2024 Yılı Dünya Öğretmenler Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Öğretmenlerin hayatımızdaki önemi tartışılmaz! Bizlerin kendisine ve topluma faydalı birer birey olması noktasında öğretmenler her zaman yol gösterici olurlar. Türkiye; öğretmenlere vermiş olduğu değer ile bilinen bir ülkedir. Her yıl 24 Kasım tarihinde Öğretmenler Günü kutlanır. Buna ek olarak, bir de Uluslararası Öğretmenler Günü bulunur. Dünya Öğretmenler Günü olarak da bilinen bu günün her yıl 5 Ekim tarihinde kutlandığını ifade etmeliyiz. 


Dünya Öğretmenler Günü Nasıl Ortaya Çıktı? 


Uluslararası Öğretmenler Örgütü’nün katılımı ile 5 Ekim 1966 tarihinden bu yana Dünya Öğretmenler Günü’ne dair önemli adımlar atılmaktadır. UNESCO ve ILO tarafından öğretmenlerin statüsüne dair tavsiye kararının alınmasıyla beraber bu özel günün kutlanması noktasında gelişmeler başlamıştır. Dünya Öğretmenler Günü; öğretmenlerin hakları ve toplumsal statüsü dikkate alındığında oldukça önemli bir gündür. Bu bağlamda, UNESCO ve ILO’nun 1966 yılında başlatmış olduğu etkinlik neticesinde 5 Ekim 1994 tarihinden bu yana Dünya Öğretmenler Günü kutlanmaktadır. Türkiye dışında yüzden fazla ülkenin bu özel günü kutladığını ifade etmeliyiz. 

1966 yılında alınan tavsiye kararı; öğretmenlerin hakları ve statüsüne dair son derece önemli bir adımı temsil etmektedir. Öğretmenlerin yalnızca okulda değil toplum içerisinde de önem kazanması amaçlanır. Bir başka deyişle, tavsiye kararı sayesinde öğretmenlerin toplum içerisindeki konumu güçlendirilmeye çalışılır. Bunun yanı sıra, öğretmen hakları korunur ve geliştirilmeye çalışılır. Tavsiye kararı; uluslararası seviyede yapılmış bir toplu sözleşme olmasından dolayı önem taşır. Bu sözleşme; Türkiye tarafından da imzalanmıştır. Ülkemiz; öğretmenlerin haklarına yönelik olarak her zaman çalışma içerisindedir. 


Dünya Öğretmenler Günü Neden 5 Ekim Günü Kutlanır? 


Herkesin bildiği üzere Türkiye’de 1981 yılından bu yana 24 Kasım tarihinde Öğretmenler Günü kutlanmaktadır. 24 Kasım tarihinin ülkemiz adına ayrı bir önemi bulunur. 24 Kasım 1928 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliği’ni kabul etmesi bu günün anlam ve önemini ifade etmektedir. Bu noktada, Atatürk’ün doğumunun 100.yılına denk gelen 1981 tarihinde onun başöğretmen unvanı kazanmasını kutlamak adına ülke çapında Öğretmenler Günü kutlanmasına karar verilmiştir. Bunun yanı sıra, Öğretmenler Günü’nün nasıl kutlanacağına dair yönetmelik ise 26 Kasım 1992 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği’ne dayanmaktadır. 


Türkiye’dekinden farklı olarak tüm dünyada ise 5 Ekim tarihinde Uluslararası Öğretmenler Günü kutlanmaktadır. 1966 yılındaki tavsiye kararına dayanan bu günün kutlanmasının amacı öğretmenlerin toplum içerisinde çok daha iyi şartlara erişmesidir. Dünyadaki eğitimcileri takdir etmek, geliştirmek, değerlendirmek gibi amaçlara sahip olan Uluslararası Öğretmenler Günü; her yıl çok daha coşkulu bir şekilde kutlanmaktadır. 



Dünya Öğretmenler Günü’nü kutlamak adına UNESCO başta olmak üzere birçok kuruluş çeşitli kampanyalar düzenler. Öğretmenlerin öğrencilerin gelişimi üzerindeki rollerinin nasıl olduğuna dair hatırlatma amacı taşıyan bu kampanyalar sayesinde öğretmenlerin değerinin anlaşılması amaçlanır. UNESCO; Öğretmenler Günü kampanyalarını çok daha fazla kişiye duyurmak adına medya kuruluşları gibi özel sektör üyeleriyle işbirliği yapar. Bu kampanyanın her yıl farklı bir sloganının olduğunu hatırlatmak gerekir. Örneğin, 2017 yılındaki slogan Öğretmenlerin Yetkilendirilmesi şeklinde belirlenmiştir. 

Öğretmenler Günü; ülkemizde 24 Kasım tarihinin yanı sıra 5 Ekim tarihinde de kutlanmaktadır. Öğretmenlerin her birinin Başöğretmen Atatürk’ün birer yansıması olduğunu ifade etmeliyiz. Atatürk; öğrencilerin cumhuriyetçilik dersini öğretmenlerden almaları gerektiğini belirtmiştir. Bunun yanı sıra, herkesin bildiği üzere Atatürk; yeni neslin öğretmenlerin eseri olacağını defalarca kez ifade etmiştir.

Bizler de hem 24 Kasım hem de 5 Ekim tarihlerinde öğretmenlere olan saygımızı ve sevgimizi göstermeliyiz. 

2024 Dünya Öğretmenler Günü Ne Zaman?


2024 yılında Dünya Öğretmenler Günü Tarihi 5 Ekim


2024 Dünya Öğretmenler Günü Hangi Gün?


Dünya Öğretmenler Günü 2024 yılında Salı günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR