Milyonlarca Vatandaşı İlgilendirecek Kararın Açıklanacağı Tarih Belli Oldu!

Milyonlarca Vatandaşı İlgilendirecek Kararın Açıklanacağı Tarih Belli Oldu!
YAYIN TARİHİ: 7.06.2021 09:24:00

Milyonlarca vatandaşımızın gözü kulağı bu kararda! Sokaktaki esnaftan piyasadaki uzmanlara kadar halk Merkez Bankası’nın yeni faiz kararını bekliyor. Merkez Bankası tarafından alınacak karar doğrudan dolan kurunu ve banka faizlerini etkileyecek. Peki uzmanlar ne diyor?

Milyonlarca vatandaşımızın gözü kulağı bu kararda! Sokaktaki esnaftan piyasadaki uzmanlara kadar halk Merkez Bankası’nın yeni faiz kararını bekliyor. Merkez Bankası tarafından alınacak karar doğrudan dolan kurunu ve banka faizlerini etkileyecek. Peki uzmanlar ne diyor? Merkez Bankası kararı ne zaman açıklanacak? Merak edilenler haberimizde.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın kararı sadece ekonomistler ya da piyasalar tarafından değil halk tarafından merakla bekleniyor. Bu ay Merkez Bankası’nın hangi tarihte toplanacak ve haziran faiz kararı çokça konuşulmakta. Kritik toplantı tarihi ne zaman?

PARA POLİTİKASI KURULU NE ZAMAN TOPLANACAK?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu önderliğinde 17 Haziran’da Para Politikaları Kurulu’nu toplayacak. 2021 haziran döneminin faiz kararı ise PPK toplantısı sonrasında 14:00’da basına açıklanacak.

MERKEZ BANKASIMEVCUT FAİZ ORANI NE?

2021 yılının ilk ayları olan ocak ve şubat döneminde Merkez Bankası politika faizleri %17 bandında sabit tutulmuştu. Mart ayında ise döneminin başkanı Ağbal tarafından 200 baz puan artış duyurulmuştu. Böylece politika faizi %19 olmuştu. Mayıs ayındaki toplantıda ise PPK faiz kararını pas geçmişti. Şu an Türkiye Merkez Bankası’nın politika faizi %19.


PİYASALAR NE BEKLİYOR? MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI PAS GEÇERSE NE OLUR?

Uzman Remzi Özdemir’e göre eğer Merkez Bankası bu ayda faiz kararını pas geçerse dolara biraz daha yol vermiş olacak. Türkiye’den ise fon çıkışı devam ediyor. Yüksek politika faizine karşın uzman Özdemir para girişi olmadığını hatırlatıyor.

MERKEZ BANKASI FAİZİ DÜŞÜRÜRSE NE OLUR?

Kredi çekmek isteyen ya da kredi çekmeyi düşünen birçok vatandaşımız Merkez Bankası’nın faizleri düşürmesini bekliyor. Merkez Bankası faizleri düştüğünde bankaların sundukları konut, ihtiyaç ve taşıt kredileri de düşecek. Fakat Merkez Bankası’nın faizleri düşürmesi dolar kurunda ani yükselişlere ve enflasyonun daha da hızlı yükselmesine neden olabilir. Bu durumda da vatandaşların almak istedikleri taşıtların ve konutlarında fiyatları artacak. Üstelik piyasalar da henüz bir faiz düşümüne hazır değil. Piyasalar bu durumda uzmanlara göre düşüşe geçebilir.

Fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan TRT programına katılmış ve ekonomiye de değinmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faizlerin düşmesi gerektiğini bu konuda Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu ile de iletişim de olduklarını açıklamıştı. Uzmanlara göre piyasalar her ne kadar faizlerin düşüşüne hazır olmasa da faiz düşüşü de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında beklenir oldu. Olası bir faiz durumu ise Merkez Bankası’nın bağımsızlığını tekrardan sorgulatabilir.

MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRIRSA NE OLUR?

Merkez Bankası eğer bu ayda faizleri artırırsa dolar kurunun yükselişine dair önemli bir engel konulmuş olur. Dolar kurunda aşağı doğru fiyatlanma başlar. Fakat faiz artırımı salgın döneminde vatandaşların bankalardan finansman desteği bulmasını da zorlaştıracaktır. Özellikle de borcu olan vatandaşlar için bu hiç iyi bir haber değil. Üstelik yaz ayları da yaklaştı vatandaşlar bankalardan aldıkları kredilerle tekrardan konut ve taşıt alımına yöneldiler. Fakat banka kredileri yüksek oldukça bu sektörlere de ilgi azalmakta. Diğer bir yandan ise mevduat faiz hesaplarının getirisi artacak. Türk lirası birikimi olan vatandaşlar daha fazla kazanç elde edecekler.
 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR