2024 Yılı Dünya İnsani Yardım Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Dünyada birçok kişi, kurum veya kuruluş, zor durumdaki insanlara yardım ederek onların imdadına koşuyor. Farklı ülkelerden çeşitli coğrafyalara giden bu yardımların en fazla yapıldığı yerlerin başında Afrika kıtası geliyor. Şüphesiz bunda Afrika’nın fakir oluşu en önemli sebeptir. Yine Ortadoğu, Güney Amerika, Güney Asya gibi yokluğun yaygın olduğu yerler de insani yardımın en çok ulaştırıldığı coğrafyaların başındır.

 

Bu yardımlar gıda ağırlıklı olabildiği gibi ilaç veya diğer türlerden de olabiliyor. Zor durumdaki insanlara yardım etmek isteyen kişilerin daha çok insani yardımları aracı hayır kurumları ile yaptığı görülüyor. Bu kurumlar da zor şartlar altında ellerinden gelen mücadeleyi gösteriyor. Ülkemizde Türk Kızılayı, İHH İnsani Yardım Vakfı, Deniz Feneri, Yardımeli, LÖSEV, vd. gibi birçok yardım kuruluşu insanlara yardımlar götürüyor. Yine uluslararası kuruluşlar arasında yer alan Birleşmiş Milletler de birçok insani yardım hareketine katılıyor. Söz konusu kuruluşlara ülkemizde birçok insan zekât, fitre, sadaka, infak gibi başlıklar altında katkı sağlıyor. 


Dünya İnsani Yardım Günü Ne Zaman ve Neden İlan Edildi?


Başta ülkemiz olmak üzere tüm dünya mazlumlarına yardım götüren bu kuruluşların çalışanları, çoğu zaman zor şartlar ile karşılaşıyor. Bu zor şartlar arasında hem fiziki yorgunluk hem de tehdit altında çalışma riskleri de bulunuyor. Bahse konu tehditler bazen büyük saldırılar şeklinde olabiliyor. Söz konusu saldırılar darp, yaralanma, hatta ölümlerle dahi sonuçlanabiliyor. Özellikle Ortadoğu coğrafyasıyla Afrika gibi siyasal otorite boşluğunun olabildiği coğrafyalarda saldırılar sınır tanıyamıyor. 

İşte bu yardımlar esnasında çalışırken yaşamını yitiren birçok insani yardım çalışanlarını anmak için Dünya İnsani Yardım Günü adıyla özel bir gün belirlendi. Söz konusu gün, 19 Ağustos olarak tercih edildi. Peki, neden 19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü olarak belirlendi? Bu sorunun yanıtı acı bir haberde gizli. 




19 Ağustos 2003 tarihinde ağır bir bomba saldırısı sonucunda Irak’ın başkenti Bağdat’ta 22 Birleşmiş Milletler çalışanı yaşamını yitirdi. Saldırıda ölenler arasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Irak Özel Temsilcisi Sergio Vieira de Mello da bulunuyordu. Bu saldırıda birçok kişi de yaralandı. Daha sonra İsveç’in önerisi ve önayak olması sonucu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararı ile 19 Ağustos, Dünya İnsani Yardım Günü olarak açıklandı. Bu özel günde hem saldırıda vefat edenlerin anısını yaşatmak hem de insani yardımları hatırlatarak özendirmek amacıyla törenler yapılıyor. 


Mavi Marmara Saldırısı Ve İnsani Yardım


Ayrıca ülkemizde başta Türk Kızılayı ve İHH olmak üzere birçok gönüllü insani yardım çalışanı saldırılara uğrayarak yaşamını yitirdi. Söz konusu saldırılardan biri de Mavi Marmara Saldırısı’dır. İHH İnsani Yardım Vakfı ve Özgür Gazze Hareketi organizasyonunda Gazze’ye insan yardım götüren 6 gemiye uluslararası sularda yapılan İsrail saldırısında birçok gönüllü yardım çalışanı rehin alındı, yaralandı veya öldürüldü. 

Bu saldırı sonrası İsrail ile ülkemiz arasında uzun süreli gerginlikler başladı. Saldırıdan üç sene sonra İsrail, ülkemizden özür dileyerek tazminat ödemeyi kabul etti. İsrail, saldırıda ölen şahısların ailelerine toplam 20 milyon dolar tazminat ödedi. 


İnsani Yardım Kuruluşlarının Talepleri


Birçok insani yardım kurumu, defalarca karşılaşılan bu tür saldırılardan dolayı yetkili makamlardan sık sık taleplerde bulunuyor. Bu taleplerden bazıları şu şekilde:
1-    İnsani yardımda bulunan kuruluşların çalışanları; milliyetine, dinine, ırkına bakılmaksızın korunmalı ve yasal haklarla kollanmalıdır.
2-    Bu alanda çalışanlara yapılan saldırılarda, failler uluslararası mahkemelerde yargılanmalı.
3-    Bu tür yardım kuruluşlarının faaliyetleri, yazılı ve görsel basın kuruluşlarıyla sosyal medyalarda sık sık dile getirilmeli. 

2024 Dünya İnsani Yardım Günü Ne Zaman?


2024 yılında Dünya İnsani Yardım Günü Tarihi 19 Ağustos


2024 Dünya İnsani Yardım Günü Hangi Gün?


Dünya İnsani Yardım Günü 2024 yılında Perşembe günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR