2024 Yılı Dünya Glokom Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Birçok kişinin ne olduğunu dahi bilmediği Dünya Glokom Günü; her yıl 12 Mart tarihinde kutlanmaktadır. Bu özel gün sayesinde hastalığa dikkat çekmek, bu hastalık hakkında farkındalık yaratmak hedeflenir. İnsanların glokomun ne olduğunu dahi bilmediği bir ortamda 12 Mart tarihinde yapılan etkinlikler ile bu günün önemine ısrarlı bir şekilde değinilir. 


Dünya Glokom Günü Nasıl Ortaya Çıkmıştır? 


Glokom; tıp dilinde göz tansiyonu olarak adlandırılır. Günümüzde her insanın göz tansiyonu gibi ciddi bir problem ile karşı karşıya olduğunu ifade etmeliyiz. Ancak, bilhassa 40 yaş ve üzeri insanlar için göz tansiyonu çok daha ciddi bir problemdir. Dünya Glokom Günü; insanların göz tansiyon problemine dair bilgilendirilmesi bakımından önem taşır. Özellikle 40 yaş üzeri insanların yılda bir kez göz kontrolüne gitmesi gerekliliğinin üzerinde durulur. 

Glokom; çok ciddi bir görme problemini ifade eder. Geri dönüşü mümkün olmayan görme kaybı olarak tanımlanabilir. Daha net bir şekilde açıklamak gerekirse, göziçi sıvısının olması gerektiği gibi boşalmaması yüzünden göz tansiyonu artar. Bu soruna glokom adı verilir. Tıpta glokom olarak bilinen bu rahatsızlık; halk arasında göz tansiyonu veya karasu olarak adlandırılır. Yapılan araştırmalara göre dünyada milyonlarca insan bu sorun ile karşı karşıyadır. Hatta, 40 yaş üzeri her kırk kişiden birinde bu hastalığın varlığına rastlanmıştır. Ayrıca, bu hastalıktan muzdarip olan her on kişiden birinde kalıcı körlük durumu ortaya çıkar. 



Glokom; göz sinirini tutan bir göz hastalığı olarak da tanımlanabilir. Her insanın gözünün içerisinde belirli bir sıvı basıncı vardır. Ancak, bu sıvı basıncının görmeyi olumsuz etkileyecek seviyede bulunması; glokom problemine sebep olur. Birçok uzmanın da söylediği gibi glokom tedavi edilmediği takdirde kalıcı göz kaybına sebebiyet verir. 


Sonuç olarak, glokom gibi önemli bir rahatsızlığın varlığına dikkat çekmek amacıyla her yıl 12 Mart tarihinde Dünya Glokom Günü kutlanır. Bu sayede, insanlar, glokomun ne olduğu hakkında bilgilendirilirler. 


Dünya Glokom Günü’nün Anlam ve Önemi Nedir? 


Glokom hastalığından muzdarip olanların bu hastalığın ne olduğu başta olmak üzere tedavisi ve belirtileri hakkında bilgi sahibi olması şarttır. Bu noktada, risk altında olduğu tespit edilen kişilerin yılda en az bir kere göz muayenesinden geçmesi ısrarla tavsiye edilir. Erken teşhis edilemeyen ve tedavi için geç kalan hastaların kalıcı görme kaybı ile karşılaşması söz konusudur. 12 Mart Dünya Glokom Günü’nün önemi de buradan kaynaklanır. 



Dünya Glokom Günü; bilhassa glokom belirtileri hakkında insanlara gerekli bilgilendirmelerin yapıldığı son derece önemli bir gündür. Diğer hastalıklarda olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis önem taşır. Fakat, hastalığın ilerlediği ve görme kaybına sebep olduğu hallerde yapılacak bir şey yoktur. Glokom; son derece sinsi bir hastalıktır. Bazen hiçbir şekilde belirti vermemesi söz konusudur. Bu noktada, hastanın glokomun farkında olmadığı hallerde erken tedaviye başlamadığı bilinir. Sonuç olarak, ilerleyen yıllarda kalıcı görme kaybı gibi ciddi bir sorun ile karşı karşıya kalınır. 

Glokom belirtileri sabit değildir. Ancak, sabahları baş ağrısı, bulanık görme, gözde meydana gelen ağrılar, ışıklı halkaların ortaya çıkması, görme yetisinin azalması gibi durumların birer glokom belirtisi olduğunu ifade etmeliyiz. Bilhassa erken dönemde bu tür belirtilerden birisi ile karşılaşan kişilerin ivedilikle göz muayenesine gitmesi gerekir. 

Glokom; yalnızca göz doktorunun muayene etmesiyle belirlenebilecek bir hastalıktır. Özellikle erken evrelerde hiçbir belirtisinin olmadığını söylemek gerekir. Son olarak, görme yetisinde herhangi bir kayıp olmadığı takdirde hastanın bu hastalığın farkında olmadığı ifade edilmelidir. 
 

2024 Dünya Glokom Günü Ne Zaman?


2024 yılında Dünya Glokom Günü Tarihi 12 Mart


2024 Dünya Glokom Günü Hangi Gün?


Dünya Glokom Günü 2024 yılında Cuma günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR