2024 Yılı Dünya Nüfus Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Dünya üzerinde kabul edilmiş bir çok özel ve anlamlı gün mevcuttur. Bazı özel günler daha çok bilinmekteyken bazıları hakkında çok fazla bilinç gelişmemiş olabiliyor. Dünya Nüfus Günü buna bir örnek olarak verilebilir. Dünya üzerindeki nüfus artışına dikkat çekmek amacıyla ortaya çıkmış özel bir gün olmakla birlikte toplumlarda fazla ilgi ile karşılanmamakta. Ülkelerden de bu konuda toplumlarına bilinç geliştirecek büyük adımlar atıldı görülememektedir. 

Dünyadaki nüfus artış oranına dikkat çekmesi temel ilkesi ile ortaya atılan Dünya Nüfus Günü aslında çok daha fazla görüş barındırıyor içerisinde. Bu açıdan da toplumlar ve devletler tarafından daha büyük bir ilgi görmeyi hak eden bir gündür. Dünya Nüfus Günü çerçevesinde başta nüfus artış hızı ardından toplumsal cinsiyet eşitsizliği, aile planlaması, anne sağlığı ve insan hakları gibi birçok konuya da dikkat çekmeye çalışılıyor.



Dünya Nüfus Günü Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?


Dünya Nüfus Günü 1989 yılında ilk defa ortaya çıkan bir fikir ve düzenlemedir. Düzenlemeyi yapan ve fikri ortaya koyanlar Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Yönetim Konseyi’dir. Fikrin ortaya çıkmasında etkili olan durum ise dünyadaki nüfus artış hızının oldukça yüksek olması ve bu konuda bilinç geliştirilmesine ihtiyaç olmasıdır. Ortaya çıkış amacı ile gerçekten önemli bir konuya değinen Dünya Nüfus Günü gerekli derecede toplumlarda bilinmemektedir. Gelişmiş toplumları bir kenara bırakırsak aile planlaması ve anne sağlığı, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konularda bilgilendirilmesi ve eğitilmesi gereken geri kalmış ülkeler oldukça fazladır. 


Dünya Nüfus Günü aile sağlığı, aile planlaması, cinsiyet eşitliği gibi konulara dikkat çekmek amacıyla her yıl 11 Temmuz tarihinde kutlanır. Kutlama amacı ile sosyal medya ve televizyon gibi araçlar vasıtasıyla insanlara bu konularda bilgilendirici paylaşımlar yapılmaktadır. Kişilere nüfus artış oranları, geri kalmış ülkelerdeki durumlar, genel olarak dünyanın durumu hakkında bilgiler verilir. Kısa bilgilendirici anlatımlar yanında kişilerin yapabilecekleri şeyler üzerine öneri ve tavsiye paylaşımları, yayınları da yapılır. Küçük el broşürleri, gazete, dergi yayınları gibi kitle araçları da bu günün duyurulmasında faydalanılan yöntemlerdendir. Bununla birlikte içinde bulunduğumuz internet çağında en çok kişiye ulaşılabilinen yöntemler internet paylaşımları olmaktadır. 

Kişiler aile olarak ve birey olarak Dünya Nüfus Günü kapsamında aile planlamalarına önem verebilir, toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında kendilerini bilgi açısından geliştirmeye çalışabilir ve yeni bakış açıları edinebilir. Bununla birlikte topluluk halinde bu gün kapsamında sosyal sorumluluk projeleri başlatılması da mümkündür. Böylelikle başta geri kalmış ülkeler olmak üzere dünya üzerinde gelişim ve değişime destek olunması mümkündür. 



Dünya Nüfus Günü Önemi


Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından Dünya Nüfus Günü ilan edilen 1989 yılından bu yana küçük büyük dünya geneline yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Ülkeler kendi bünyelerinde çalışmalara imza atmakla birlikte dünya geneli çalışmalara da katılım sağlamaktadır. Toplumlar medya araçları ile bu konuda bilinçlendirilmektedir. Her sene özel olarak bir konuya odaklanan Dünya Nüfus Günü böylelikle aile planlamasından, toplumsak cinsiyet eşitliğine ve anne sağlığına kadar birçok konuda çalışma yürütme şansı yakalamıştır. Kişiler bu özel güne bireysel çalışmaları ile katılım sağlayabileceği gibi topluluk halinde daha büyük işlere imza atabilmektedir. Dünya Nüfus Günü gibi evrensel günlerde sosyal sorumluluk projeleri yürüterek dünyada büyük eğişimler yaratmak mümkündür. Her şeyin yanında bu özel gün sayesinde yapılan paylaşımlar da kişileri bilinçlendirmesi ve önemli konularda yen bakış açıları geliştirmeleri için önemlidir. 

Dünya Nüfus Günü her yıl 11 Temmuz gününde kutlanmaktadır. 
 

2024 Dünya Nüfus Günü Ne Zaman?


2024 yılında Dünya Nüfus Günü Tarihi 11 Temmuz


2024 Dünya Nüfus Günü Hangi Gün?


Dünya Nüfus Günü 2024 yılında Pazar günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR