2024 Yılı Dünya Gıda Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


İçerisinde yaşamış olduğumuz dünyanın kaynakları sınırlıdır. Hızlı ve bilinçsiz nüfus artışı, kaynakların azalması, doğal afetler dolayısıyla kaynakların tükenmesi gibi çok sayıda etmen yüzünden dünyanın farklı coğrafyalarında yaşayan insanlar gıdaya erişemezler. Bu noktada, 16 Ekim 1945 tarihinden bu yana Dünya Gıda Günü kutlanmaktadır.Bu tarih; aynı zamanda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün kuruluş tarihi olarak ayrı bir önem taşır. 

Dünya Gıda Günü; insanların gıdaya erişimde yaşamış oldukları sıkıntıları hatırlatma amacına sahiptir. Dünyada milyonlarca insanın aç oluşuna vurgu yapılan bu günde kaynaklarımızı bilinçli bir şekilde tüketmemiz gerektiği düşüncesi tekrarlanır. 


Dünya Gıda Günü’nün Önemi Nedir? 


Dünya Gıda Günü; her yıl 16 Ekim tarihinde kutlanmaktadır. 150’den fazla ülkenin Dünya Gıda Günü dolayısıyla düzenlenen konferansa katılması söz konusudur. Her ülke; dünyadaki açlık probleminin nasıl sonlanacağına dair fikirlerini belirtir. Dünya Gıda Günü; her yıl farklı bir sloganla düzenlenir. 

16 Ekim Dünya Gıda Günü; dünya üzerindeki farklı sorunlara dikkat çekmek amacıyla 1945 yılından bu yana organize edilir. Özellikle Afrika kıtasındaki yetersiz beslenen insanların varlığına dikkat çekilir. Bunun yanı sıra, dünyada aç insanların olduğuna dair bir farkındalık yaratılması hedeflenir. Her birimizin karşılaşma ihtimalinin olduğu açlık felaketine karşı insanlar uyarılır. Bu noktada, 150’den fazla ülke Dünya Gıda Günü’ne destek verir. 

İnsanlar ellerindeki imkanları iyi kullanma konusunda bilinçsizdir. Tek veya iki çeşit yemekle doyabilecek insanlar; yiyemeyecekleri halde üçüncü çeşit yemeklerini sofraya taşırlar. Bunun yanı sıra, tabağına fazla yemek alan ve yiyemediği yemeği çöpe döken sayısız insan bulunur. Tüm bunlar; gıda israfına güzel bir örnektir. Dünyanın farklı yerlerinde yaşayan insanların istedikleri anda gıdaya ulaşma şansı bulunmaz. Açlık; dünya nüfusunun artmasıyla beraber dünyanın birçok ülkesinde önemli bir problem haline gelmektedir. Bu noktada, insanlardaki farkındalığı arttırmak ve açlık sorununa dikkat çekmek adına Dünya Gıda Günü organize edilir. Bunun yanı sıra, sağlıklı beslenme ve vücudun neye ihtiyacının olduğunun belirlenmesi noktasında da Dünya Gıda Günü’nün önemi vardır.



Dünya Gıda Günü’nde Hangi Etkinlikler Düzenlenmeli? 


Dünya Gıda Günü dolayısıyla insanların yerine getirmesi gereken birtakım ödevler bulunur. Her şeyden önce, her insanın çevresinde bulunan ve yemeğe ihtiyaç duyan kişilere yardım etmesi son derece mantıklı bir davranıştır. Bu noktada, herkes, internette arama yaptığı takdirde kendisine en yakın gıda bankasını bulabilir. Gıda bankaları; hem yiyecek hem de para kabul eder.

Ülkemizdeki Ramazan kolilerinden aşina olduğumuz üzere gıda kolisinin içerisinde konserve sebze, çay, bisküvi, kahve, konserve et, makarna, pirinç, bulgur, tahıl ve hazır çorba yer alır. Bu tür gıda kolilerinden hazırlayıp yakınınızdaki yardıma muhtaç ailelere ulaştırdığınız takdirde Dünya Gıda Günü’nün amacına uygun olarak hareket etmiş olursunuz. 



Dünyanın farklı coğrafyalarında yaşayan insanların ciddi bir açlık sorunuyla mücadele ettiğini söylemek gerekir. Afrika kıtasında bulunan Kenya ve Somali gibi ülkelerin bu sorundan en çok etkilenen ülkeler arasında olduğunu ifade etmeliyiz. Bu ülkelerde enflasyona bağlı olarak gıda fiyatları tavan yapmıştır. Halk; gıdaya ulaşmakta sıkıntı çekmektedir. Bu noktada, Afrika ülkeleri başta olmak üzere dünyanın yardıma muhtaç ülkelerine yardım etmek amacıyla kurulmuş çok sayıda hayır kurumu bulunur. Dünya Gıda Günü dolayısıyla siz de bu kurumlardan birisine bağış yapabilirsiniz. 

Ülkeler; temel gıdaya erişememe problemine dikkat çekmek amacıyla farklı organizasyonlar düzenler. ABD’de de 2007 yılından bu yana Iowa Açlık Zirvesi düzenlenmektedir. Bunun yanı sıra, Küba ve Moğolistan gibi ülkelerde de bu soruna dikkat çekmek adına farklı etkinlikler hayata geçirilmektedir. 
 

2024 Dünya Gıda Günü Ne Zaman?


2024 yılında Dünya Gıda Günü Tarihi 16 Ekim


2024 Dünya Gıda Günü Hangi Gün?


Dünya Gıda Günü 2024 yılında Cumartesi günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR