Kanserle Başa Çıkmak Kolaylaşacak Mı? Kanser Aşısı İçin Umutlandıran Haber Tekirdağ'dan Geldi..

Kanserle Başa Çıkmak Kolaylaşacak Mı? Kanser Aşısı İçin Umutlandıran Haber Tekirdağ'dan Geldi..
YAYIN TARİHİ: 31.03.2021 12:16:00

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi(NKÜ) Tıp Fakültesi'nde kanser hastalarında immün hücresel tedavi yönteminin klinik öncesi çalışmalarında sona gelindi. Korkutan kanser hastalığında bir ümit doğdu..

Tüm dünyada ve ülkemizde yer alan kanser hastalığı yüzünden her yıl binlerce insan hayatını kaybediyor. Yapılan ilaç çalışmaları ve farklı tedavi yöntemleriyle hastalıkla başa çıkmaya çalışan tıp dünyası farklı tedavi yöntemleri bularak hastalığa çare olma çabası içerisinde. Kanser  hastalığıyla  ilgili sevindiren haber ise Tekirdağ'dan geldi. 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Tümör Biyolojisi ve İmmünolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Burhan Turgut, Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Bahadır Batar, yüksek lisans öğrencileri Elif Serdal, Nurcan Tutar, doktora öğrencisi Bahar Yılmaz, lisans öğrencisi Metehan Gazioğlu, TUBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile işbirliği yaparak, kanser hastaları için immün hücresel tedavi yöntemiyle kanser hastalarına umut ışığı olacağını belirttiler.

YAKLAŞIK BİR YIL İÇİNDE İNSAN ÇALIŞMALARINA BAŞLANACAK

Tıp Fakültesi Tümör Biyolojisi ve İmmünolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Burhan Turgut, kanser ilacı çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada kanser aşısının, immün hücresel tedavi yani bağışıklık sistemini kansere karşı kullanmakla ilgili bir tedavi olduğunu söyleyerek şu ifadelere yer verdi: “Tabi bu yöntem son 30 yıldır gündemde olan ama son 3-4 yıldır oldukça ilerlemeler kaydedilen, genetik mühendisliğin olaya eklenmesiyle beraber, bir ivme kazanan tedavi yöntemi.

Oldukça başarılı sonuçlar var. Avrupa'da ve Amerika'da belirli hasta gruplarına standart tedavi haline gelmiş durumda. Ülkemizde bu konuda öncü olabilecek durumdayız. Özellikle Marmara Araştırma Merkeziyle beraber yaptığımız çalışmalarla belirli bir noktaya gelmiş bulunmaktayız. Hastaya uygulanma öncesi aşmadayız. İnsan çalışmalarını başlamayı hedefliyoruz. Bununda yakın bir zamanda gerçekleşeceğine inanıyoruz. 6 ay, 1 yıl gibi bir süre içerisinde bunun projelendirilmesi gerekiyor.”


“CRISPR TEKNOLOJİSİNİ KULLANIYORUZ”

Klinik öncesi çalışmalarda yaklaşık 1 yıl önce başladıklarını belirten Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bahadır Batar ise, “Şuan itibarıyla çalışmalarımız devam ettirmekteyiz. Bir yıl içerisinde klinik öncesi çalışmalarımızı tamamlayıp, klinik çalışmalara başlamayı umut ediyoruz. Klinik çalışmalarımızda crıspr diye adlandırılan gen mühendisliği teknolojisini kullanıyoruz.

Crıspr teknolojisi ile özellikle hücrelerin genlerinde yeniden düzenlenmeler gerçekleştirilebilmektedir. Biz de klinik öncesi araştırmalarımızda özellikle bağışıklık sisteminde rol oynayan hücrelerin genlerinde yeninden düzenlenmeler yaparak, bu bağışıklık sistemi hücrelerinin, tümör hücrelerini çok daha spesifik olarak tanımasını, güçlü bir immün yanıt oluşturmasını ve tümör hücrelerini ortadan kaldırmasını amaç ediyoruz.” dedi.

“KANSER TEDAVİLERİNDE BÜYÜK BAŞARILARA YOL AÇMIŞTIR”

Doç. Dr. Batar, şuanda dünyada modern kanser immün tedavisi çalışmalarının devam ettiğini de ifade ederek, “Bazı faz çalışmaları göstermiştir ki, modern kanser immün tedavisi yöntemlerinin kanser tedavilerinde özellikle büyük başarılara yol açmıştır. Biz de hücresel kanser immün tedavi yöntemini geliştirmeyi amaç ediyoruz” diye konuştu.
 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR