2024 Yılı Dünya Kuduz Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Kuduz; insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmakla beraber son derece tehlikelidir. Hem evcil hem de vahşi hayvanlarda görülmesi söz konusudur. Zoonoz viral bir hastalık olduğunu ifade etmek gerekir. İnsanlar başta olmak üzere tüm memelilerin merkezi sinir sistemini etkileyen bir hastalıktır. Bu noktada, dünyanın en tehlikeli hastalıklarından birisi olan kuduz hastalığına dikkat çekmek amacıyla her yıl 28 Eylül günü; Dünya Kuduz Günü olarak ilan edilmiştir. 



Dünya Kuduz Günü; insanların kuduzu önlemek adına birlik ve beraberlik içerisinde olmasını öğütleyen bir gündür. Kuduzla Mücadele Küresel Birliği tarafından 2007 yılından bu yana kutlanan bir hafta olduğunu ifade etmeliyiz. Kuduz aşısını bulan ve bu hastalığın önlenmesi adına bir hayli önemli bir kişilik olan Louis Pasteur’un ölümü anısına bu tarih seçilmiştir. Dünya

Kuduz Günü; insanların bilinçlendirilmesi adına hayati öneme sahip bir gündür. Hayvanları aşılamanın hayat kurtaracağını ifade etmek gerekir. Bu sayede, kuduz hastalığının belki de tüm dünyada kalıcı olarak önlenmesine imkan tanınacaktır. Köpeklerden insanlara bulaşan kuduz hastalıklarının önlenmesi noktasında tüm sağlık örgütlerinin en büyük amacı; gerekli aşılama çalışmalarını yapmaktır. Bu noktada, 2030 yılı itibariyle kuduza bağlı insan ölümlerinde sıfıra ulaşmak gibi önemli bir hedef bulunur. 


Dünya Kuduz Günü’nün Önemi 


Kuduz; hem insanlar hem de hayvanlar için ölümcül belirtilerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Kuduzla Mücadele Küresel Birliği; kuduz hastalığının ekonomik zararları hakkında ortaya çarpıcı veriler koymuştur. Buna göre, kuduzun sebep olduğu küresel ekonomik yükün 8,6 milyar dolar tutarında olduğu belirlenmiştir. Bu noktada, Dünya Kuduz Günü’nün önemi bir kez daha ortaya çıkar. 




Doğru aşılama ve bilinçlendirme programları ile kuduz hastalığının önlenmesi söz konusudur. Dünya Kuduz Günü; insanların bu konuda farkındalık kazanması adına önemli bir gündür. 


Kuduz Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır? 


Kuduz hastalığı son derece tehlikeli bir hastalıktır. Ancak, dünyadaki köpek popülasyonunun en az yüzde 70’lik kısmının aşılanması sayesinde bu hastalığa çözüm bulunabilir. Birçok kişinin köpekler tarafından ısırılmaktan korkması ve onlara mesafeli yaklaşması; kuduz hastalığı ile yakından alakalıdır. Enfeksiyona maruz kalmış hayvanın tükürüğü ile temas edilmesi, hayvan tarafından ısırılmak, tahrip olmuş cilt/mukoza zarının yalanması gibi etmenlerden dolayı kuduz hastalığının bulaşması söz konusudur. Kuduz; hayvanlardan başka hayvanlara bulaştığı gibi hayvanlardan insanlara da bulaşabilir. 

Kuduz virüsünün en önemli kaynağı köpekler olarak bilinir. Kuduz yüzünden hayatını kaybeden insanların yüzde 95’inin ölümünden sorumlu olan maalesef kuduz virüsü taşıyan köpekler olmaktadır. Bu noktada, yapılması gereken tek şey hayvanların aşılanmasıdır. Kuduz virüsü ile tanışan insanların ve hayvanların öldürücü etkiyle karşılaşması kaçınılmazdır. Buna ek olarak, klinik gözlemlere bakılarak kuduz teşhisi koymak zordur. Tanı konsa dahi güvenilir olup olmadığı tartışılmalıdır. 



İnsanlardan ziyade hayvanlarda kuduz belirtileri daha net bir şekilde ortaya çıkar. Bu mikrobu taşıyan hayvanların şiddetli davranış değişiklikleri yaşaması kaçınılmazdır. Bunun yanı sıra, sebebi açıklanamayan türden felcin de kuduz etkisinde ortaya çıktığından bahsetmeliyiz. Bir başka deyişle, bir hayvanın davranışlarının değişmesi ve felç belirtileri göstermesi; onun kuduz olduğunu gösteren bir detaydır. 

Kuduzun insanlardaki belirtileri ise farklıdır. Baş ağrısı başta olmak üzere ateş, kaygı ve karıncalanma hissinin en önemli belirtiler olduğunu söylemek gerekir. Bunun yanı sıra, ısırık bölgesi yakınlarında bazı duyarlılıkların meydana gelmesi de önemli bir kuduz belirtisidir. Göz bebeklerinin genişlemesi başta olmak üzere ışığa ve sese karşı anormal duyarlılık, nöbetler yaşama ve halüsinasyon görme; kuduz hastalığına yakalanan bir insanda ortaya çıkar. 

2024 Dünya Kuduz Günü Ne Zaman?


2024 yılında Dünya Kuduz Günü Tarihi 28 Eylül


2024 Dünya Kuduz Günü Hangi Gün?


Dünya Kuduz Günü 2024 yılında Salı günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR