Oscar’ı Kazandı Ülkesinde Sansürlendi… Chloe Zhao’nun Başarısı Görmezden Gelindi

Oscar’ı Kazandı Ülkesinde Sansürlendi… Chloe Zhao’nun Başarısı Görmezden Gelindi
YAYIN TARİHİ: 27.04.2021 12:56:00

93'üncü Akademi Ödülleri'nde ''Nomadland' ile Oscar kazanan Çinli yönetmen Chloe Zhao'un başarısı, ülkesinde sansürlendi. Oscar ödüllü yönetmenin 2013 yılında bir röportajda Pekin’i eleştirmesini ülke hâlâ affedemiyor.

93'üncü Akademi Ödülleri'nde Çinli Chloe Zhao'nun yönettiği ve ortak yapımcısı olduğu 'Nomadland', 6 dalda aday gösterilirken 'En İyi Film', 'En İyi Yönetmen' ve 'En İyi Kadın Oyuncu' dallarında 3 Oscar kazandı. Nomadland filmiyle en iyi yönetmen ödülünü kazanan ilk Asyalı kadın olsa da bu başarısı ülkesi tarafından sansürle karşılandı.

Ülkenin sosyal medya platformlarından Veybo'da, 14 milyondan fazla takipçisi olan film dergisi Watch Movies tarafından Zhao'nun yönetmenlik başarısını duyuran bir bildirim, paylaşılmasından birkaç saat sonra sansürlendi.

ARAMA SONUÇLARI ENGELLENDİ


Zhao'nun 2013 yılında bir röportajında ülkeyi “her yerde yalanların olduğu bir yer” olarak tanımlaması, Çin'in daha önce Nomadland’e ait tüm tanıtım materyallerini internetten kaldırmasıyla sonuçlanmıştı.


Ülkenin bu tepkisi hiç dinmemiş olacak ki Weibo’da Zhao’nun adı için yapılan aramalarda, bir COVID-19 aşılama kampanyasını savunan ve aynı adı taşıyan Çinli bir yetkili hakkındaki bilgiler ortaya çıktı. Bir süre sonra da “sayfa bulunamadı” ibaresine yer verildi.

Film meraklıları arasında popüler bir uygulama olan Douban, 'Nomadland' ve 'Zhao (Cao) Ting' için yapılan aramaları yasaklayarak "arama sonuçlarının ilgili yasa ve yönetmeliklere göre görüntülenemediği" uyarısını paylaştı. Uygulamada Zhao'nun başarısıyla ilgili birçok konuşma zinciri silinirken, ülkedeki en büyük mesajlaşma uygulaması olan WeChat'teki bir haber de silindi.

HABERLERDE YER VERİLMEDİ

Çin devlet medyasında ise Zhao’nun zaferiyle ilgili haberler çok azdı. Devletin iki ana medya kuruluşu olan CCTV ve Xinhua tarafından Zhao'nun galibiyetiyle ilgili haberlere henüz yer verilmedi.

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR