2024 Yılı Avukatlar Günü Ne Zaman? Hangi Gün?


Öncelikle avukatlar gününün tarihine geçmeden, birçok insanın merak ettiği avukatlar gününün tarihçesini belirtmek isteriz. Cumhuriyetin ilanından sonra, takvimler 3 Ocak 1934 gününü gösterir iken,  İzmir ilimizde yapılan  “Türk Avukatlar Birliği” toplantısında, toplantıya katılan baro başkanları ve temsilcileri çeşitli konularda konuşurken, avukatlar günü ile tüm baroların aynı çatı altında toplanması fikri toplantıdan çıkan sonuç olmuştur. Toplantı sonrasında çeşitli gazeteler aracığı ile tüm avukatlara öneriler sunulmuş, bu tarihten Yaklaşık 24 yıl sonra, yani 5 Nisan 1958 tarihinde İzmir Ticaret Odası toplantı salonunda yapılan 2 günlük toplantı sonunda “ Barolar Birliği’nin ” kuruluş çalışmalarına başlamışlardır. Yapılan araştırmalar, görüşmeler ve tartışmalar sonucu her Nisan ayının 5. günü kutlanmasına karar verilmiştir. 



5 Nisan 1958 günü verilen bu karar ile 63 yıldır her Nisan ayının 5. Günü Avukatlar günü coşkuyla ve ilk günkü heyecanı ile kutlanmaktadır. Hukuk ve adalet için vatandaşın yanında, yargının vazgeçilmezi olan Avukatlık mesleği kutsal mesleklerden bir tanesidir, zira halk arasındaki şu söz bunun açık göstergesidir, iyi bir avukat adamı ipten alır, ipe götürür. Avukat her zaman hukukun üstünlüğü için, insanların hakkını savunur, adaletin güçlüden yana değil de haklı dan yana olduğunu göstermek için mücadele verir.

Ülkemizde halen popüler bir meslek olan Avukatlık için Hukuk fakültelerinde 4 yıllık eğitimi başarı ile bitirip, 1 yıl 1 gün staj yapmak gerekmektedir, stajı tamamlamadan avukat olunamazken Hukuk Fakültesi diploması ile hakimlik ve savcılık sınavlarına girilebilmekte ve kazanılması halinde Hakim veya Savcı olunabilmektedir. Tabi ki Hakimlik ve Savcılık sınavını kazanmak yeterli değildir, hakim veya savcı olabilmek için yine bir staj süresi mevcuttur, stajı başarı ile tamamlamak gerekir hakim veya savcı olabilmek için. Hakim veya Savcı olduktan sonra bu görevlerden ayrılma halinde, kişi Avukat olarak mesleğine devam edebilmektedir.   Ülkemizde 47'si devlet, 37'si vakıf olmak üzere toplam 84 hukuk fakültesi bulunurken, her yıl bu fakültelere toplamda 16 bin civarında öğrenci alınmaktadır.


Avukat Kelimesinin Anlamı?


5 Nisan 2021 günü kutlanacak olan Avukatlar gününün ana teması olan Avukat kelimesi, Fransız kökenli bir sözcük olmakla beraber, çokça kullandığımız ve duyduğumuz Avukat kelimesinin Türk Dil Kurumuna göre iki anlamı bulunmaktadır.


İlk olarak yaygın olarak kullanılan Avukat kelimesinin anlamı, hak ve yasa işlerinde insanlara yol gösteren, devlet kurumlarında insanların hakkını arayan, insanları savunan, mağdur veya şüpheli fark etmeksizin insanların insan oldukları için haklarını koruyan kimse anlamına gelir.
Avukat kelimesinin çoğu zaman ikinci anlamda yani mecaz anlamda kullanımını da duymanız mümkün, her ne kadar avukat kimliği bulunmasa da bir kişi hakkında o kişiyi gerekmediği halde başkalarına karşı savunan, o kişi adına konuşan kimselere de “ sen onun avukatı mısın? “ şeklinde sorulduğunu duymuşsunuzdur, işte bu kullanım Avukat kelimesinin en yaygın kullanımıdır.



Bu sene 63. Yılı kutlanacak olan Avukatlar gününde sizde tanıdığınız olan, size yardımcı olan, yol gösteren, belki de bir mahkemede hakkınızı savunması ile tanıştığınız avukatınıza güzel bir mesaj atıp, ona verdiğiniz değeri gösterebilirsiniz. Eğer atacağınız mesajı bulamıyorsanız aşağıdaki mesaj örneğini avukatınıza gönderebilirsiniz. Bu vesile ile bizde tüm avukatlarımızın 5 Nisan Avukatlar günün kutlar, görevlerinde başarılar dileriz.

Her insanın ihtiyacı olan Adalete ve adil yargılanmaya en çok katkısı olan, adaletin güçlüden yana değil, haklının yanında olduğunu gösteren, hukuku üstün kılmak için savaşan tüm hukukçuların ve değerli arkadaşım senin Avukatlar Gününü kutlarım. 
Bugün senin günün, tanıdığım en iyi avukat arkadaşım, 5 Nisan avukatlar günün en içten dileklerimle kutlar, iyi günler dilerim.

2024 Avukatlar Günü Ne Zaman?


2024 yılında Avukatlar Günü Tarihi 5 Nisan


2024 Avukatlar Günü Hangi Gün?


Avukatlar Günü 2024 yılında Pazartesi günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR