Buğday İrmiği (Pişmiş) kaç kalori, Buğday İrmiği (Pişmiş) yemek şişmanlatır mı? Zayıflatır mı? Buğday İrmiği (Pişmiş) gıdasının içerisinde hangi maddeler var? Zararlı mı? Faydalı mı? Ne sıklıkla tüketmek ve nasıl yemek lazım? Buğday İrmiği (Pişmiş) ile ilgili sıkça sorular soruların cevabını vermeden önce Buğday İrmiği (Pişmiş) ile ilgili tüm besin değerlerini bilmek gerekiyor.
Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde Kalsiyum bulunuyor. Özellikle süt ve süt ürünlerinde yüksek miktarda bulunan kalsiyum Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde de var. 1 Porsiyon (Orta) Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde 1 mg kalsiyum bulunuyor. Kalsiyumun kemik sağlığı ve kemik gelişimi için son derece faydalıdır. Günlük ihtiyacımızda inek sütü, peynir ve yoğurttan bol miktarda alabildiğimiz kalsiyumu Buğday İrmiği (Pişmiş) yiyerek de alabiliyoruz. Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde bulunan kalsiyum da kemiklerimiz için son derece önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle yaşlılıkta kemik sağlığımız için son derece önemli olan kalsiyumu tüketmemiz gerekmektedir. Bu sebeple Buğday İrmiği (Pişmiş) yemek de kalsiyum almamız için önemli olacaktır.
1 Porsiyon (Orta) Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde ortalama 14,5 kalori bulunuyor. Kalori nedir? Ne işe yarar? Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde bulunan kalori az mı çok mu? Faydalı mı zararlı mı? Gibi sorular günümüzde sıkça soruluyor. Buğday İrmiği (Pişmiş) içesinde de belirli bir miktarda bulunan kalori, bizim enerji kaynağımızdır. Gün içerisinde yapacağımız tüm aktiviteler için enerjiye ihtiyaç duyarız. Ortalama 1 kilo verebilmek için yaklaşık olarak 7-8 bin kalori eksiye düşmemiz gerekmektedir. Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde bulunan kalori miktarıyla bunu dengelemek mümkün. Kalorisi fazla yiyecekleri az tüketmek her zaman bizim sağlığımız için önemli olacaktır.
Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde Karbonhidrat bulunuyor. Karbonhidratların en büyük faydası vücutta enerji ve ısı ihtiyacını karşılıyor olması. 1 gram karbonhidrat yaklaşık olarak vücudumuza 4 kalori kazandırıyor. 1 Porsiyon (Orta) Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde yaklaşık olarak 3,05 g karbonhidrat bulunmaktadır.
Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde hiç kolesterol yok. Kolesterol oranı 0.
Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde Lif bulunuyor. Günlük yaklaşık 25-30 gram arası tüketilmesi uygun olan lif 1 Porsiyon (Orta) Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde yaklaşık olarak 4.5 g olarak ölçümleniyor. Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde bulunan Lif'in en büyük faydalarından birisi bağırsakların hareketlerini düzenlemesidir. Bu sayede bağırsaklar dışkıyı çok daha rahat dışarı çıkarırlar. Buğday İrmiği (Pişmiş) yediğimizde içerisindeki lif sayesinde düzenli tuvalete çıkarız ve bu da bizim zayıflamamız için önemli bir etken olabilir. Bunun dışında lifin diğer bir özelliği ise, kalp ve damar hastalarına iyi gelmesidir. Düzenli lif tüketenlerin tüketmeyenlere oranla damar tıkanıklığı gibi durumlardan daha uzak kaldığı belirtiliyor. Kolesterole de iyi gelen lif 1 Porsiyon (Orta) Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde 0,37 g olarak bulunuyor.
Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde Demir bulunuyor. Demirin en önemli görevlerinden birisi oksijen taşımaktır. Kan içerisinde oksijen taşıyan kan hücrelerinin üretiminde kullanılır. 1 Porsiyon (Orta) Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde yaklaşık olarak 0,06 demir vardır. Eğer vücutta demir oranı eksikse, yorgunluk, halsizlik, sürekli uyuma hissi, konsantrasyon bozukluğu gibi durumlar meydana gelir. Siz de Buğday İrmiği (Pişmiş) tüketerek günlük Demir ihtiyacınızın belirli bir bölümünü buradan sağlayabilirsiniz. Eskiden de bildiğimiz gibi Demirin en çok olduğu besinlerden birisi Ispanaktır. Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde bulunan demir ile siz de yorgunluk, halsizlik, bitkinlik ve sürekli uyuma halini ortadan kaldırabilirsiniz.
Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde Yağ bulunuyor. Aslında bildiğimiz üzere Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde de karşılaştığımız bu yağlar, vücudumuz için enerji kaynağı. Vücudumuz birçok fiziksel aktivite için enerjiye ihtiyaç duyar. Tam da bu zamanlarda gerekli enerji için vücutlarımızda depolanan yağlar yakılır. 1 Porsiyon (Orta) Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde 0,04 g yağ bulunmakta. Vücut yapımız limitsiz yağ depolamaya müsaittir. Dolayısıyla çok yağ depolayıp, bu yağı yakacak gerekli aktivite ve egzersizlerde bulunmazsak kilo almamız ve şişmanlamamız kaçınılmaz oluyor. Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde ki yağ oranı da bu anlamda önemli.
Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde Potasyum bunuluyor. Sabahtan akşama kadar aldığımız gıdalar içerisinde aslında günlük potasyum ihtiyacımızı çok rahat karşılıyoruz. Bu yiyeceklerin içerisinde Buğday İrmiği (Pişmiş) yiyeceği de var. Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde de potasyum bulunuyor. 1 Porsiyon (Orta) Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde yaklaşık olarak 6 mg potasyum bulunuyor. Potasyumun en büyük faydalarından birisi kan basıncını dengeliyor olması. Bunun dışında yapılan araştırmalara göre potasyum tüketimi kemik kütlesinin yüksek olmasına da yardımcı oluyor. Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde de bulunan potasyum aynı zamanda böbrek taşlarına da iyi geliyor. Buğday İrmiği (Pişmiş) tüketenler yani gerekli miktarda potasyum alanlarda böbrek taşı oranı, potasyumu eksik olanlara göre daha düşüktür. Diğer bir deyişle potasyum börek taşı oluşumunu engelliyor veya geciktiriyor.
Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde Protein bulunuyor. Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde bulunan bu protein aslında canlıların temel yapı taşlarından birisidir. Hayatın devamlılığı için çok çok önemli olan Protein Buğday İrmiği (Pişmiş) dışında et, süt, balık ve diğer hayvansal besinlerde bulunuyor. Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde bulunan proteinin fazla alınması da karaciğer yetmezliği gibi hastalıklara neden olabiliyor. Bu sebeple Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde bulunan Protein miktarını günlük dozunu kaçırmadan almamız lazım. Örneğin sporcuların kullandığı protein tozlarının faydası olduğu kadar zararlarının da olabileceği söz konusu. 1 Porsiyon (Orta) Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde de 0,48 g Protein bulunuyor.
Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde hiç sodyum yok. Sodyum oranı 0.
Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde hiç A Vitamini yok. A Vitamini oranı 0.
Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde hiç C Vitamini yok. C Vitamini oranı 0.
Peki miktar olarak Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisindeki hangi maddeden ne kadar var? Mesela ne kadar Buğday İrmiği (Pişmiş) yersek ne kadar kalori alıyoruz? Ne kadar vitamin alıyoruz? Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde ne kadar Karbonhidrat, Protein ve Yağ var? Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisinde vitamin var mı? Varsa hangi vitaminler var. İşte Buğday İrmiği (Pişmiş) içerisindeki besinler ve miktarı...