2024 Yılı Birleşmiş Milletler Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Birçok kişinin merak ettiği Birleşmiş Milletler Günü; 24 Ekim tarihine denk gelmektedir. Dünya barışı adına hayati bir öneme sahip olan Birleşmiş Milletler’in amaçlarını ve bugüne kadar yapmış olduklarını anlatmak ve hatırlatmak amacıyla bu gün kutlanır. Yalnızca ülkemizde değil dünyanın birçok ülkesinde kutlanan bir gündür. Birleşmiş Milletler’in başarıları, yapmış oldukları ve geleceğe dair hedefleri; tüm dünyada toplantılar, konferanslar, tartışmalar ve sergiler ile kutlanır.

Birleşmiş Milletler Günü Nedir? 


24 Ekim 1945 tarihinin Birleşmiş Milletler’in resmi olarak başladığı gün şeklinde kabul edilmesiyle Birleşmiş Milletler Günü de her yıl 24 Ekim tarihinde kutlanır. Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın yıldönümü olan 24 Ekim tarihi; 1947 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Birleşmiş Milletler Günü olarak ilan edilmiştir. Bu özel gün ile Birleşmiş Milletler’in bugüne kadar yapmış olduğu çalışmaların yanı sıra başarıları da tüm dünya halkına anlatılmaya çalışılır. Bu sayede, dünyanın her bir köşesindeki insanların BM’nin önemi hakkında fikir sahibi olması hedeflenir. BM’nin dünya halklarının desteğini alması son derece önemli bir husustur. 
Birleşmiş Milletler Günü’nün resmi olarak ortaya çıkması ise 1971 yılına dayanmaktadır. O tarihte toplanan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu; bu günün uluslararası bir bayram veya tatil olacağına dair kararı kabul etmiştir. Bir başka deyişle, Birleşmiş Milletler üye devletleri tarafından bu günün resmi tatil olarak kutlanmasına dair karar alınmıştır. 
 

Birleşmiş Milletler Günü’nün Önemi 


BM Günü ile tüm dünyada Birleşmiş Milletler’in bugüne kadar başarmış olduklarının yanı sıra gelecek hedefleri de ortaya konur. BM’nin daha iyi olabilmesi adına tartışmalar yapılır. Konferanslar ve sergiler düzenlenir. Hindistan başta olmak üzere dünyanın diğer ülkelerindeki uluslararası okullarda öğrenci toplulukları farklı etkinlikler düzenlerler. Kültürel çeşitliliğin ne kadar önemli olduğu hatırlatılır. Sergilenen kültürel performanslar kutlamaların bir parçası olur. Bunun yanı sıra, dünyanın farklı ülkelerine ait yemeklerin bulunduğu bir yemek fuarı düzenlenir. Bir başka deyişle, Birleşmiş Milletler’in kuruluş amacına uygun olarak etkinlikler düzenlenir. 

Birleşmiş Milletler’in Görevleri Nelerdir? 


Birleşmiş Milletler; herkesin aşina olduğu ancak görevini tam olarak bilmediği bir kuruluştur. BM’nin kuruluşu; İkinci Dünya Savaşı’na kadar uzanır. Bu savaştan galip çıkan devletlerin kurduğu BM; faaliyetlerini günümüze kadar devam ettirmektedir. BM’nin kurulmasına öncülük eden devletler arasında ABD, Fransa, İngiltere, Sovyetler Birliği, Çin bulunur. Bu beş ülkenin yanı sıra farklı ülkeler de BM’nin kuruluşu adına imza vermiştir. Birleşmiş Milletler’in 24 Ekim 1945 tarihindeki kuruluşu bu şekilde olmuştur. 


Birleşmiş Milletler; barış ve insani yardım yapılmasının dışında farklı amaçlar için de çalışmaktadır. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından 51 ülkenin katılımıyla kurulan BM’nin çok sayıda alanda faaliyeti bulunur. Dünyadaki neredeyse 193 ülkeyi de temsil eden Birleşmiş Milletler içerisinde aynı zamanda kurucu üye sıfatıyla Türkiye de bulunur. 

Birleşmiş Milletler; her şeyden önce dünya barışını sağlamayı hedefler. Buna ek olarak, ülkelerin güvenliğinin sağlanması adına çalışır. Sosyal alanda ilerlemeyi sağlamak; BM’nin görevleri arasında bulunur. İnsan haklarını desteklemek ve savunmak; BM’nin kuruluş amaçları arasındadır. Bunun yanı sıra, dünya vatandaşlarının yaşam standartlarını yükseltmek de BM’nin bir diğer görevi olarak dikkat çeker. 

Birleşmiş Milletler; ülkeler arasında arabulucu sıfatıyla da görev yapar. Savaşa ve barışa yönelik tehditleri önlemenin yanı sıra ülkeler arasında dostane ilişkiler kurmak da BM’nin öncelikleri arasında bulunur. Adalet, güvenlik, sosyal eşitlik, ekonomik kalkınma gibi temel hakları tüm ülkelere eşit olarak yaymak; BM’nin amaçları arasında başı çeker. 

2024 Birleşmiş Milletler Günü Ne Zaman?


2024 yılında Birleşmiş Milletler Günü Tarihi 24 Ekim


2024 Birleşmiş Milletler Günü Hangi Gün?


Birleşmiş Milletler Günü 2024 yılında Pazar günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR