2024 Yılı Dünya Kulak ve İşitme Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Her yıl 3 Mart tarihi; Dünya Kulak ve İşitme Günü olarak kutlanır. İşitme kaybı yaşayan insanların yaşamış olduğu sorunlara dikkat çekilmesi amacıyla tüm dünyada bu özel gün kutlanmaktadır. 


Dünya Kulak ve İşitme Günü Nasıl Ortaya Çıktı? 


Alexander Graham Bell; telefon icadıyla dünya tarihine ismini yazdırmıştır. Bell; sağır insanların sessizliğini ortadan kaldırmak isteyen biridir. Bu noktada, farklı icatlar ile bu amacına hizmet etmiştir. İşitme engelli annesinin ve eşinin duyamadığı sesleri kaydetmek isteyen Bell; bunun yanı sıra işitme kayıpları üzerine sayısız çalışma yapmıştır. Bu yüzden, İskoçyalı bilim adamı Graham Bell’in yapmış olduğu çalışmaları takdir etmek adına ünlü bilim adamının doğum yılı düşünülerek 3 Mart tarihi her yıl Dünya Kulak ve İşitme Günü olarak kutlanmaktadır. Alexander Graham Bell; 3 Mart 1947 tarihinde dünyaya gelmiştir. Bu yüzden, her yılın 3 Mart gününde Dünya Kulak ve İşitme Günü’nün kutlanması söz konusudur. 

Dünya Kulak ve İşitme Günü’nün Önemi Nedir? 

Konuşarak anlaşmak; insanlar arasındaki iletişimi sağlamasından dolayı son derece değerlidir. Konuşma; psikoloji bilimine göre öğrenilmiş bir davranıştır. Bebeğin dünyaya gelmesinin ardından büyümesine kadar olan süreçte hem anne babası hem de çevresindekiler ona farkında olmadan konuşma öğretmenliği yaparlar. Bir bebeğin konuşma öğrenmesi için kelimeleri işitmesi şarttır. Günümüzde birçok insan işitme kaybı sorunu ile karşı karşıyadır. İşitme bozukluğu yaşandığı takdirde ortaya işitme kaybı gibi önemli bir sorun çıkar. 




İşitme engeli; insanların yaşam standartlarını olumsuz anlamda etkileyen bir durumdur. İşitme duyarlılığı; kişilerin gelişiminde, çevreye uyum sağlamasında ve başka insanlarla iletişim kurmasında hayati bir öneme sahiptir. Buna ek olarak, işitme duyusunun kaybedilmesi halinde bilhassa bebeklerin konuşmayı öğrenmesi mümkün olmayacaktır. İşitme kaybı gibi hayati bir sorun yaşayan çocuklar; okul döneminde başarısız olma ihtimali ile karşılaşırlar. Bunun yanı sıra, psikolojik olarak toplumdan uzaklaşırlar. İçine kapanık ve kendisini topluma ait hissetmeyen bir birey haline gelirler.

Güncel tarih itibariyle her geçen gün daha çok insanın işitme kaybı sorunu ile karşı karşıya kaldığını söylemek gerekir. Yaşlılar dışında genç yetişkinlerde ve ergenlerde hayatlarının en verimli döneminde böyle bir sorunun olması can sıkıcıdır. İşitme kaybının neden oluştuğu ile ilgili olarak yapılan çalışmalarda yüksek sesli müzik dinlemenin böyle bir soruna sebebiyet verdiğinin belirlendiğini ifade etmek gerekir. Bilhassa 6 ila 19 yaşları arasındaki kişilerde yüzde 12,5 oranında yüksek volümde kulaklık kullanmaya bağlı olarak işitme kaybı ortaya çıkmaktadır. Dünya Kulak ve İşitme Günü; bu tür sorunların ortaya çıkmaması adına insanlara bilinç kazandırılması noktasında bir hayli önemlidir. 



3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü dolayısıyla Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere Türk KKB ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği gibi örgütlerin işitme engeline dikkat çekmek amacıyla birçok çalışma yaptığını söylemeliyiz. Bu konuda farkındalık yaratabilmek için etkinlikler düzenlenir. Bu önemli günde iletişimin ne kadar önemli olduğunun üzerinde durulur. İnsanların ihtiyaçlarını gidermek, psikolojik ve fizyolojik isteklerine çözüm bulmak adına başka insanlarla iletişim kurması şarttır. Bu noktada, işitme olmadan iletişimin olmayacağı gerçeği bir kez daha hatırlatılmalıdır. 

Çevresi ile iletişim kuramayan insanların bir süre sonra yalnızlaştığı bilinir. Depresyon gibi sonuçların temelinde iletişim eksikliği bulunur. İşitme eksikliğinden kaynaklanan sorunların yalnızca yaşlılarda değil gençlerde de görüldüğünün üzerinde durmalıyız. Sonuç olarak, Dünya Kulak ve İşitme Günü; insanların işitme sorunlarına dikkat çekilmesi noktasında önemi her geçen gün artan bir gündür. 
 

2024 Dünya Kulak ve İşitme Günü Ne Zaman?


2024 yılında Dünya Kulak ve İşitme Günü Tarihi 3 Mart


2024 Dünya Kulak ve İşitme Günü Hangi Gün?


Dünya Kulak ve İşitme Günü 2024 yılında Çarşamba günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR