2024 Yılı Camiler Haftası Ne Zaman? Hangi Gün?


Camiler Haftası; 2021 yılı itibariyle 1 Ekim ila 7 Ekim tarihleri arasındaki haftaya denk gelmektedir. Birçok yerde Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak geçtiğini ifade etmeliyiz. Diyanet İşleri Başkanlığı; camilerin ve din görevlilerin önemini anlatmak adına 1-7 Ekim tarihleri arasındaki haftayı Camiler Haftası olarak belirlemiştir. 

Diyanet İşleri Başkanlığı; Camiler Haftası münasebetiyle her yıl farklı bir tema belirlemektedir. Bu sayede, belirlenen temalar üzerinden bilgilendirici konular yayınlanır. 

Camiler Haftası Ne Zaman Ortaya Çıktı? 


Camiler Haftası; İslam dininin en önemli unsurlarından birisi olan camilerin ve din görevlilerinin önemini anlatmak adına 1986 yılından bu yana kutlanmaktadır. Buna ek olarak, 1986 yılından 2003 yılına kadar olan süreçte Camiler Haftası olarak bilinen bu hafta 2003 yılıyla beraber Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak farklı bir isimle anılmaktadır. 2011 yılından günümüze kadar olan süreçte ise Camiler Haftası’nı layıkıyla kutlamak adına her yıl farklı bir tema belirlenmektedir. 

1986 yılından bu yana camiler ve din görevlilerinin onurlandırıldığı bu hafta için farklı görüşler belirtilmektedir. Bu görüşler apayrı bir çalışmanın başlığı altında incelenmektedir. Geçmiş yıllarda yapılan bir araştırma için Erzurum şehrinin merkez ilçesi referans alınmıştır. Bu ilçede görev yapan 117 din görevlisine Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın amacına uygun olarak kutlanıp kutlanmadığına dair sorular sorulmuştur. Bir başka deyişle, bu haftanın insanların camilerin ve din görevlilerinin önemini anlaması noktasında farkındalık yaratıp yaratmadığına dair görüşleri öğrenilmek istenmiştir. Din görevlilerinin görüşlerini öğrenmek adına onlara içerisinde bazı soruların olduğu anket formu verilmiştir. Ancak, yapılan çalışmalar sonucunda bu haftanın insanlar üzerinde yeterince farkındalık yaratmadığı bilgisine ulaşılmıştır. Sonuç olarak, bu haftayı referans alarak hem camilere hem de din görevlilerine karşı daha duyarlı olmamız son derece önemli bir husustur. 


Camiler Haftası’nın Önemi Nedir? 


Camiler ve din görevlileri; toplum açısından son derece önemli bir yere sahiptir. Camiler Haftası boyunca; hem camilerin hem de din görevlilerinin yaşamış oldukları sorunlara dikkat çekilir. Bu tür sorunların ortadan kaldırılması adına yapılması gerekenler sıralanır. Camilerin geliştirilmesi ve işlevinin arttırılması noktasında çözüm önerileri sunulur. Camiler ve Din Görevlileri Haftası; toplumsal bir ihtiyacın sonucu olarak kutlanmaktadır. 

Müslümanların ibadet yapmak adına iki alternatifleri bulunur. İstedikleri takdirde ibadetlerini bireysel olarak gerçekleştirebilirler. Bunun yanı sıra, ibadetlerin toplu olarak yapılması da söz konusudur. Bu noktada, camiler; toplu ibadet mekanları olarak bilinir. Camilerde ibadet eden topluluğu idare eden kişiler ise din görevlileri olarak bilinirler. Sonuç olarak, hem camilerin hem de din görevlilerinin önemi buradan gelmektedir. 

Camiler ve Din Görevlileri Haftası; her yıl farklı bir tema ile kutlanmaktadır. Örneğin, 2016 yılında Cami ve Kitap temasının işlendiğini söylemeliyiz. Bu hafta boyunca camilerin kitaplarla buluşması, camilere kütüphanelerin kurulması, camilerde yazar günü gibi farklı etkinliklerin düzenlenmesi hedeflenmiştir. Sonuç olarak, 2016 yılındaki Camiler Haftası’nda kültür ve medeniyetin en önemli taşıyıcısı olan kitapların camilerle olan etkileşimi işlenmiştir. 

2020 yılının Camiler Haftası’nda ise tüm camilerde Camii ve İlim konulu hutbe okunmuştur. Ayrıca, Ayasofya Camisi bahçesinde Camiler konulu bir sempozyum düzenlenmiştir. Camiler; Türk kültür ve medeniyet tarihinde paha biçilemez bir değere sahiptir. Camiler; geçmişten bu yana şehir merkezlerine yapılır. Bu sayede, şehir, köy ve kasabaların camilerin etrafında büyüyüp gelişmesi hedeflenir. Camiler; yalnızca ibadet yeri olarak düşünülmemelidir. Medrese, hastane, aşhane, kütüphane ve şehir yönetim merkezi gibi farklı özellikleri de vardır. 

2024 Camiler Haftası Ne Zaman?


2024 yılında Camiler Haftası Tarihi Ekim Ayının İlk Haftası


2024 Camiler Haftası Hangi Gün?


Camiler Haftası 2024 yılında Cuma günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR