2024 Yılı Hava Şehitlerini Anma ve Havacılık Haftası Ne Zaman? Hangi Gün?


Türk Hava Kuvvetleri sayesinde ülkemiz havadan gelmesi muhtemel tehditlere karşı korunur. Ülkelerin güvenliği adına son derece önemli olan hava kuvvetlerini anmak adına çeşitli günler organize edilir. Bu noktada, Hava Şehitlerini Anma Günü sayesinde bu uğurda hayatını kaybetmiş olan kişilerin hatırlanması sağlanır. 1926 yılından bu yana Hava Şehitlerini Anma Günü etkinliği bulunur. İlk yıllarda 27 Ocak olarak bilinen bu gün; 1935 yılında 15 Mayıs olarak değiştirilmiştir. 


Hava Şehitlerini Anma Günü Neden Önemlidir? 


1926 yılından bu yana hava şehitlerinin anılması adına bir gün organize edilir. Mustafa Kemal Atatürk tarafından 16 Şubat 1925 tarihinde kurulan Türk Tayyare Cemiyeti’nin kuruluş yönergesinin 36.maddesinde bulunan hususlara uygun olarak Hava Şehitlerini Anma Günü düzenlenmektedir. İlk kurulduğu yıllarda Türk Tayyare Cemiyeti ismiyle bilinen kuruma günümüzde Türk Hava Kurumu adı verilmiştir. 

Türkiye; ilk havacılık şehitlerini 1914 yılında vermiştir. Muavenet-i Milliye uçağı ile Kahire – İstanbul arasında uçuş yapan Pilot Yüzbaşı Fethi Bey ile gözetleyici olarak yanında bulunan Kıd. Üsteğmen Sadık Bey’in uçağı maalesef 14 Şubat 1914 tarihinde düşmüştür. Suriye’de Tabariye Gölü civarında düşen bu uçak; Türkiye’nin ilk havacılık şehitlerini vermesine sebep olmuştur. 

1914 yılında verilen ilk hava şehitlerinin anısını yaşatmak adına İstanbul’un Fatih semtinde bir anıt yapılmasına karar verilmiştir. 1916 yılında bitirilen bu anıt ile Hava Şehitlerini Anma konusunda ilk başarılı çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda, Atatürk’ün emriyle kurulan Türk Tayyare Cemiyeti’nin kuruluş yönergesindeki 36.madde dikkate alınarak 27 Ocak gününün her yıl Türkiye Tayyare Şehitlerini Anma Günü olarak kabul edilmesine karar verilmiştir. 




1935 yılına dek her yıl 27 Ocak günü Hava Şehitlerini Anma Günü olarak kutlanırken bu yıldan sonra törenlerin 15 Mayıs tarihinde yapılması kararlaştırılmıştır. Güncel tarih itibariyle her yılın 15 Mayıs gününün ülkemiz adına son derece kıymetli olan Hava Şehitlerini Anma Günü olarak tertip edildiğini söylemeliyiz. 


Havacılık Haftası Ne Zaman? 


15 Mayıs; Hava Şehitlerini Anma Günü olarak bilinirken 15 Mayıs ila 21 Mayıs tarihleri arasındaki hafta ise Havacılık Haftası’dır. Geçmiş yıllarda her yıl Ocak ayında kutlanan bu haftanın mevsimsel etkenlerden dolayı Mayıs ayına taşındığını hatırlatmalıyız. 27 Ocak gününün ise ayrı bir önemi vardır. Binbaşı Fazıl Bey’in uçağının 27 Ocak 1923 tarihinde düşmesi sebebiyle 27 Ocak günü Hava Şehitlerini Anma Günü olarak belirlenmiştir. Daha sonra ise alınan bu karardan vazgeçilmiştir. 

Havacılık Haftası içerisinde birçok etkinlik düzenlenir. Her şehirdeki Türk Hava Kurumu şubesinin Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasıyla etkinliklere başlanır. Çelenk bırakma töreni sırasında şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulur. 



Türkiye; havayolu ulaşımı söz konusu olduğunda dünyanın en iyi ülkeleri arasında bulunur. 1900’lü yılların başından itibaren ülkemizdeki havayolu taşımacılığını geliştirmek adına birçok adım atılmıştır. Havacılık; ulaşımın modern yüzü olarak kabul edilir. Teknolojinin ve imkanların gelişmesi neticesinde insanların ulaşımdaki tercihi her zaman havayolu olur. Türkiye tarihindeki ilk uçak Vecihi Hürkuş tarafından tasarlanmıştır. 1923 yılında başlanan uçak projesi 14 ayda tamamlanmıştır. Vecihi K-6 uçar hale getirilmiştir. Buna ek olarak, Cumhuriyet’in ilan edilmesinin ardından yalnızca 14 ay geçmesine rağmen Atatürk’ün emriyle Türk Tayyare Cemiyeti kurulmuştur. Ayrıca, 1925 yılında Kayseri’de ilk uçak fabrikası kurularak önemli bir gelişmeye imza atılmıştır. 

Tüm bu bilgiler ışığında Havacılık Haftası; ülkemiz adına son derece önemli bir haftadır. Özellikle okullarda bu hafta içerisinde faydalı etkinliklere imza atılır. 

2024 Hava Şehitlerini Anma ve Havacılık Haftası Ne Zaman?


2024 yılında Hava Şehitlerini Anma ve Havacılık Haftası Tarihi 15-21 Mayıs


2024 Hava Şehitlerini Anma ve Havacılık Haftası Hangi Gün?


Hava Şehitlerini Anma ve Havacılık Haftası 2024 yılında Cumartesi günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR