2024 Yılı Dünya Evde Kalmışlar Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Kim tarafından belirlendiği bilinmese de birçok konuda gün oluşturmak oldukça yaygınlaşmıştır. Bu trend ürünü olan Dünya Evde Kalmışlar Günü de bu şekilde ortaya çıkmıştır. 9 Ocak’ ta kutlanan bu günde bekarlar üzerinden pek çok espri ve sohbet geçmektedir.


Dünya Evde Kalmışlar Günü Nereden Çıkmıştır?


Sosyal bir varlık olan insan bireysel olarak hayatını devam ettirse de pek çok kişi ile iletişim ve kontak halinde olur. Bu hem bir zorunluluk hem de iyi hissettiren bir durumdur. Hayatını idame ettirebilmek adına başkalarıyla iletişim kurmak, yardımlaşmak, iş birliğinde bulunmak gibi gereklilikler mevcuttur.



Hayati zorunlulukların yanında sosyal bir varlık olan insan, diğerleriyle iletişim kurarak ve vakit geçirerek de kendini memnun eder. Ruhunu doyurmasını sağlayan bu tip faaliyetler de en az diğerleri kadar önemli ve gereklidir. Aksi takdirde hayattan ve toplumdan kopuk bir kişiden bahsetmiş oluruz.

Kurulan ilişkiler herkesle aynı boyutta kalmayıp her biriyle farklı zeminde ilerliyor olabilir. Kimiyle iş arkadaşı kimiyle okul arkadaşı olarak bağ kurarken iletişimimiz de değişmektedir. Çocukluk arkadaşıyla kurulan samimiyet, iletişim ve bağ bambaşka bir konumdayken komşuyla kurulan iletişim bambaşka bir boyutta olabilir. Bu değişiklikler olağan ve süreç içinde gelişen durumlardır.

İlişkiler farklı samimiyette ilerlerken bazı kişilerle daha romantik ve duygusal bağlar kurmak mümkündür. Hayatımızda partner olarak konumlanan bu kişilerle ilişkilerimiz başka seviyelerden bu aşamaya gelebilir. Tanıştığımız bağlam ile ilişkili olarak iş arkadaşı, kurs arkadaşı ya da komşu gibi farklı seviyelerde iletişim kurduğumuz kişilerken sevgili, eş gibi daha samimi ve yakın iletişimlere doğru ilerleyebilir.

En özel hissedilen, yoğun olarak sevginin deneyimlendiği ve o iki kişi arasında kurulan derin bağlar birlikte yaşamak, evlenmek gibi birkaç seviye üste taşınabilir. Halk arasında evlenmemiş kişilere kullanılan evde kalmış tabiri ise ilişkilerini bu noktaya getirmemiş ya da getirmek istemeyen kişiler için söylenir. Bu bir seçim de olabilir kişi bunu düşüneceği biri ile tanışmamış da olabilir.




Ailenin önemli bir konumda olduğu ve daha geleneksel yapıdaki Türkiye toplumunun evliliğe dair olumlu kanısı Dünya Evde Kalmışlar Günü’ nün oluşmasındaki etkenlerden biridir. Erkekler için eğitimini belli bir seviyeye kadar tamamlamış, meslek sahibi ve askerliğini yapmış ise yaşı da ilerledikçe çokça söz konusu olmaktadır. Kadınlar için daha az kriter aranmaktadır. Toplum yapısı sebebiyle kişilerin algılarına göre kadınlardan evliliğin beklendiği durumlar değişmektedir. Eğitim, meslek ya da yaşa bağlı olarak hayatlarında bu tarz gelişmelerin olması beklenmektedir.


Dünya Evde Kalmışlar Günü’nde Neler Yapılabilir?


Dünya Evde Kalmışlar Günü vesilesiyle evlilik gibi önemli ve kişiler için kırılma anı denilebilecek bir meselede toplum baskısı hissettirmek yerine daha olumlu mesajlarla bilinçlendirmeler yapılabilir.

En başta kişinin kendi benlik algısına yönelik olarak sağlam ve iyi inşa edilmiş temeller oluşturmalarının önemi belirtilmelidir. Kişinin kendisini geliştirmeden belirli bir olgunluk ve donanıma getirmeden ikili ve sonrasında daha kalabalık kişilerle bir yuva kurma girişiminde bulunmamasının öneminden bahsedilebilir.



Sağlıklı bireylerle kurulan bağların ve yakın ilişkilerin dönüştürücü ve iyileştirici etkisine daha çok vurgu yapılabilir. Bu durum hem kişilerin kendilerini donatması adına hem de birlikteliklerinin kalitesini önemsemeleri adına motive edici olabilir.

Strese sebep olan sorumluluklarla dolu bir yükün altına giriyormuş gibi hissettirmek yerine yol arkadaşı ile hayatlarına devam etmeyi seçen insanlar algısı pekiştirilmelidir. Bunu yaparken evlilik gibi bir düşüncesi olmayan insanları ayrıştırmamak ve bunun da normalleştirilmesi sağlıklı bir toplum yapısı için gerekli bir adımdır.

2024 Dünya Evde Kalmışlar Günü Ne Zaman?


2024 yılında Dünya Evde Kalmışlar Günü Tarihi 9 Ocak


2024 Dünya Evde Kalmışlar Günü Hangi Gün?


Dünya Evde Kalmışlar Günü 2024 yılında Cumartesi günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR