2024 Yılı Dünya Tüberküloz Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Tüberküloz; tüm dünyanın çok uzun yıllardan bu yana karşı karşıya olduğu en önemli hastalıklar arasında bulunur. Bu noktada, tüberküloz gibi bir hastalık hakkında farkındalık yaratmak amacıyla her yılın 24 Mart günü Dünya Tüberküloz Günü olarak belirlenmiştir. Tüberkülozun ortaya çıkması, belirtileri, tedavisi ve bu hastalıktan muzdarip olanların yaşamış olduğu sorunlar; Dünya Tüberküloz Günü kapsamında insanlara aktarılır. 

Dünya Tüberküloz Günü Nasıl Ortaya Çıktı? 


24 Mart 1882 tarihi; tüberküloz adına son derece önemli bir tarihtir. Çünkü, bu tarihte, Robert Koch tarafından m.tuberculosis basili keşfedilmiştir. Bir başka deyişle, tüberküloz hastalığının ortaya çıktığını ve teşhis edildiğini ifade etmeliyiz. Bu önemli tarih; çok uzun süredir Dünya Tüberküloz Günü olarak kutlanmaktadır. 

Ölüme sebep olan hastalıklar dikkate alındığında tüberkülozun ilk onda yer aldığını ifade etmeliyiz. Küresel bir halk sağlığı sorunu olan tüberküloz konusunda halkın bilinçlendirilmesi şarttır. Bu konuya el atan Birleşmiş Milletler; Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin bir tanesini 2030 yılına dek tüberküloz pandemisini bitirmek olarak belirlemiştir. Bu amaca uygun olarak Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı uygulanır. Bu program sayesinde tüberkülozun ortaya çıkmasına engel olmak, yapılan çalışmaları hızlandırmak, süreç içerisinde ortaya çıkan yeni gelişmeleri değerlendirmek gibi hedefler konmuştur. 




Tüberkülozun ne kadar ciddi bir sorun olduğunun bilincinde olan ülkelerden birisi de Türkiye’dir. Tüberkülozu önlemek adına yapılan çalışmalar neticesinde tüberküloz oranı yüz binde 15,3 gibi seviyeye düşürülmüştür. Buna ek olarak, Sağlık Bakanlığı; tüberkülozu önlemek adına ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmaktadır. Sivil toplum örgütleri, kamu kuruluşları, özel sektör ve daha birçok kategoride yer alan kurum ve kuruluşlar ile ortak faaliyetler yürütülür. Buna ek olarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile beraber hareket edilerek tüberküloz yüzünden maddi kayıp yaşayan kişilere nakdi yardım yapılmıştır. 
Sonuç olarak, Dünya Tüberküloz Günü ile tüberkülozu sona erdirmek ve insanları bu konuda bilgilendirmek adına gerekli tüm etkinlikler ve faaliyetler yapılmış olur. 


Tüberküloz Hastalığı Nedir? Nasıl Ortaya Çıkar? 


Dünya Tüberküloz Günü sırasında tüberkülozun nasıl bir hastalık olduğu hakkında da insanlara önemli bilgiler verilir. Bu hastalığın diğer adı veremdir. Hava yoluyla bulaşan bir akciğer hastalığı olduğunu söylemeliyiz. Ayrıca, insandan insana geçmesi söz konusudur. Tüberküloz; tedavi edilebilir bir hastalıktır. Verem aşısı sayesinde bu hastalığın önlenmesi söz konusudur. 
Tüberküloz nasıl bulaşır sorusu; birçok kişinin cevabını merak ettiği bir sorudur. Havaya salınan mikroskobik damlacıklar ile insandan insana yayılan bakterilerin bu hastalığa sebebiyet verdiğini ifade etmeliyiz. Bu noktada, tüberküloz mikrobunu taşıyan ve henüz tedavi olmamış kişilerin öksürmesi, hapşırması, gülmesi, konuşması, şarkı söylemesi ve tükürmesi durumunda başka insanlara bu mikrobu bulaştırmasına rastlanır. Havadaki mikroplardan birkaçını soluyan kişinin bu hastalığa yakalanması söz konusudur. 



Tüberküloz; bulaşıcı hastalıklar arasında en sinsi şekilde bulaşanların başında gelir. Kolay bir şekilde bulaşmasa da kişi farkında olmadan bu hastalığa yakalanabilir. Bu noktada, özellikle beraber yaşadığı kişiden tüberküloz mikrobunu kapanların sayısı bir hayli fazladır. Hiç tanımadığı birinden tüberküloz kapmanın daha zor olduğunu ifade etmeliyiz. 

Tüberküloz; zannedilenin aksine gelişmiş ülkelerde de sıklıkla rastlanan bir hastalıktır. Buna ek olarak, yapılan araştırmalar, dünya nüfusunun dörtte birinin gizli tüberküloz hastası olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bir başka deyişle, verem hastalığına sebep olan bakteriler yüzünden enfekte olan kişilerin sayısı zannedildiğinden daha fazladır. Fakat, bu kişilerin henüz hastalığa yakalanmadığını ve başkalarına bulaştırmadığını ifade etmek gerekir. 

Tüberküloz; özellikle yetişkinlerde sıklıkla görülür. Bu yüzden, her yetişkinin kendisini bu hastalığa karşı koruması şarttır. 
 

2024 Dünya Tüberküloz Günü Ne Zaman?


2024 yılında Dünya Tüberküloz Günü Tarihi 24 Mart


2024 Dünya Tüberküloz Günü Hangi Gün?


Dünya Tüberküloz Günü 2024 yılında Çarşamba günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR