2024 Yılı Dünya Böbrek Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Tüm dünyada ortak olarak kutlanan günlerden birisi de Dünya Böbrek Günü’dür. Her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü kutlanan bir gün olduğunu ifade etmeliyiz. Böbrek hastalığından muzdarip olan çok sayıda insan vardır. Bu noktada, böbrek hastalarının yaşamış olduğu sorunlara dikkat çekilmesi amacıyla uzun yıllardan bu yana Dünya Böbrek Günü kutlanmaktadır. Bu özel gün sayesinde böbrek sağlığı ve hastalıkları sayesinde farkındalık yaratılması hedeflenir.

Bu amaç doğrultusunda hem yazılı ve sözlü iletişim araçlarından hem de sosyal medyadan faydalanılır. Bir başka deyişle, paneller, konferanslar, sempozyumlar, yürüyüşler, kamuya açık yerlerde tanıtım standları kullanılarak Dünya Böbrek Günü hakkında bilgi verilir. Bunun yanı sıra, radyo ve televizyon programlarının yanı sıra basılı yayınlar ile de insanların kendilerini bekleyen muhtemel böbrek rahatsızlıklarından haberdar olması sağlanır. 

2021 yılı için konuşacak olursak Dünya Böbrek Günü; 11 Mart 2021 tarihinde kutlanmıştır. 


Dünya Böbrek Günü’nün Önemi Nedir? 


Her yaştan insanı bekleyen en önemli sorunlardan birisi de kronik böbrek hastalığıdır. Hatta, bu hastalığın hem ülkemizde hem de tüm dünyada salgın haline geldiğini ifade etmeliyiz. Böbrek hastalığı yüzünden her yıl milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. Bu noktada, böbrek hastalığının olabildiğince erken saptanması gerekir. Erken teşhis sayesinde hastalığın ilerlemesinin önüne geçilir. Fakat, böbrek hastalarının bu konuda duyarsız kalması durumu zorlaştırmaktadır. Birçok insan; böbrek hastalıklarına karşı duyarsız kaldığı için bu hastalıkların erken dönemde tespit edilmesi mümkün olmaz. Erken teşhis edilemeyen böbrek hastalıkları yüzünden böbrek yetmezliği problemi ortaya çıkar. 

Dünya Böbrek Günü; Türk Nefroloji Derneği’nin yapmış olduğu araştırmalar doğrultusunda her geçen gün daha da önemli bir hal almaktadır. Bu araştırmalara bakılarak Türkiye’deki her 6-7 yetişkinden birisinin böbrek hastalığı riski taşıdığı tespit edilmiştir. Ancak, hastaların farkındalığının yalnızca yüzde 10 seviyesinde olduğu belirlenmiştir.




Bu noktada, erken teşhis edilmeyen böbrek hastalıkları; ilerleyen dönemlerde böbrek yetmezliğine dönüşmektedir. Hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu durum; aynı zamanda engellilik ve ölüm oranlarının artmasına da sebep olur. 

Böbrek hastalıkları; erken teşhis edildikleri takdirde önlenebilen türden hastalıklardır. Buna ek olarak, önlenemeseler dahi geciktirilmeleri mümkündür. Bu durumun bilincinde olan Sağlık Bakanlığı; böbrek sağlığı konusunda toplum bilincini arttırmak adına çeşitli faaliyetler düzenler. Bunun yanı sıra, kronik böbrek hastalığında erken teşhisin önemini anlatmak amacıyla yazılı ve sözlü basın yoluyla halka ulaşılır. Kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Dünya Böbrek Günü ve aynı haftada birtakım etkinlikler düzenlenir. Dünya Böbrek Günü; diğer özel günlerden farklı olarak her yıl benzer bir temayla kutlanır. Herkes İçin Böbrek Sağlığı teması ile bu günün anlam ve önemine değinilir. Dünya Böbrek Günü sayesinde böbrek sağlığının önemi üzerine düşünme fırsatı verilmiştir. 


 

Böbrek Hastalıklarından Kurtulmak İçin Ne Yapmalı? 


Dünya Böbrek Günü sayesinde insanların kronik böbrek hastalığından haberdar olması adına bilgilendirme çalışmaları yapılır. Duyarlı bir vatandaş olarak siz de kronik böbrek hastalığına sebep olan etkenleri mutlaka öğrenmelisiniz. 

•    Düzenli egzersiz yaptığınız takdirde böbrek sağlığınızı korumuş olursunuz. 
•    Düzenli ve dengeli beslenmek; böbrek sağlığı adına yapılabilecek en mantıklı harekettir. Her insanın vücut ağırlığını koruması gerekir. 
•    Böbrekleri korumak adına tuz kullanımı azaltılmalıdır. Ayrıca, vücudunuz için gerekli olan sıvı alımını asla ihmal etmemelisiniz. 
•    Sigara kullanmamak; böbreklerin korunması adına en önemli husustur. Sigarayı bırakmanız veya mümkün olduğunca az kullanmanız gerekir. 
•    Ağrı kesici ilaçların böbreklere zararlı etkisi bulunur. 
•    Son olarak, risk grubunda olanların böbreklerini düzenli olarak kontrol ettirmesi gerekir. 

2024 Dünya Böbrek Günü Ne Zaman?


2024 yılında Dünya Böbrek Günü Tarihi 11 Mart


2024 Dünya Böbrek Günü Hangi Gün?


Dünya Böbrek Günü 2024 yılında Perşembe günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR