2024 Yılı Cumhuriyet Bayramı Ne Zaman? Hangi Gün?


Cumhuriyet Bayramı yeni Türkiye’nin kuruluşundaki en önemli adımlardan birini anlatan en önemli milli bayramlarındandır. Türkiye Cumhuriyeti’nin Saltanatı geride bırakmasının ve Cumhuriyet ile yönetilmesinin önemini anlatan büyük bayramlarındandır. Türkiye Büyük Millet Meclisi 29 Ekim 1923 senesinde Cumhuriyet’i ilan etmiştir. Bu önemli adım ve değişim de ülkenin tüm geleceğini olumlu şekilde değiştirmiştir. Tam anlamıyla hürleşen özgürleşen Türkiye Cumhuriyetinin varlığını kutlamak için her sene 29 Ekim’de ülkene coşkulu kutlamalar yapılır.

Geçmişini bilmeyen toplumların geleceğinin karanlık olması sebebiyle ülkemizde geçmiş başarı ve çalışmaların yeni nesle aktarılması çok önemlidir. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve bu bayram gibi önemli tüm milli bayramlar da bu sebeple çok gereklidir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyetini kuran tüm millet ve askerlerine teşekkür etme şansı bulduğumuz bu bayramlarda milli duygularımızı tazeleyip ülkemizin değer ve kıymetini de daha iyi anlama şansı yakalarız. Coşkulu kutlamalar ile küçüklere de bu milli gururu aşılar ve devamlılığını sağlamayı amaçlarız.


Cumhuriyet Bayramı Doğuşu


Türkiye Cumhuriyetinden önce Osmanlı İmparatorluğu vardı. O tarihlere bakıldığında da dünya genelinde de mutlak monarşi ve çeşitli monarşi türleri le yönetimlerin yaygın olduğu bilinmekteydi. Osmanlı da önce mutlak monarşi ardından da meşruti monarşi ile yönetilmiş bir devlettir. Bu yönetim tipinde bilindiği üzere bir yönetici, kral ya da sultan gibi adlarla adlandırılan zatın olduğu bilinmektedir. Türleri değişse de genellikle bu imparatorluk dini bir yolla doğuştan elde edilmekteydi. İmparatorun soyundan imparatorluk devam etmekteydi.
Yukarıda anlatıldığı üzere monarşi son derece tehlikeli ve güvensiz bir yönetim biçimiydi. Başta soydan devam eden yöneticilik sebebiyle yönetici vasfına haiz olmayan kişilerin yönetici konumuna geçmesi ülkeleri çok zor durumlara sokmaktaydı. Ardından soy içerisinde tahta geçme mücadeleleri sebebiyle taht savaşları olduğu için yönetici sık sık değişiyor ve yönetimde istikrarsızlık oluşuyordu.


Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk okuyan bilgi ve çalışkan bir insandı. Yönetimdeki eksiklik ve yanlışlıkları en iyi şekilde tahlil etme şansı da yakalayan Atatürk en doğru zamanda Cumhuriyeti ilan etmenin gerektiğini de bilmekteydi. Cumhuriyet Bayramı çok derin çalışmalar ve uğraşlar sonucunda en doğru zamanda ilan edilen Cumhuriyet yönetiminin kutlanması için ilan edilmiştir. 29 Ekim 1923 senesinde ilan edilen Cumhuriyet o günden bu güne her sene aynı günde coşkulu kutlamalar ile tekrar tekrar hatırlanmaktadır.



Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamına ülkenin her yerine bir çok çeşitli etkinlik düzenlenir. Atatürk’ün kabrinin ziyaret edilmesi de en önemli etkinliklerdendir. Geldiğimiz günlerin onun sayesinde olduğunu asla unutmamak ve teşekkür etmek için Anıtkabir ziyaretleri gereklidir. Anıtkabir’e resmi isimler dışında tüm millet ziyaret yapabilmekte teşekkür için çiçekler bırakabilmektedir. Askeriye’de okullarda, Belediyelerde ve tüm kurumlarda 29 Ekim tarihinde Cumhuriyet Bayramı kutlamaları yapılır. Okullarda şiirler okunur, şarkılar söylenir, dans gösterileri düzenlenir. Tüm ülkede evlere binalara bayraklar ve Atatürk fotoğrafları asılır.

Her sene 29 Ekim tarihinde küllerinden doğan Genç Türkiye Cumhuriyetinin, cumhuriyet yönetim şekline kavuşması ile tam bir millet iradesine kavuşmasının mutluluğu yaşanır. Genç neslin milli tarih bilinci geliştirilir ve ülkenin tarihi herkese en iyi şekilde öğretilmek istenir. Bizleri bu günlere getiren bu ülkeyi bu seviyeye taşıyan Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm fedakar insanlara da bir şekilde teşekkür edilmiş olur. Türkiye’nin tarihindeki en önemli adımlardan biri olan Cumhuriyetin ilanı haliyle Türkiye’nin en önemli milli bayramlarından biri olan Cumhuriyet Bayramı için de vesile olmuştur.

2024 Cumhuriyet Bayramı Ne Zaman?


2024 yılında Cumhuriyet Bayramı Tarihi 29 Ekim


2024 Cumhuriyet Bayramı Hangi Gün?


Cumhuriyet Bayramı 2024 yılında Cuma günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR