2024 Yılı Dünya Babalar Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Babalara evlatların bir teşekkür etme vesilesi olan Babalar Günü her yıl haziran ayının üçüncü pazarına denk gelecek biçimde kutlanır. Tarihi kökeni oldukça duygusal bir hikayeye dayanan Babalar Günü şimdilerde tüm dünyada kutlanan sevimli özel bir gün. Bu günde çocuklar babalarına hediyeler alır, tatlılar hazırlar ve hatta pasta bile hazırlar. Babalarına şükranlarını gösteren çocukların yanında eşler de kocalarına babalık görevlerindeki hassasiyetleri ve varlıkları için bu dönemde teşekkür edebilir.

Babalar Günü Ne Zaman?


Babalar Günü her sene Haziran ayında kutlanan öze bir gündür. Haziran ayında üçüncü Pazar günü Babalar Günü olarak kabul edilmektedir. İlk kez 1910 senesinde Amerika’nın bir eyaletinde kutlanan Babalar Günü geçen zaman içerisinde resmi bir gün olarak ilan edilmiştir. Hatta ABD’de gelinen noktada Babalar Günü resmi tatil de ilan edilmiştir. Amerika’da doğan bu özel ve anlamlı gün artık tüm dünyada sevgiyle kutlanmaktadır.

Babalar Günü Özellikleri Nedir?

Babalar Günü Amerika’da babası tarafından beş kardeşi ile birlikte en iyi şekilde yetiştirilen bir kızın fikriydi. O dönemde anneler günü varken babalara özel bir gün bulunmamaktaydı. Bunun eksikliğini hisseden Sonora Smart Dodd ismindeki güzel kız kendi babasından hareketle tüm babaların kendilerine özel bir güne sahip olması için çalışmalar yapmaya başlamıştır. Babalar Gününü anneler günü gibi özel ve resmi bir gün haine getirmek isteyen Dodd, bu gün için babasının doğduğu tarihi tercih etmiş o gün için babasına aynı zamanda unutulmaz bir hediyede vermiş olacağını düşünmüştür.

Sonora Smart Dodd’un çalışmaları sonucunda ilk kez Babalar Günü Amerika’da Washington’da 1910 senesinde kutlanmıştır. Halk tarafından sevilen ve mutlulukla karşılanan bu özel kutlamanın devamının gelmemesi için bir neden görülememiştir. 

Kutlamalar düzenli olarak devam etmiştir. 1924 senesine gelindiğinde Amerika Devlet Başkanı bu özel günü desteklediğini açık şekilde dile de getirmiştir. Babalar Günümü açık şekilde destekleyen başkan bu günün resmileşmesi konusunda bir adım atmamıştır ne yazık ki. 1966 senesine gelindiğinde ise dönemin Devlet Başkanı yine Babalar Gününü sevgi ile destekleyerek bu mutluluğun büyümesini hedeflemiştir. Her yıl Haziran ayında üçüncü Pazar gününü Babalar Günü olarak kutlamak istediğini ve bunu desteklediğini belirtir bir bildiri de yayınlamıştır devlet başkanı.




1972 senesinde gelindiğinde ise ABD başkanı olan Richard Nixon bu gelişime kendisi tarafından da bir destek sunmak istemiştir. Bu her yıl sevgi ile kutlanan özel günün resmi tatil olmasını sağlamıştır. 

Babalar Günü genel itibariyle böyledir. Babası tarafında yetiştirilen güzel bir kızın babasına teşekkür etmek ve onu mutlu etmek istediği için giriştiği bir çalışmanın tüm dünyada kutlanan özel bir güne dönüşmesinin hikayesidir aslında. Fakat Katolikler için Babalar Günü çok daha farklı bir hikaye ile çok daha farklı bir günde kutlanmaktadır. Onlar bu özel güne Sonora Smart Dodd tarafından değil dini kişilikler tarafından bakmayı tercih ederler. 

Katolikler Babalar Gününe dini bir anlam yükleyerek çok daha farklı bir kutlama ve etkinlik haline getirmişlerdir. Onlar İsa’nın babası adına Mart ayında bu kutlamayı yapmayı tercih etmektedirler. Mart ayında 19. Günde St. Joseph Günü olarak bilinen günün bir diğer adı ise Babalar Günüdür ve bu şekline inananlar için Mart ayının 19. Günü babalarına armağan edilir. Bazı topluluklar ve ülkelerde dini yönü ağır basan bir kutlama görülürken Katolikler içerisinde Mart’ın 19’unda yapılan kutlamaların da dini bakış açılarından uzaklaştığını görebilmekteyiz. 

2024 Dünya Babalar Günü Ne Zaman?


2024 yılında Dünya Babalar Günü Tarihi Haziran Ayının 3. Pazarı


2024 Dünya Babalar Günü Hangi Gün?


Dünya Babalar Günü 2024 yılında Pazar günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR