2024 Yılı Gaziler Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Ülkemizin savunulması adına savaşlarda boy gösteren gazilerin anılması adına Gaziler Günü kutlanır. Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasının ardından Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e TBMM tarafından mareşallik rütbesi ve gazilik unvanı verilmiştir. 19 Eylül 1921 tarihinde gerçekleşen bu olaydan dolayı her yıl 19 Eylül Gaziler Günü olarak kutlanır. 

Vatanın korunması adına ölümü göze almış kişilerin onurlandırılması adına Gaziler Günü kutlaması yapılır. Ülkemizde her yıl 19 Eylül tarihinde kutlanan bu gün; resmi bir gün değildir. 2002 yılından bu yana kutlanan Gaziler Günü’nün anlam ve önemi son derece fazladır. 


Gaziler Günü Nedir? 


Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması adına hayati öneme sahip olan Sakarya Zaferi’nin kazanılmasının ardından Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa ile Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa; Büyük Millet Meclisi Reisliği’ne telgraf ile önerge göndermiştir. Edirne ve Kozan milletvekilleri olan bu ikilinin telgrafı; Gaziler Günü’nün kutlanmasına vesile olmuştur. Göndermiş oldukları telgrafta Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine müşirlik rütbesinin yanı sıra gazilik unvanının verilmesi de istenmiştir. 

13 Eylül 1921’de kazanılan Sakarya Zaferi’nin ertesinde 19 Eylül 1921 tarihinde TBMM tarafından Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e mareşal rütbesinin yanı sıra bir de gazi unvanı verilmiştir. Bu tarih; Gaziler Günü’nün ortaya çıkmasını sağlamıştır. 19 Eylül günü; uzun süreden bu yana Gaziler Günü olarak kutlanmaktadır. Gaziler Günü dolayısıyla hangi törenlerin yapılacağı ise Başbakanlık tarafından 2003 yılında resmi gazetede yayınlanan esaslar dikkate alınarak belirlenir. 




Gaziler Günü Neden Önemlidir? 

19 Eylül tarihinde tüm yurtta büyük bir gurur ve coşkuyla kutlanan Gaziler Günü; gazilerin yanında olduğumuzu hatırlatma noktasında son derece önemli bir gündür. Geçmiş yıllarda nice insanların uğruna canını feda ettiği bu topraklarda günümüzde huzur içerisinde güvenli bir şekilde yaşıyorsak bunda şehit ve gazilerimizin emeği çok fazladır. Bu noktada, şehit ve gazilerimiz için en iyisini yapmak ve onları bir gün değil her gün anmak bizleri görevidir. 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleştirilen Kurtuluş Savaşı başta olmak üzere tarihi boyunca çok sayıda savaşa katılmış Türk milleti; bu vatan uğruna çok sayıda şehit ve gazi vermiştir. Tarih boyunca katıldığı tüm savaşlarda büyük bir kahramanlık örneği gösteren Türk halkı; herkesin gıptayla baktığı bir geçmişe sahiptir. Türk tarihinde sayısız şehitlik ve gazilik destanı yer alır. Her Türk evladı; şehitlik makamına erişmek adına elinden geleni sonuna kadar yapabilecek iradeye ve kararlılığa sahiptir. 


Kurtuluş Savaşı; Türk halkının vatanını koruma noktasında ne kadar kararlı olduğunu gösteren en güzel örnektir. 1915 ila 1916 yılları arasında tarihte eşi benzeri olmayan bir vatan savunmasını Çanakkale’de gösteren Türk halkı; kahraman bir millet olduğunu tüm dünyaya ezberletmiştir. Buna ek olarak, 1974 yılında Kıbrıs’ta ve 1950’li yıllarda Kore’de Çanakkale’dekinin bir benzeri olan vatan savunmalarına imza atılmıştır. Milletimiz; her an ve her yerde güvenliğini riske sokacak bir durum olduğunda kendisini ve vatanının gözünü kırpmadan savunacak bir karaktere sahiptir. Türk halkına asker millet lakabının takılması da bununla alakalıdır. 

Türk halkı; geçmişten bu yana vatanını savunmak adına çok sayıda şehit ve gazi vermiştir. Hatta, halen daha ülke savunması adına şehit ve gazi verilmeye devam edilir. Bu noktada, Türk halkının tüm gazi ve şehitlerine şükran ve minnet duygularıyla sahip çıkması gerekir. 19 Eylül tarihinde tüm yurtta etkinlik ve kutlamalar ile şehit ve gazilere olan en derin saygılar sunulur. Tüm bu sebeplerden dolayı, Gaziler Günü; ülkemiz adına hayati öneme sahiptir. 

2024 Gaziler Günü Ne Zaman?


2024 yılında Gaziler Günü Tarihi 19 Eylül


2024 Gaziler Günü Hangi Gün?


Gaziler Günü 2024 yılında Pazar günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR