2024 Yılı Çalışan Gazeteciler Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Toplumu bilgilendirmek çok önemli bir görevdir. Toplumu tarafsız bir şekilde bilgilendirmek daha da önemli bir konudur. Bu sebeple ülkelerde bağımsız basın yayın organları olmalıdır ki toplum, vatandaşlar ülkeleri ve dünya ile ilgili gelişmeler tarafsız bir bakış açısından sahip olabilsinler. Taraflı yapılmış her bilgi yanlış bilgidir.



Bu sebeple Çalışan Gazeteciler Günü çok önemli bir görevi yerine getiren gazetecilere teşekkür etmek için hali hazırda kutlanan günlerdendir. Onlar olmasa ülkelerde vatandaşların ülkeleri ve dünya hakkındaki haberlere ulaşabilecekleri güvenilir kaynakları kalmazdı. Basın ve yayın bu sebeple çok kutsal bir görevi yerine getirir. Nitekim kurtuluş mücadelesi döneminde de gazetelerin, gazetecilerin ne derece hayati görevlere hizmet ettikleri bilinmektedir. Tarihteki yerleri tartışmasız çok daha hayati öneme sahip olan gazeteciler şu an hala tüm ülkeler de önemle taktir edilmektedirler. 

Çalışan Gazeteciler Günü her sene 10 Ocak tarihinde hali hazırda çalışan gazetecilerin yaptıkları önemli meslek ve verdikleri önemli hizmet için teşekkürleri kabul ettiği gündür. Bu gün kapsamında toplumda çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca okullarda öğrenciler tarafından çalışmalar da yürütülmektedir. Bunun yanında internet yayınları ile de bu günün anlam ve önemi çok daha fazla sayıda insana öğretilebilmektedir. 


Çalışan Gazeteciler Günü Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?


Çalışan Gazeteciler Günü uluslar arası bir gün niteliğinde değildir. Diğer ülkelerde de gazetecilere ve basın çalışanlara teşekkür mahiyetinde özel günler vardır elbette ama Çalışan Gazeteciler Günü mevcut değildir. 




1961 senesinden beri her sene 10 Ocak tarihinde ülkemizde Çalışan Gazeteciler Günü kutlanmaktadır. Bir dönem adı Çalışan Gazeteciler Bayramı olan bu anlamlı gün ardından adında küçük değişiklikler yaşamıştır. İsimsel değişikliklere takılmaksızın bu günün anlam ve önemi ülke için ülke vatandaşları için çok önemli bir meslek icra eden haberci, gazeteci, basın çalışanlarına teşekkür etmektir. Tarafsız haberciliğin önemine vurgu yapılan bu anlamlı günde tarihten günümüze basın ve gazetecilik kapsamında yaşana gelişmelere de dikkat çekilmektedir. Son dönemlerde gazetecilerin yaşadıkları mağduriyetlere de bu anlamlı günde vurgu yapılarak toplumda hassasiyet ve bilinç geliştirilmeye çalışılır. 


Çalışan Gazeteciler Günü Anlam ve Önemi


Toplumların tarafsız ve bağımsız basın, yayın kuruluşlarına sahip olması çok önemlidir. Tarafsız haberler olmazsa vatandaşlar salt ve gerçek bilgilere erişmekte güçlük çeker. Bu bilgi eksikliği vatandaşların ülkelerine duydukları güveni zedeler, zayıflatır. Ülkemizde insanların haber alma özgürlüğü anayasal olarak da korunmuş hak ve hürriyetler arasındadır. Bu sebeple ülkelerin bu hakka özellikle önem vermesi beklenir. ,



Ülkemizde ve tüm dünyada çok önemli bir meslek icra eden gazetecilere teşekkür etmek için önemli günler bulunmaktadır. Çalışan Gazeteciler Günü ise sadece Türkiye’de kutlanan ulusal bir düzenlemedir. Ülkemizde 1961 senesinden beri her sene 10 Ocak tarihinde Çalışan Gazeteciler Günü kutlanır ve gazetecilere teşekkürler sunulur. Gazetecilerin önemlerinden tüm topluma bahsedilecek çalışmalar yürütülür böylelikle toplumda bu meslek mensuplarına bakış açısı iyileştirilmeye çalışılır. Ayrıca gazetecilerin çalışma şartlarına da iyileştirmeye gidilmesi hedeflenir. 

Tarafsız haberciliğin öneminden bahsederek mesleği başındaki çalışanlara da ilkeleri ve görevleri hatırlatılır. Mesleklerinde göstermeleri gereken hassasiyet onlara motivasyon da verilerek anımsatılır. 

Önemli günler insanların birlik bilincini geliştirmek için de kıymetlidir. Çalışan Gazeteciler Günü bu anlam da toplumu birleştiren bir görev üstlenmektedir. Her önemli gün vatandaşlar tarafından akılda tutulamasa da internet sayesinde bu önemli günlerin anımsatılması da kolaylaşmıştır. Daha fazla insan özel günlerden haberdar olabiliyor internet sayesinde. Ayrıca ihtiyacı olan bilgilere de saniyeler içerisinde ulaşabiliyor. 

2024 Çalışan Gazeteciler Günü Ne Zaman?


2024 yılında Çalışan Gazeteciler Günü Tarihi 10 Ocak


2024 Çalışan Gazeteciler Günü Hangi Gün?


Çalışan Gazeteciler Günü 2024 yılında Pazar günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR