2024 Yılı Dünya Dans Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Dünya Dans Günü ya da diğer adıyla Uluslararası Dans Günü, 1982 yılından bu yana tüm dünyada kutlanan bir etkinlik olarak biliniyor. Bu günün düzenlenmesindeki amaç; ağır, gergin siyasi ortamların ötesinde bir kültürde, etnik çatışmaların üstünde insanların evrensel bir platformda buluşmak ve hayatın içinde yer alan olumsuzluklardan sıyrılarak eğlenmektir. Söz konusu eğlenme amacı doğrultusunda yıllardan beri kutlamalar düzenleniyor. Böylelikle insanlarda tebessüm ve gülümseme ruhu oluşturmak amaçlanıyor.


Dünya Dans Günü Ne Zaman Kutlanıyor?


Dünya Dans Günü, her sene 29 Nisan tarihinde kutlanıyor. Peki, 1982’den beri tertiplenen Dünya Dans Günü neden 29 Nisan’da kutlanıyor, bugünü özel kılan nedir? Bu sorunun yanıtı modern balenin kurucusu olan Jean Georges Noverre’nin adında saklıdır. 1810 senesinde vefat eden Noverre, 29 Nisan 1727 tarihinde dünyaya geldiğinden, onun doğum günü bu güne atfedilmiştir. Bu günü ise, Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (ITI) ve UNESCO iştirakçisi olan STK Uluslararası Dans Komitesi belirlemiştir. 

Bazı gösterilerin yapıldığı etkinliklerle kutlanılan Dünya Dans Günü’nde her yıl belirlenen bir dansçı davet edilir. Söz konusu dansçı, tüm dünyaya bir mesaj verir. Örneğin 1982’deki ilk mesajı Henrik Neubauer vermiştir. Fakat ertesi sene mesaj veren olmadığında mesaj verme geleneği 1984’ten sonra devam etmiştir. 1984’te ise Yuri Grigorovitch mesajı yayınladı. Bahse konu mesajı 1990’da Merce Cunnıngham; 2000’de Alicia Alonso, Jirí Kylıán ve Cyrielle Lesueur; 2010’da da Julio Bocca duyurmuştu. 



Dans Nedir?


Arapçası raks olan dans sözcüğü Fransızca üzerinden yayılan bir kelimedir. Kelime olarak sallanma, koşuşturma gibi anlamlara gelen danse’den türemiştir. Gövdenin bir müzik nezaretinde estetik pozisyonlar alma hali şeklinde tanımlanabilir. 


Türkiye’de Dans


Dünya üzerinde ulusal veya uluslar arası anlamda birçok dans türleri vardır. Bu danslar geleneksel olabildiği gibi modern şeklinde de olabiliyor. Örneğin Türk kültüründe yer alan halay, horon, zeybek, üçayak, ata barı gibi oyunlar geleneksel dans türlerinin başında geliyor. Her biri ayrı coğrafyalara ait olan bu ve bunun gibi birçok dans figürü, Anadolu kültürünün çeşitliliğini de ortaya koyması açısından önemlidir. Ülkemizde de hem geleneksel anlamda folklor hem de modern anlamda dans yarışma ve organizasyonları da sık sık yapılıyor. Özellikle Mustafa Erdoğan’ın organizatörlüğünde önce Sultan of the Dance, daha sonra Anadolu Ateşi adlarıyla performanslar sergileyen profesyonel oluşum, ülkemizdeki en önemli geleneksel dans organizasyonlarındandır.


Dünyada Dans 


Dünyada da dans anlamında çok farklı figürler bulunuyor. Küreselleşen dünyada bu dansların bazısı artık gezegenin her tarafında yapılıyor. Özellikle futbolda dünya kupası organizasyonları ile 20. asırdan itibaren tüm dünyaya tanıtılan Brezilya’nın sambası ve Arjantin’in tangosu, akla gelen ilk dans türleri arasında yer alıyor. Hatta bu dans türleri, bir süre sonra, çıktığı ülkelerin isimlerinin yerine dahi geçer oldu. Örneğin bugün Sambacılar dendiğinde Brezilya, Tangocular dendiğinde ise Arjantin adeta otomatik olarak akıllara gelmeye başladı.

Bunların da öncesinde evrensel dünya kültürünün başlangıç noktasını oluşturan ve kültürüyle tüm dünyayı etkileyen Avrupa menşeli bazı danslar da akla ilk gelenlerdendir. Bunun başında ise Dünya Dans Günü’nün kutlandığı gün, doğum günü olan Jean Georges Noverre’in kurucusu olduğu bale dansı gelir. Yine Avrupa ve ABD merkezli birçok modern dans bulunuyor. Yapılan müzik ritmine göre rock, punk, pop, hiphop, jazz türü danslar da yaygınlaştı.


Bazı Dans Türleri


Halay, Horon, Zeybek, Oryantal, Sirtaki, Roman Havası Broadway, Bale, Ça-Ça, Foxtrot, Salsa, Breakdance, Jive,Kalipso, Mambo, Pasodoble, Rumba, Samba,Tango, Vals, Zumba, Sirtaki, 
 

2024 Dünya Dans Günü Ne Zaman?


2024 yılında Dünya Dans Günü Tarihi 29 Nisan


2024 Dünya Dans Günü Hangi Gün?


Dünya Dans Günü 2024 yılında Perşembe günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR