2024 Yılı Dünya Turizm Haftası Ne Zaman? Hangi Gün?


Ülkemizde ve dünyada bazı konularda özel günler belirlenmiştir. Bu günlerde, belirlenen konuyla ilgili etkinlikler düzenlenir.  

Bazı etkinlikler, günlük yapılırken bazıları haftalık bazda kutlanıyor. Söz konusu etkinliklerden biri de Dünya Turizm Haftası organizasyonudur. 

Dünya Turizm Haftası Nedir, Ne Zaman? 


Deniziyle, ormanıyla, tarihiyle, coğrafi konumuyla adeta turizm cenneti olan ülkemizde Turizm Haftası her sene ses getiren aktivitelerle kutlanıyor. Turizm dendiğinde genellikle akla ilk gelen öğe ise yaz mevsimi ile gelen deniz turizmi oluyor. Bu amaçla bahse konu hafta için de deniz sezonu öncesinde bir dönem uygun görülmüştür. 15 Nisan ve 21 Nisan arasındaki 7 günlük zaman dilimi, her sene Turizm Haftası olarak kutlanır. 


Ancak turizm, sadece denizden ibaret değildir, içerisinde kış aktivitelerini de içine alan geniş bir alanı kapsar. Bu amaç doğrultusunda başta kar turizmi olmak üzere sonbahar mevsimlerinde de turizmin aktif dönemleri olabiliyor. Bunların başında ise özellikle sömestr olarak da adlandırılan kış tatili dönemleri gelir. 

Turizm Haftası’nı Kim Düzenler?


Bu haftaya dair etkinlikleri ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı düzenler. Her iki bakanlık, bu haftadan önce başladıkları çalışmaları, birbirlerinden haberdar ve koordineli şekilde sürdürebildikleri gibi müstakil olarak da yapabiliyor. Hem okullarda hem de ilgili birimlerinde düzenlenen faaliyetler, turizmin ilerlemesi açısından fayda sağlamaktadır.
Turizm haftası sürecinde halka ve bilhassa genç kitleye hitap eden sempozyum, seminer, panel, konferans gibi etkinlikler yapılırken, bunların dışında yarışma, gezi ve defile gibi aktiviteler de tertiplenir. Yine bu kapsamda bazı bölgelerde ören yerleri, antik eserler gibi turizm öğeleri de tanıtılır. Ayrıca her iki Bakanlık’ta da konuyla ilgili belgeseller hazırlanmakta, okullarda da programlar yapılmaktadır. 

Turizm Haftası Neden Kutlanır?


Bu haftanın kutlanmasında en temel neden, toplumsal bilinç oluşturmaktır. Bu bilinç, turizmin en önemli öğelerinden olan tarihi ve doğal yerleri tahrip etmeden onlara sahip çıkma içeriğinde olabileceği gibi, ülke güzelliklerini duyurarak turist gelmesini sağlama kapsamında da olabiliyor. Özellikle yabancı turistlerin ülkeye gelmesini sağlamak ve bunu sürekli hale getirmek amacıyla bilgilendirme amacı da taşır. Turistin gelmesi, ekonomiye sağladığı katkılardan dolayı ülkeler için çok önemlidir. Bu da başta otel, eğlence merkezleri, gıda gibi sektörler olmak üzere birçok işletmecinin kazanması ve daha fazla personel istihdam etmesi anlamına gelir. Bu durum ayrıca, kazanılan dövizlerin daha geniş yatırımlara dönüşmesini sağlayarak daha fazla turistin gelmesine de neden olacaktır. 

Kültürel ve Sportif Turizm’in Önemi 


Yine uluslararası birçok sportif ve sanatsal aktivite organizasyonlarının alınması da hem sporu destekleme hem de reklam açısından önemlidir. Türkiye bu kapsamda geçmişte birçok uluslararası etkinliğe talip olmuş, bunların bir kısmını düzenleme hakkını kazanmıştır. 2005 Şampiyonlar Ligi ve 2009 UEFA Avrupa Ligi finalleri İstanbul’da, 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları Erzurum’da ve 2013 Akdeniz Oyunları da Mersin’de düzenlenmiş ve ülke tanıtımına katkılar sağlamıştır.

Turist Üzerine Söylenen Bazı Sözler


Turizm ve turistler üzerine söylenen çok özlü söz vardır. Zaten öncelikle, başka ülkeden veya kentten gelen insanlar, misafir olduğundan ve kültürümüzde misafirlere ayrı bir değer verildiğinden bu anlamda bile turist önemlidir. Bunun dışında sağladığı ekonomik katkı açısından da önemli olan ve ‘bacasız fabrika’ olarak adlandırılan turizm ile ilgili bazı sözler üretilmiştir. 

Bu sözlerden birkaçı ise şu şekildedir: 
-    Turiste saygı varsa, turizmde kaygı yoktur.
-    Turizm, hizmetle büyüyen, sevgiyle gelişen bir ağaçtır.
-    Turist dövizi, döviz refahı, refah ise mutluluğu getirir.
-    Bir mutlu turist, bin turist getirir.
-    Bir turisti kandırmak, on turisti kaybetmek demektir.

2024 Dünya Turizm Haftası Ne Zaman?


2024 yılında Dünya Turizm Haftası Tarihi 15- 22 Nisan


2024 Dünya Turizm Haftası Hangi Gün?


Dünya Turizm Haftası 2024 yılında Perşembe günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR