Kredi Kartı Harcaması Yapıyorsanız! Paranızı Hemen Mutlaka Geri Alın! Biraz Önce Açıklandı!

Kredi Kartı Harcaması Yapıyorsanız! Paranızı Hemen Mutlaka Geri Alın! Biraz Önce Açıklandı!
YAYIN TARİHİ: 9.02.2022 10:07:00

Türkiye’de milyonlarca birey kredi kartı kullanıyor. Bankalar 2022 yılının başlamasıyla ile eş güdümlü kredi kartlarına ‘kart aidatı’ ücretini yansıttı. Genellikle senenin son ayında ekstrelerin dikkatli bir şekilde denetim edilmesi bu ücretlerin teşhis edilmesi noktasında büyük ehemmiyet taşıyor. Kredi kartı aidatı amacıyla bankaya onay vermeyen fakat ücreti ekstresinde gören vatandaşlar ne yapmaları gerekliliğini merak ediyor.

2021 yılının sona ermesiyle eş güdümlü pek çok kredi kartı sahibi ‘kart aidatı’ ücreti ile karşı karşıya kaldı. Konuyla alakalı olarak Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu bazı açıklamalarda bulunarak, kart aidatı ödemek istemeyenlerin izlemesi gereken yol haritasını açıkladı. Kimi vatandaşların kart aidatının iptal edilmesi için bankasını aradığı, ancak farklı bir kart teklifi aldığı ifade ediliyor. Aydın Ağaoğlu, bu durumda olan vatandaşlar için yol haritasını açıkladı. 


 

Hukuka Aykırı

Ağaoğlu açıklamasında, kart aidatının ekstreye yansıtılması konusunda bankaların kart sahibinden onay alması gerektiğini bunun dışında kart sahibinin haberi olmadan yapılan işlemin hukuka aykırı olduğunu ifade etti. Kart ekstresine aidat ücreti yansıyan kullanıcının itiraz ederek aidat ücretinin iptal edilmesini talep etmesi gerektiğini belirtti. 

Bankanın müşterisinden sadece zorunlu ücretleri tahsil edebileceğini ve kart aidatının bu zorunlu ücretler arasında yer almadığını dile getirdi. 


 

Tüketicinin Yol Haritası Nasıl Olmalı?

Kart aidatı konusunda emsal kararlar bulunduğunun altını çizen Ağaoğlu, kart aidatının iade edilmesi için ilk olarak bankalara yazılı olarak başvuru yapılması gerektiğini belirtti. 

Son ödeme tarihinden önce bankaya kart aidatının iadesi için yazılı olarak başvuru yapılması gerekiyor. Bankanın ilgili tutarı bir sonraki ekstre döneminde kişiye iade etmesi gerekmekte. 

Bankanın iadeyi sağlamaması halinde kişi Tüketici Hakem Heyetine ücretsiz bir şekilde başvuru yaparak kart aidatının kendisine iade edilmesini talep etmelidir.  Kişi eğer Tüketici hakem heyetinden de istediği sonuca ulaşamazsa bu kez 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine başvuru yaparak aidat ücretinin iadesini istemelidir. 

Bu noktada kart aidat ücretinin banka tarafından kişiden habersiz bir şekilde ekstreye yansıtılması büyük önem taşıyor. 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR