2024 Yılı Dünya Otizm Farkındalık Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Otizm; maalesef insanların karşısına en çıkan en büyük sağlık sorunlarından birisidir. Bu noktada, otizm hakkında farkındalık yaratmak amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan günü; Dünya Otizm Farkındalık Günü ilan edilmiştir. Bir başka deyişle, otizm sorunundan muzdarip olan kişilere karşı farkındalık yaratmak adına bu özel gün her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanır. 

Tohum Otizm Vakfı’nın ortaya koymuş olduğu veriler dikkate alındığında günümüzde her 59 çocuktan birisinin otizm riski ile dünyaya geldiği ortaya konmuştur. Bunun yanı sıra, 2 Nisan olarak bilinen Dünya Otizm Farkındalık Günü; aynı zamanda ilerleyen günlerde de etkinliklerin devam etmesi ile sürer. Bir başka deyişle, Nisan ayının otizm farkındalık ayı olarak ayrı bir öneme sahip olduğundan bahsetmeliyiz. Türkiye; otizm sorununu en ciddi şekilde yaşayan ülkeler arasında bulunur. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ortaya koymuş olduğu verilere göre Türkiye’de 34 bini aşkın otizmli çocuk vardır. 



Otizm Nedir? 


Otizm belirtileri; kişinin dünyaya gelmesinin ardından ilk üç yıl içerisinde ortaya çıkar. Nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu ifade etmek gerekir. Bu konu hakkında uzun uzadıya araştırmalar yapılmasına rağmen otizmin sebebi kesin olarak belirlenememiştir. Ancak, uzmanlara göre otizmin meydana gelmesinde genetik faktörlerin rolü bir hayli fazladır. Bunun yanı sıra, genetik faktörler kadar çevresel faktörlerin de otizmi meydana getireceğini ifade etmeliyiz. 

Otizm; kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren bir rahatsızlıktır. Bu noktada, otizm; olabildiğince erken yaşlarda teşhis edilmelidir. Erken teşhis sayesinde otizmli bireylerin doğru bir şekilde yönlendirilmesi söz konusu olacaktır. Bir başka deyişle, ailelerin otizmli çocuklarının tedavisi konusunda olabildiğince erken davranması gerekir. 




Otizm; kız çocuklarına kıyasla erkek çocuklarında daha sık görülen bir sorundur. Otizmin ortaya çıkmasını sağlayan çevresel etkenler hakkında net bir yorum yapmak mümkün değildir. Çünkü, aklınıza gelebilecek her coğrafyada ve ailede bu tür bireylere rastlamak mümkündür. Bunun yanı sıra, bir çocuğun otizmli olması halinde doğacak diğer kardeşinin de otizmli olma ihtimali artar. 
Otizmli çocuklar ile ilgili olarak yapılan bazı hatalar vardır. Sessiz, içine kapanık ve fazla konuşmayan çocuklar için ilerleyen yıllarda düzelir şeklinde bazı inanışlar bulunur. Ancak, çocuğun otizmli olma ihtimali üzerinde hiçbir şekilde durulmaz. Bu durum; otizmin erkenden teşhis edilmesini zorlaştırır. Bir başka deyişle, ailelerin psikolojik ve fiziksel gelişim konusunda yaşıtlarına kıyasla geride kalan çocuklarının otizmli olup olmadığından şüphelenmesi gerekir. 


Otizm Belirtileri Nelerdir? 


Otizm; bir hastalığı ifade etse bu hastalığın belirtileri herkes için aynı olmayabilir. Her çocuğun klinik görünümü, tedavisi ve sürecin ilerleyişi aynı olmayabilir. Bunun yanı sıra, otizmin nasıl tedavi edileceği de önem taşır. Bu noktada, otizme yönelik olarak verilecek eğitimin birçok şeyi değiştireceğinden bahsetmeliyiz. Aşı veya ilaç tedavisiyle otizmi ortadan kaldırmak mümkün değildir. Ancak, yine de belirli ilaçlar ile otizmin ortaya çıkardığı sonuçlara çare bulmak söz konusu olabilir. Aşırı hırçınlık, tekrarlayan hareketler, takıntılar, aşırı hareketli olma durumu; ilaçlar sayesinde azaltılabilecek etkenlerdir. 



Otizmli bir çocuğa sahip ailelerin merak ettiği en önemli husus ise kalıcı tedavinin olup olmadığıdır. Ancak, güncel tarih itibariyle, tıbbi bir tedavi yöntemi ile otizme temelli çare bulmak mümkün değildir. Otizmli çocuğu olan ailelerin vakit kaybetmeden ergen ve çocuk ruh sağlığı uzmanından yardım alması şarttır. 

Dünya Otizm Farkındalık Günü ile otizmli çocukların toplumdan dışlanmamasına yönelik olarak bilgilendirici etkinlikler düzenlenir. Bu çocuklar da toplumun birer bireyi olmakla beraber kazanılması gereken kişilerdir. 
 

2024 Dünya Otizm Farkındalık Günü Ne Zaman?


2024 yılında Dünya Otizm Farkındalık Günü Tarihi 2 Nisan


2024 Dünya Otizm Farkındalık Günü Hangi Gün?


Dünya Otizm Farkındalık Günü 2024 yılında Cuma günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR