2024 Yılı Dünya Alzheimer Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Alzheimer, erken bunama hastalığı olarak da bilinir. Bu hastalık daha çok 65 yaş ve üstü kişilerde sık görülebiliyor. Genel anlamı bunama olarak adlandırılan Demans’ın en fazla görülen çeşididir. Demans ise –de olumsuzluk ön ekinin mantık anlamına gelen mans ile birleşmesiyle oluşturulmuş, kısa tanımıyla mantığın kaybolması olarak tanımlanmıştır. 


Dünya Alzheimer Günü Ne Zaman?


Bu hastalık hakkında bilgilendirici açıklamalar yapmak, önlenmesi için önerilerde bulunup farkındalık oluşturmak ve halkı bilinçlendirmek amacıyla bazı etkinlikler yapılıyor. Bu etkinliklerden biri de Dünya Alzheimer Günü’dür. Dünyada ve yurdumuzda hastalığın yıkıcı tesirlerini aşağıya çekmek, erken evrelerinde tespitte bulunarak tedavi yöntemlerine yönelmek için böyle bir gün oluşturuldu. Bu nedenle 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü olarak belirlendi. Bu hastalığa Alzheimer denmesinin nedeni ise ilk defa bu rahatsızlığı tanımlayan kişinin Alois Alzheimer adında Alman bir doktor olmasıdır.  Alois Alzheimer, hastalığa 1906 yılında ilk tanıyı koydu. 


Aloysius Alzheimer Kimdir? 


Alois Alzheimer adıyla da bilinen ünlü doktor, 14 Haziran 1864’te Almanya’da doğdu. Psikiyatr ve nöropatolog olan bilim insanı, 19 Aralık 1915 tarihinde kalp yetmezliği neticesinde vefat etti. 
Onun presenil demans olarak isimlendirdiği hastalığa bir başka Alman psikiyatr Emil Kraepelin  alzheimer adını verdi.


Alzheimer Hastalığının Belirtileri


Hastalığın birçok belirtisi vardır. Bu belirtiler zihinsel olabileceği gibi davranışsal da olabiliyor. En bilinen zihinsel belirtisi unutkanlıktır. Genelde 65 yaş üstünde ortaya çıkan bu hastalıkta unutkanlık en bilinen etken olarak gösterilir. Bunu öğrenme güçlüğü işareti destekleyebilir. Yine konuşma bozukluğu da başka emareler arasında sayılabilir. Gideceği yeri kaybetme, insanları tanıyamama, bir konuda karar vermede zorlanma da bu kategori içerisinde değerlendirilebilir. 
Davranışsal manada da huzursuz olmak ve bunu sergilemek önemli belirtilerdendir. İlgi göstermeme, karşıdakilere saldırma, uyku düzenindeki bozukluk da önemli işaretler arasında yer alıyor. Ayrıca hayal görme ve depresyon yine bu kapsamda tanımlanabilir. 



Alzheimer Korunmak Amacıyla Yapılması Önerilen Eylemler 

Hastalık hakkında kesin bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Genetik etkiler ise yüzde 1 ile 5 arasında tespit edilmiştir.


Bu hastalıktan kurtulmanın en önemli yollarından biri zihni aktif tutacak etkinliklerde bulunmaktır. Bunun için kitap okuma, bulmaca çözme, bilmeceler hazırlama gibi eylemlere başvurulabilir. Ayrıca dama, satranç türü zekâyı diri tutan oyunlar da oynanabilir. Bunun dışında vücudu ve zihni sağlam tutmanın en önemli yolarının başında egzersiz gelir.  Vücudu fiziksel hareketlerle zinde tutmak, olası Alzheimer’e karşı alınacak önlemlerden olabilir. Günlük düzenli yürüyüş yine önemli bir hamle olacaktır. 

Düzenli beslenme, ilerisi adına daha sağlıklı olunması yolunda önemli adımlardan sayılabilir. Kararında meyve ve sebze yemek, aşırı yağlı ve karbonhidrat ağırlıklı gıdalardan uzak durmak bu hastalığın riskini azaltabilir. 

Sağlıklı yaşam tarzını benimseyen insanlar, alkol, sigara kullanımında da dikkatli olurlarsa riskleri aza indirebilir. Aşırı alkol tüketimi, hafızanın azalmasında ve boş vermişlik konusunda etken unsurlardandır. Aşırı sigara kullanımı da vücudun sadece Alzheimer yönünde hafıza durumuna değil, genel işleyişine olumsuz etkide bulunur. Bu nedenle sigara ve alkolden uzak durmak da artıdır. 



Sosyal yaşam içerisinde aktif olunması da hafızanın diri olmasında etkili olabilir. Bu nedenle ilişkiler iyi tutulmalıdır. Böylece ruhsal sağlığın daha güçlü olması sağlanabilir. 


Türkiye Alzheimer Derneği Nedir?


Ülkemizde bu hastalık konusunda Türkiye Alzheimer Derneği aktif roller oynamaktadır. 1997 senesinde bu rahatsızlığın tanıtımını yaparak, hastalık hususunda bilinci artırmak amacıyla kurulan dernek, hem ulusal hem de uluslararası faaliyetlerini sürdürüyor. Dernek, İstanbul’un Şişli ilçesinde yerleşik olup bu hastalık hakkında çalışmalarda öncü olmaya çalışmaktadır. 

2024 Dünya Alzheimer Günü Ne Zaman?


2024 yılında Dünya Alzheimer Günü Tarihi 21 Eylül


2024 Dünya Alzheimer Günü Hangi Gün?


Dünya Alzheimer Günü 2024 yılında Salı günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR