulan izciliğin andı şu şekildedir: “Tanrıya, vatanıma karşı vazifelerimi yerine getireceğime, izcilik türesine uyacağıma, başkalarına her zaman yardımda bulunacağıma, kendimi bedence sağlam fikirce uyanık ve ahlakça dürüst tutmak için elimden geleni yapacağıma şerefim üzerine and içerim.

” İngiltere'de ilk kez ortaya çıkan izcilik, dünyanın birçok yerine hızlı şekilde yayılmıştır. İzciliği keşfeden ve bu kadar sevilmesini sağlayan kişi Baden Powell isminde bir İngiliz'dir. Bunun yanı sıra Dünya izcilik teşkilatına da başkanlık etmiştir. Baden Powell, 1857 yılında Londra'da dünyaya geldi. Powell’in ailesi de kendi gibi okumuş ve kendini geliştirmiş insanlardan oluşmaktadır. Powell’in babası Oxford Üniversitesi profesörü annesi ise daha üst kademeden bir aileye mensup askeri Wiliams Smidh'in kızıdır. Aynı zamanda büyük babası da buharla çalışan lokomotifi bulan Stephenson'dır. 3 yaşındayken babasını kaybeden Baden Powell, 7 kardeştir.




1869'da bir askeri okula başlayan Powell eğitimini Charterhouse'da bitirmiştir. Okul çağlarındayken boş zamanlarında ormanda vakit geçirmekten, gezi ve koşular yapmaktan büyük bir zevk alırdı. Avlanmaktan ve avladığı hayvanların etlerini pişirip yemekten çok hoşlanırdı. 1876'da subay olmuştur. 1884'te İngiltere'ye gönderildi. 1887 yılında yüzbaşı olup Afrika’ya gönderilmiştir. Burada tanınmış ve 1889 yılında Mafeking kabilesine karşı girdiği savaştan sonra generalliğe yükselmiştir. Sömürge savaşları esnasında İngiliz askerlerinin doğa koşullarına karşı dayanıksızlığından ve iklim değişikliğinden dolayı yıprandıklarını; yöre halkının ise çocuklarını her türlü doğa koşullarına hazırladığını gözlemlemiştir.

Bu gözlemler sonucunda izcilik fikri ortaya çıkmış ve İngiltere'ye dönünce bu düşüncesi üzerinde çalışmalar yaparak, 1907 yılında Brownea adasında Aristokrat ve mahalle çocuklarından oluşan 24 kişi ile kamp yaparak ilk izcilik(boy scouts)  olayını gerçekleştirmiştir. Erkek çocuklar için 1908 yılında izcilik (scouting for boys) kitabının basımını yapmıştır. 1910 yılında ise yakınlarının desteği ile kız izciliğini (girl guides) hayata geçirmiştir.



İzcilik, İngiltere'de ortaya çıkmasının hemen ardından ülkemizde de Keşşaflık olarak ortaya çıkmış ve kabul görmüştür. Ülkemizde izciliğin ilk kurucuları için farklı görüşler vardır. Darüşşafaka Beden öğretmeni ve Oymakbeyi B.Sami Karayel'in 1914 tarihli İzci Rehberi adlı izci kitabında Türkiye'de izciliğin ilk kurucuları Nafi Atıf Kansu ve Ethem Nejat olarak karşımıza çıkmaktadır. Darüşşafaka, Galatasaray ve İstanbul Liseleri ilk izci ünitelerinin kurulmasında öncülük etmişlerdir.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1968 yılında kapsamlı bir şekilde Türkiye İzcileri Yönetmeliği hazırlanmış ve hemen ardından yürürlüğe girmiştir. 1991 yılında Türkiye İzcilik Federasyonu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde kurulmuş ve özel hukuka tabi olarak tüzel kişilik almıştır. Ülkemizde her yıl 15-22 Şubat tarihleri arası "İzcilik Haftası" olarak kutlanmaktadır.

2024 İzcilik Haftası Ne Zaman?


2024 yılında İzcilik Haftası Tarihi 15- 22 Şubat


2024 İzcilik Haftası Hangi Gün?


İzcilik Haftası 2024 yılında Pazartesi günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR