2024 Yılı Dünya Sağlık Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


İçinde yaşadığımız modern çağlarda, özellikle birçok kurum ve kuruluş, kendi sorumluluk alanlarıyla ilgili farkındalık oluşturmak ve halkları bilinçlendirmek amacıyla belirli gün ya da haftaları, özel gün olarak ilan ediyor. Bu gün veya haftalarda, basın-yayın kuruluşları ve sosyal medya aracılığıyla halkı bilgilendirme amaçlı yayınlar yapılıyor. Söz konusu özel gün ve haftalardan biri de Dünya Sağlık Günü’dür. 


Dünya Sağlık Günü Nedir?


Dünya Sağlık Günü, adından da anlaşılacağı üzere belli bir bölge veya ülkeden ziyade, tüm dünyada kutlanan bir gündür. Dünya Sağlık Günü, Birleşmiş Milletler kapsamında faaliyet gösteren Dünya Sağlık Örgütü’nün (İngilizcesi: World Health Organization, İngilizce Kısaltması: WHO) düzenlediği bir etkinliktir. İkinci Dünya Savaşı oluşturulan yenidünya düzeniyle birlikte Birleşmiş Milletler de yeniden dizayn edildi ve bu kuruma bağlı kuruluşlar meydana geldi. Bunlardan biri de toplum sağlığıyla ilgilenen ve enternasyonal faaliyetlerde bulunan Dünya Sağlık Örgütü’dür.


Dünya Sağlık Günü Ne Zaman?


Dünya Sağlık Örgütü, 1948’de Birinci Dünya Sağlık Asamblesi ile aktifleşti. Bundan iki yıl sonra, 7 Nisan 1950 tarihinden itibaren ise bu günün Dünya Sağlık Günü olarak kutlanması kararlaştırıldı. O günden itibaren Birleşmiş Milletler’e üye ülkelerin sağlık kurum ve kuruluşları aracılığıyla duyurular yapılarak, halkların bilinçlenmesi sağlanmaya çalışılıyor. Ülkemizde de bu konuda Sağlık Bakanlığı, halka duyurular yaparak, bu konuda etkinlikler tertipleyerek toplumsal farkındalık oluşturmaya çalışıyor.



Sağlık Bakanlığı bünyesindeki hastaneler, sağlık ocakları ve aile hekimlikleri de tabana kadar inilerek duyurulmasında aracı kuruluşlar olarak dikkat çekiyor. Yine üniversitelere bağlı Tıp Fakülteleri’nde de bu güne özel etkinlikler tertipleniyor. Her ne kadar 7 Nisan, Dünya Sağlık Günü olarak özel seçilse de bu tarih, tüm haftaya yayılmış ve 7 Nisan’dan itibaren ilk yedi gün, Dünya Sağlık Haftası adıyla düzenlenir olmuştur. Yani, 7-13 Nisan arasını kapsayan süreç, Dünya Sağlık Haftası olarak anılıyor. 

Dünya Sağlık Günü’nün Amacı Nedir?

Temel amaç, insan sağlığı başta olmak üzere canlıların sağlığı konusunda toplumsal bir bilinç oluşturmaktır. Bu açıdan Dünya Sağlık Günü ve Haftası, küresel bir hedef taşır. Yani, bu bilinci ve alınması gereken tedbir ve önlemleri, tüm dünyaya yayma hedefindedir. Etkinlikler, özellikle 2000’lerin başlarından itibaren birçok özel markaların da desteği ve sponsorluğuyla daha geniş çevrelerce duyuruluyor. 




Sağlıkçıların ve Sağlık Kuruluşların Önerileri

Hayatın her döneminde birçok sağlıkçıdan, sağlıklı yaşamla ilgili önerilerle karşılaşıyoruz. Başta Tıp doktorları ile hekimler olmak üzere hemşire, ebe ve genel sağlık çalışanları, kitlelere sağlıklı yaşamın önemine dair önerilerde bulunuyor. Bu öneriler, uygulanması halinde sadece şahısların değil, aynı zamanda toplumun da sağlığında önemli gelişmeler sağlayacak niteliktedir.
İşte birçok sağlık mensubunun sağlıklı hayat için önerdiği bazı temel kurallar: 

a)    Dengeli Beslenme

Sağlıklı yaşam için tek tip değil, dengeli beslenmek önemlidir. İnsanlar, ağırlıklı olarak karbonhidrat, yağ veya et ağırlıklı beslenmemelidir. Vücudun kararında olmak kaydıyla bu ürünlere de ihtiyacı olmakla birlikte, sebze, meyve ve yeşillik gibi gıdaları da hayatımızın parçası yapmalıyız. Bunun dışında öğün atlamamak da önemli bir husustur. Yine günde en az 8 bardak su içmeyi öneren uzmanlar, bu ölçünün kişinin fiziğine göre değişebileceği notunu da ekliyor.

b)    Spor

Gündelik hayatta yaşam felsefesi haline getirmemiz gereken noktalardan biri de hafif sporlardır. Bunun başında da düzenli yürüyüş gelir. Yine yüzme veya doğa aktiviteleri de, önerilen alanlardan birkaçıdır. Birçok uzman doktor; telefon, internet ve televizyon bağımlısı olan günümüz insanına günde en az 10 bin adım yürüyüş öneriyor. Bu adımları ölçen programlar, cep telefonlarına indirilerek işimizi kolaylaştırabiliriz.

c)    Uyku

Sağlıklı ve mutlu hayatın olmazsa olmaz koşullarının başında düzenli uyku geliyor. Araştırmalar, uykusunu alamayan insanların günlerinin mutsuz geçtiğini gösteriyor. Uzmanlar, ortalama 6-8 saat arası günlük uyku süresini öneriyor.  

2024 Dünya Sağlık Günü Ne Zaman?


2024 yılında Dünya Sağlık Günü Tarihi 7 Nisan


2024 Dünya Sağlık Günü Hangi Gün?


Dünya Sağlık Günü 2024 yılında Çarşamba günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR