2024 Yılı Dünya AIDS Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Dünya AIDS Günü tüm dünyada ortaya çıkan bir virüse karşı farkındalık yaratmak amacıyla ilan edilmiş önemli bir gündür. HIV adı verilen bir virüs 1980 senesinde ortaya çıkmış ve direk olarak insanların bağışıklık sistemlerine zarar vermesi ile tanınmıştır. Tüm dünyaya kısa sürede yayılan hastalık sebebiyle sayısız insan acı biçimde hayatını kaybetmiştir. Bu önemli ve bulaşıcı virüse karşı dünyaca birlik olmak zorunluluğu da ortaya çıkmıştır. Ve her sene 1 Aralık tarihi Dünya AIDS Günü olarak kabul edilmiştir. Bu önemli gün kapsamında HIV virüsü AIDS hastalığı hakkında toplumlar bilinçlendirilirken alınması gereken önlemler ve mücadele etme yolları hakkında da kapsamlı bilgiler sunulmaya çalışılır.



Geldiğimiz günlerde internet ve sosyal medya sayesinde insanlar arası bilgi aktarımı çok daha kolay bir hal almıştır. Bu kapsamda Dünya AIDS Günü ile daha fazla insana ulaşmak da mümkün olmuştur. Sunumlar, yayınlar, makaleler, sempozyumlar ve konferanslar bu önemli günün anlamı ve gerekliliği hakkında bilgi aktarımları yapmaktadır. 


Dünya AIDS Günü Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?


1980 senesinde HIV virüsü ortaya çıkmıştır. Bu virüs kişi bağışıklık sistemini etkisiz hale getiren ve insanları öldüren bir virüs ve hastalık olarak tanınmıştır. 1980 senelerinde henüz ortaya yeni çıkan ve tıbbın yabancı olduğu bu virüs ile mücadele etmek de kolay olmamıştır. Tüm dünyaya yayılan virüs ile her toplumdan ciddi sayıda insan hayatını kaybetmiştir. 1988 senesine gelindiğinde bu virüs ve hastalık üzerine toplumların dikkatini çekebilmek için Dünya AIDS Günü ilan edilmiştir. 1988 senesinden beri her sene 1 Aralık Dünya AIDS Günü olarak sayısız etkinliğe konu olmaktadır. İnsanların HIV virüsünü tanıması, bu hastalığın ne olduğunu bilmesi, bulaşma yollarını öğrenmesi ve korunmak için nasıl önlemler alınabileceği hakkında bilgilendirici çalışmalar bu günde yoğun biçimde yapılır. Kırmızı Kurdele sembolü de Dünya AIDS Günü ve AIDS hastalığı ile mücadele için ortaya çıkmıştır. 


Dünya AIDS Günü Anlam ve Önemi


HIV enfeksiyonu birçok çeşitli yolla hem yetişkin hem çocuklarda görülebilen hayati seviyede tehlikeli bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyona maruz kalan vücut bağışık sisteminin zayıflaması ile ölüme sürüklenir. Aşısı bulunamayan AIDS hastalığından kurtulmak için en iyi yol hastalığın bulaşmasını önleyici tedbirlerin sıkı tutulmasıdır. 


1980’den geldiğimiz bu yıllara göre AIDS hastalığına karşı tedavi yolları geliştirilmiştir. Hala henüz bir aşısı bulunamayan hastalığa karşı tedavi yöntemleri ile yaşam süresi ve kalitesi uzatılabilmektedir. Erken teşhis sayesinde AIDS hastası bir insanın normal yaşam süresine kadar hayatını sürdürmesi sağlanabilmektedir. 

Dünya AIDS Günü kapsamına AIDS hastalığı kapsamlı biçimde insanlara anlatılmaktadır. Bununla birlikte hastalıkla mücadele korunma yöntemleri de kişilere sunulmaktadır. Enfeksiyonla karşılaşılması durumunda tedavi yöntemleri ve yapılabilecekler de insanlara anlatılmaktadır. 



Dünya genelinde herkes için tehdit olan bu virüs ile mücadele edilebileceği konusunda insanlara motivasyon ve ilham verilir. Birlik bilinci oluşturulmaya çalışılır. Dünya AIDS Günü kapsamında bu virüs ve hastalığa karşı farkındalık yaratmak için kırmızı kurdele sembolü de kullanılmaktadır. 

Her sene 1 Aralık Dünya AIDS Günü olarak bilinmekte ve anılmaktadır. Toplumlara bu hastalık tanıtılır ve mücadele yöntemleri anlatılır. Gelişen dünya ve tıp sayesinde bu hastalıkla mücadele ve tedavi kolaylaşmıştır. Önemli olan kişilerin bilgilendirilmesi ve korkularını çekincelerini yenmeleridir. Bu bir hastalıktır ve her geçen günde bu hasatlığa karşı tıp güçlenmektedir. 
Kişi bağışıklığını zayıflatan ve en sonunda kişinin yaşamını sonlandıracak seviyede ilerleten HIV virüsü ile mücadele edilmesi için 1 Aralık gününe en yüksek seviyede ilgi ve alaka gösterilmelidir. 

2024 Dünya AIDS Günü Ne Zaman?


2024 yılında Dünya AIDS Günü Tarihi 1 Aralık


2024 Dünya AIDS Günü Hangi Gün?


Dünya AIDS Günü 2024 yılında Çarşamba günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR