2024 Yılı Halk Sağlığı Haftası Ne Zaman? Hangi Gün?


Sağlık alanında birçok farklı konulara dikkat çekmek ve halkı bilinçlendirmek için özel günler belirlenmektedir. Bu özel alanların dışında genel anlamda sağlıkla ilgili belirlenen özel günler de mevcuttur. Söz konusu günlerden biri de Halk Sağlığı Haftası’dır. 


Halk Sağlığı Haftası Ne Zaman?


Yurdumuzda her sene 3 ile 9 Eylül tarihleri arasındaki günler, Halk Sağlığı Haftası olarak belirlenmiştir. Bahse konu haftayla, halk sıhhatini muhafaza edecek konuların önemine değinmek ve faaliyetlerin duyulmasını kamuoyuna açıklamak amaçlanıyor. Başta Aile Hekimlikleri olmak üzere sağlık kuruluşlarında koruyucu sağlık hizmetlerini tüm yurtta yaymak, etkili sonuçlar almak ve kaliteyi artırmak esas ana hedeflerdendir. Bu açıdan özellikle çocuk sağlığı ön plana çıkarılmaktadır. Ülkenin ve dünyanın geleceği anlamına gelen çocukların sağlıklı büyümelerini sağlamak, halkın da gelecekte daha sağlıklı olmasını doğuracaktır. Çocuklarımızın ruhsal, fiziksel ve zihni sağlıklarının sağlam olması da bugünkü yatırımlara bağlıdır. Bu açıdan başta ebeveynleri olmak üzere topyekûn sağlık kuruluşlarına da iş düşüyor. 

Halk sağlığı çocuğun sağlığına ek olarak annelerin sağlığının da takibini de kapsayan önemli bir noktadır. Çocuk ve anne sağlıklı olduğunda olumlu sonuçları herkese yansıyacaktır.
Dünyaya gelecek bebeğin daha sağlıklı olması gelişinden önce ki yaklaşımlarla alakalıdır. Bu açıdan ülkemizde 2000’li yılların ilk diliminden itibaren doğum hastane sayılarının artırılması, normal doğumları özendirmek, doğumdan sonra bebeklerin periyodik günlerinin takip edilmesi, aşılarının ve özel durumlarının izlenmesi gibi durumlar daha dikkatli şekilde kontrol edilmektedir. 




Halk sağlığı kapsamında ele alınabilecek bu tür hizmetler arasında topuk kanı alınarak fenilketonüri, konjenital hipotiroidi, biyotinidaz eksikliği, kistik fibrozis hastalıkları taraması yapılmaktadır. Bunun dışında duyma yitimi, görme zafiyeti, bir takım göz rahatsızlıkları, kalça çıkığı gibi kontroller erken dönemde takip ediliyor. Halk sağlığı açısından bu test ve takipler hem sorun yoksa insanların ruhsal olarak daha sağlıklı olmasını sağlıyor hem de varsa bir sorunları erken teşhis ile önüne geçilmesine olanak tanıyor. Yine Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle okullarda birçok etkinlikler yapılmakta, çocuklar ve gençlere bu konuda eğitimler verilerek yönlendirici olunmakta. 


Halk Sağlığı Haftası Ne Zaman Belirlendi?


Bu hafta 2 Kasım 2011 tarihli, 663 Sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile yürürlüğe girdi. Bu Kararnamede esas amaçlanan halkın sağlığını muhafaza etmek, geliştirmek ve çevresel unsurlar, bulaşıcı hastalıklar gibi sağlık için risk oluşturan faktörlerle mücadele etmektir. Bu tür önlemler ile sosyal bilinci artırmak, böylece olası hastalıkları oluşmadan önce bertaraf etmek ve yaşam kalitesini yukarıya taşımaktır. Önlemler, ‘insanın en iyi doktoru kendisidir’ sözünün önemini ortaya sermesi açısından da değerlidir. 


Halk Sağlığı Günü’nü Destekleyen Diğer Önemli Günler


04.02.2021    Dünya Kanser Günü
11-17 Mart    Dünya Glokom Haftası, Dünya Tuza Dikkat Haftası
(Mart'ın ikinci perşembesi)    Dünya Böbrek Günü
1-7 Nisan    Kanser Haftası
7-13 Nisan:    Dünya Sağlık Günü / Dünya Sağlık Haftası
(Nisan Ayının İkinci Haftası)    Kalp Sağlığı Haftası
 15.04.2021    Büyümenin İzlenmesi Günü
21-28 Nisan    Ebeler Haftası
(Nisan'ın son haftası)    Aşı Haftası
(Mayıs'ın ilk haftası)    Trafik ve İlkyardım Haftası
 10.05.2021    Dünya Sağlık İçin Hareket Et günü
 17.05.2021    Dünya Hipertansiyon günü
 10.09.2021    Dünya İntiharı Önleme Günü
 15.09.2021    Lenfoma Günü
 26.09.2021    Dünya Doğum Kontrol Günü
 29.09.2021    Dünya Kalp Günü
(Ekim'in ilk Pazartesi) Dünya Çocuk Günü

2024 Halk Sağlığı Haftası Ne Zaman?


2024 yılında Halk Sağlığı Haftası Tarihi 3- 9 Eylül


2024 Halk Sağlığı Haftası Hangi Gün?


Halk Sağlığı Haftası 2024 yılında Cuma günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR