2024 Yılı Dünya Öpücük Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Dünya Öpücük Günü, 1990 yılından bu yana her yıl 6 Temmuz’ da kutlanmaktadır. Ancak 2005 yılında Guiness Rekorları kapsamında düzenlenen En Uzun Öpüşme Yarışması’ nın ardından resmen kutlanmaya başlamıştır. İngilizler tarafından başlatıldığı düşünülmektedir. Bu günde sevginin açık bir ifadesi olan öpücükle ilgili pek çok bilgi paylaşımı, espri ve sohbet gerçekleşmektedir.  Henüz ticari amaçlarla kullanılan bir gün değildir.


Dünya Öpücük Günü Nereden Çıkmıştır?


Öpücük, romantik bir şekilde sevginin ifadesidir. Pek çok farklı niyet ve şekilde yapılabilir. İnsanların yalnızca sevgi ya da ilgisini göstermek için değil aynı zamanda samimiyetini de ifade etmek adına tercih ettikleri bir eylem olmuştur. Üstelik yalnızca insanlara özgü değildir. Primatlar, kazlar ve filler gibi pek çok canlıda da benzer eylemlere rastlanmaktadır.

Öpücüğün bilimsel alt yapısı ve arka planını araştıran bilim insanları vardır. Filematoloji adlı bu bilimin elde ettikleri sonuçlara göre ilk olarak nasıl ortaya çıktığı ile ilgili pek çok teori bulunmaktadır. Kesin olarak doğruluğu kanıtlanan bir veriye henüz ulaşılamamıştır. Bunun yanında yalnızca sevgi ifadesi olmadığı görülmüştür. Hayvanların birbirleriyle iletişim kurarken kullandıkları feromonlar benzeri bir işlev gördüğü fark edilmiştir. Dudak bölgesi ise vücudun diğer bölgelerine nazaran daha hassas sinir uçları olan erojen bir bölgedir. Bu sayede öpücük esnasında yaklaşık 100 milyar sinir hücresi uyarılır.

Öpücük ile farkında olmadan bağışıklık uyumunun değerlendirilebildiği görülmüştür. İçgüdüsel olarak çekim hissettiğimiz kişilerde, iyi bir öpücükle bu uyumun yakalandığı ve kimyasal uyumun da oluştuğu düşünülmektedir. Öpücük, kimyasal uyumun da etkisiyle kişilerin iyi hissetmesini sağlayan bir eylemdir. Stresi azaltarak bağları güçlendirmektedir. Daha iyi hissetmeyi sağladığı için iç huzuru artırmaktadır. Bu etkisinin arkasında ise çok sayıda sinir hücresini uyararak serotonin ve adrenalin hormonu salgılanmasını sağlaması yatar. Bu sayede kalp atışları hızlanır, kan basıncı ve vücut ısısı yükselir. Öpücük, diş taşı oluşumunu engellemektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek yaşlanmayı yavaşlatmaktadır. Kalori yakmak da mümkündür.




Toplum ve kültüre göre sevgiyi ifade etme şekilleri değişmektedir. Kimi bölgelerde tepki dahi görebilir. Örneğin bazı yerleşim bölgelerinde pazar günleri kadınları öpmek yasakken bazı bölgelerde ise kamusal alanlarda uzun öpücükler yasaktır. Kanuna aykırı durumların yanında kimi toplumlarda yazılı olmayan kurallar sebebiyle hoş karşılanmayabilir. Bazı kültürler öpücük yerine burunlarına birbirine sürtmek, yanakları koklamak ya da kirpikleri kırpıştırmak gibi eylemlerle de sevgilerini gösterebilirler. Yine toplum yapısına göre öpücüğün ifade ettiği anlamlar da değişebilir.


Dünya Öpücük Günü’ nde Neler Yapılabilir?


Dünya Öpücük Günü vesilesiyle öpücüğün insanlardaki duygusal etkisi anlatılabilir. Bu sayede kendilerini iyi hissetmelerini sağlayan bu eylemin pek çok kişi için de benzer etkiler yarattığı fark edilebilir. Bunun yanında filematoloji biliminin ışığında bilimsel arka planı hakkında daha çok bilgilendirmeler yapılabilir. Bu vesileyle daha sağlam verilerle insanlar bilinçlendirilmiş olur.

Birçok farklı türü olsa da sevgi, samimiyet, ilgi ve kurulan bağların temsili olan öpücük hakkında farklı kültürlerdeki anlamlar ifade edilebilir. Olası yanlış anlaşılmalar giderilebilir. Bunun yanında yeni kültürlerdeki bakış açılarını fark etmek ve bilgilenmek kişinin vizyonunu, perspektifini de genişletmektedir. Birçok konu da fayda sağlayan bu durum, sığ zihniyetlerin kırılmasını sağlayabilir.



Dünya Öpücük Günü de özünde sevgi ve güzel bağların temsili olduğu için bu bağların pekişmesine katkıda bulunabilir. Henüz ticari boyutlarda kullanılan bir gün olmadığı için bu özel günler vesilesiyle sevgiyi ifade etmek, samimiyeti hissettirmek ilişki kurduğumuz kişiler için olumlu bir etki yaratabilir.

2024 Dünya Öpücük Günü Ne Zaman?


2024 yılında Dünya Öpücük Günü Tarihi 6 Temmuz


2024 Dünya Öpücük Günü Hangi Gün?


Dünya Öpücük Günü 2024 yılında Salı günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR