Kademeli Normalleşme de Mesai Saatleri Değişti! Kamu Kurumları'nda Mesai Saatleri Kaç Oldu?

Kademeli Normalleşme de Mesai Saatleri Değişti! Kamu Kurumları'nda Mesai Saatleri Kaç Oldu?
YAYIN TARİHİ: 16.05.2021 15:35:00

Kademeli normalleşme sürecinde kamu da çalışma saatleri kaç olacak? Kademeli normalleşme de AVM'lerin çalışma saatleri? Kademeli normalleşmede marketlerin ve çay ocaklarının mesai saatleri...

17 Mayıs 2021 pazartesi günü beklenen açıklama yaşanacak mağduriyete sebebiyet vermemek adına bir gün önce 16 Mayıs bugün detaylı bir şekilde açıklandı. Ayrıca ramazan bayramı olması ile de ikamet yerlerinde olmayan vatandaş için de sıkıntı yaşanmaması adına detaylı bir şekilde açıklama geldi. İşte yapılan değerlendirmeler sonucunda işyerlerinin çalışma saatlerine düzenleme getirildi. Haziran ayına kadar sürecek olan açılma planının tüm detayları duyuruldu. Alınan karara göre mesai saatleri...

ALINAN KARARLAR 1 HAZİRAN'A KADAR SÜRECEK!

İçişleri bakanlığında son dakika sabah saatlerinde normalleşme süreci genelgesinde, Kademeli normalleşme sürecinde mesai saatlerine ilişkin ilk düzenleme açıklaması paylaşıldı. Yapılan açıklamaya göre kamuda tüm kurum ve kuruluşları kapsayacak olan esnek çalışma saatlerine ilişkin devam etmesi yönündeki kararlılık devam edecek. Alınan kararlar ayrıca açılacak ve kısmi olarak açılarak 1 Haziran 2021tarihine kadar sürecek. Bu durunda bu şekilde çalışacak olan özel şirketlerde de buna bağlı olarak normalleşme mesai saatleri uygulanacağı belirtilmiştir. 

KAMU KURUMLARI NORMALLEŞME DE MESAİ SAATLERİ AÇIKLANDI!

İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan kademeli normalleşme kapsamında 17 Mayıs 2021 tarihi itibarıyla sona erecek tam kapanma ardından kademeli normalleşme düzenlemesi 1 Haziran 2021 tarihine kadar uygulanacak olan mesai düzenleri de şekillenmeye başladı. Bu karara göre Kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere kısmi ya da tam açılma kapsamında birçok sektörün mesai düzenlerini nasıl belirleyeceği de belirlenmiş oldu.

Kademeli Normalleşme kapsamında, Genelgeye göre: Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar için mesai saatleri uygulamasının başlangıç saatleri olarak belirlenirken 10.00-16.00  olarak uygulanmasına karar verilmiştir. Ayrıca uzaktan ve dönüşümlü gibi esnek çalışma usullerinin uygulamasına devam edilmesi kararı da alınmıştır.

KUAFÖRLERİN MESAİ SAATLERİ?

 Kademeli normalleşme kapsamında genelgede,
 yayımlanmış olan normalleşme planına göre açılması şimdilik ertelenen iş yerlerinden biri de kuaförler olmuştur. Alınan bu karar kapsamında açılma olmayacağı için Kuaförlerde mesailer normalleşmede ikinci kademeyi bekleyecek belirlenecektir.

ÖZEL ŞİRKETLERİN MESAİ SAATLERİ?


Kademeli normalleşme kapsamında, özel şirketlerin büyük bölümü de bu süreçte, uzaktan ve dönüşümlü model esnek çalışma usullerinin uygulamasına ve teşvik edilmesine devam edilceği açıklaması yapılmıştır.

ÇAY OCAKLARI MESAİ SAATLERİ?

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni kademeli normalleşme kapsamında, açıklanan programa göre Çay ocakları da bu süreçte, masa, sandalye ve taburelerini kaldırmak şartı ile sadece esnafa servis yapmak suretiyle mesaiye başlayabileceklerdir. Bukarar kapsamında Çay ocaklarında çalışan personelin bu süreçte dönüşümlü olarak çalışması teşviki ile yeni düzenlerini kurması mümkün olacağı belirtilmiştir.

MARKETLERİN MESAİ SAATLERİ?

Son kademeli normalleşme kapsamında, alınan son dakika kararları kapsamında online market ve yemek sipariş firmalarının, bu süreçte hafta içi ve hafta sonu mesai saatleri 07.00-24.00 saatleri arasında evlere ve adrese servis şeklinde çalışabileceklerdir. Bu kapsama göre belirlenen mesai düzenleri bu saatler arasında dönüşümlü ve esnek mesai öncelikli olmak üzere şekillenerek belirlenecektir.

Alınan bir karara göre de marketlerde satışı yapılan mecburi temel ihtiyaçlar kapsamında olan ürünler dışında kalan ürünlerin satışına tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan hafta sonlarında da izin verilmeyeceği açıklanmıştır.

YEMEK ŞİRKETLERİ MESAİ SAATLERİ?

Alınan karara göre online yemek sipariş firmalarıda kademeli normalleşme sürecinde hafta içi ve hafta sonu 07.00 ve 24.00 saatleri arasında adrese teslim servis şeklinde çalışabilecekleri belirtilmiştir.

AVM'LERİN MESAİ SAATLERİ?

Kademeli normalleşme kapsamında alışveriş merkezleri (AVM)'ler ise; hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında faaliyet göstereceklerdir. Hafta sonları kısıtlama olduğu için kapalı olacaktır. Belirtilen bu esaslar dikkate alınarak yine birçok sektörde olduğu gibi esnek ve dönüşümlü çalışma düzeni tercih edilmesi de bu süreçte tavsiye edilmektedir.

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR