2024 Yılı Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Ne Zaman? Hangi Gün?


19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyet tarihi için çok önemli dönüm noktalarından biridir. Türk tarihi için yeni bir başlangıcı ifade eden 19 Mayıs ulusumuzun egemenliği için çok önemli bir adımdır. Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gündür ve bu günü Atatürk Türk gençliğine hediye etmiştir. Atatürk Türk milletini hem ileriye taşıyacak hem de eskimiş fikirlere karşı duracak olanların genç zihinler olacağını Milli Mücadele esnasında görmüştü.Bunun için de Atatürk için “gençlik” kavramı çok farklı bir anlam taşımaktadır.



Atatürk gençlerden söz ederken aynı zamanda onların taze fikirli olduklarını da ifade etmektedir. “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan ve Atatürk’ün gençlere armağan ettiği 19 Mayıs tarihinin önemini daha iyi kavramak için Atatürk’ün Samsun’a yolcuğu ile başlayan milletimiz için zaferin ilk adımı olan bu günü hatırlamakta fayda vardır.

Samsun, işgal kuvvetleri için stratejik bakımdan büyük öneme sahipti. Çünkü Orta Anadolu’ya açılan en güvenilir yoldu. İngilizler 9 Mart gününde Samsun’a asker çıkarmışlardı. Bu bölgeyi işgallerden kurtarmak için güvenilir bir kumandanın gönderilmesine karar verildi. Bu kişi Mustafa Kemal Atatürk’tü ve Atatürk uzun zamandan beri Anadolu’ya geçerek vatanın bu üzücü durumu karşısında düşmanlara karşı kurtuluş mücadelesi planları yapmaktaydı ve bu durum O’nun için müthiş bir fırsattı. Atatürk 18 kişi ile birlikte aklında sadece vatanı kurtarma fikriyle 16 Mayıs 1919 Cuma adı “Bandırma” olan eski bir vapurla İstanbul’dan ayrılır. Bandırma Vapuruyla üç günlük yolculuktan sonra Sinop'a varır.




Mustafa Kemal Sinop'tan Samsun'a kara yoluyla gitmek için ne yol ne de araç bulabilir. Mustafa Kemal ve arkadaşları tekrardan vapura biner. Bandırma Vapuru Samsun sahiline 19 Mayıs 1919 tarihinde demir atar. Atatürk Samsun’a ayak bastığında karşılaştığı manzara çok iç açıcı değildi. İngiliz işgal kuvvetleri tüm şehri sarmıştı ve düşmanlar şehirde sokaklarda kol geziyordu. Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkarak bağımsız bir Türk devleti için Anadolu’da Milli mücadelesine başlatmıştı bu yüzdendir ki doğum tarihini soranlara hep 19 Mayıs 1919 cevabını vermiştir. Atatürk’ün Samsun’a çıkışı Türkiye Cumhuriyeti için önemli bir olaydır çünkü Samsun’a ayak basarak “Kurtuluş” yolunu açmıştır. 16-19 Mayıs 1919 tarihinde İstanbul’da başlayan Samsun’da biten yolculuk bir kurtuluş döneminin başlangıcıydı. 

19 Mayıs 1919 tarihinin bu büyük öneminden dolayı 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan etmiştir. Bu önemli gün, 1926 yılında Samsun’da ilk kez ‘’Gazi Günü’’ olarak kutlandı. 24 Mayıs 1935'te Atatürk Günü olarak resmi bir şekilde kutlanmış daha sonra 12 Eylül Darbesi'nden sonra 1981 yılında Atatürk’ün vatan için verdiği kurtuluş mücadelesini hep hatırlamak ve şükranlarımızı göstermek amacıyla bayramın adı ‘’Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’’ olarak değiştirildi. Atatürk “Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum’’ demiş ve Türk gençliğine sonuna kadar güvendiğini ifade etmek istemiştir.



Her yıl 19 Mayıs günü Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye'nin dört bir yanında büyük bir coşkuyla kutlanır. Bu kutlu günde ülkemizdeki gençler stadyumlarda birbirinden farklı ve renkli gösteriler sergiliyor. 19 Mayıs coşkuyla, sevinçle kutlanıyor ve 19 Mayıs şiirleri okunuyor. Türkiye’de yaşayan her gencin, bireyin Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında yaşanan zorlukları her zaman göz önünde bulundurarak, bu günlere asla kolay gelinmediğini düşünerek, bütün 19 Mayısları Atatürk’ün emanetine sahip çıkarak kutlamalıdır.

2024 Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Ne Zaman?


2024 yılında Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Tarihi 19 Mayıs


2024 Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Hangi Gün?


Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı 2024 yılında Çarşamba günüdür.




ÇOK TIKLANANLAR