İngiltere’de AstraZeneca Aşı Kararı: Aşı İçin 30 Yaş Sınırı…

İngiltere’de AstraZeneca Aşı Kararı: Aşı İçin 30 Yaş Sınırı…
YAYIN TARİHİ: 9.04.2021 09:51:00

İngiltere'de 30 yaş altındakilere kan pıhtılaşmasına yol açtığı değerlendirilen AstraZeneca'nın yerine Pfizer veya Moderna'nın aşılarının yapılacağı bildirildi.

İngiltere'de İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), AstraZeneca korona virüs (Covid-19) aşısısın “kan pıhtılaşması” riski nedeniyle 30 yaşın altındaki kişilere yapılmamasını ve söz konusu kişilere farklı bir aşının uygulanmasını önerdi.

İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu'nun (MHRA) açıklamasında, Oxford-AstraZeneca aşısının ciddi hastalıkları önlemede halen büyük faydaları olduğu da belirtildi.

Bununla beraber 31 Mart'a kadar 79 kan pıhtılaşması vakasının rapor edildiği ve bu kişilerden 19'un öldüğü duyurulan açıklamada, kan pıhtılaşmasına neyin yol açtığının belirlenemediği açıklandı.

51'i kadın ve 28'i erkek olan vakaların yaşlarının 18-79 arasında değiştiği, hayatını kaybeden 19 kişiden 3'ünün 30 yaşın altında olduğu açıklandı. 19 ölümün 14'ünde beyinde, 5'inde ise toplardamarlar içinde kan pıhtısı görüldüğü belirtildi.

MHRA'nın açıklamasının ardından Aşı Komitesi, gençlerde görülen kan pıhtılaşması nedeniyle 30 yaşın altındakilere bundan sonra Pfizer veya Moderna aşılarının sunulacağını açıkladı. 

“ÇOCUKLARDAKİ DENEMELER DURDU”

Öte yandan Oxford Üniversitesi, ilaç şirketi AstraZeneca ile geliştirdikleri yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının, çocuklarda denenmesini durdurdu.

Oxford Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, "Pediatrik klinik testlerde güvenlik endişesi olmasa da yeni denemeler öncesinde, İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu’ndan (MHRA), yetişkinlerde bildirilen nadir tromboz/trombositopeni (kan pıhtılaşması) vakalarına ilişkin incelemesi hakkında ek bilgi bekliyoruz" ifadesine yer verildi.


İLK DOZU OLANLAR İKİNCİ DOZU DA OLACAK

AstraZeneca aşısının ilk dozunu almış kişilerin ise aşının 2. dozunu almaları gerektiğini bildiren MHRA, ilk dozdan sonra yalnızca kan pıhtılaşması yaşayanların aşılanmaması gerektiğini, kan hastalığı olan ve pıhtılaşma riski taşıyan kişilerin öncelikle doktorlarına danışmaları gerektiğini kaydetti.
“FAYDASI RİSKLERE GÖRE AĞIR BASIYOR”

EMA'nın AstraZeneca aşısı hakkındaki değerlendirmesinin sonuçları açıklandı. EMA'dan yapılan açıklamada, Kovid-19'un neden olduğu ölümlerin sayısı göz önünde bulundurulduğunda, "genel fayda-risk dengesinin olumlu olmaya devam ettiği" belirtildi.

"Kanda alışılmadık şekilde görülen pıhtılaşmalar ve düşük trombositler, AstraZeneca'nın Kovid-19 aşısının çok nadir görülen yan etkileri olarak sıralanmalıdır." ifadesinin yer aldığı açıklamada, EMA'nın, çok nadir yan etkilerle aşı arasında "olası bir bağlantı" bulduğu söylendi.

EMA Direktörü Emer Cooke da düzenlediği basın toplantısında, "Avrupa İlaç Ajansının ilaç güvenliğiyle ilgili uzmanlar komitesi, AstraZeneca aşısının Kovid-19 hastalığını önlemedeki faydalarının yan etki risklerine göre ağır bastığını teyit etti." dedi.

“PIHTILAŞMA VAKALARI İNCELENMEYE DEVAM EDİYOR”

Bugüne dek tespit edilen vakaların çoğunun, 60 yaş altındaki kadınlarda ve ilk dozdan sonraki iki hafta içinde görüldüğü belirtildi. AstraZeneca aşısı olanların nefes darlığı, göğüs ağrısı, bacaklarda şişkinlik, karın ağrısı, uzun süren baş ağrısı veya bulanık görme gibi belirtilerle karşılaşmaları halinde tıbbi yardım istemeleri tavsiye edildi.

Uzmanların, beyinde görülen 62 pıhtılaşma vakası ile karında görülen 24 vakayı derinlemesine incelediği, bu vakaların 18'inin ölümle sonuçlandığı kaydedildi. Vakalarla ilgili bildirimlerin çoğunun yaklaşık 25 milyon kişiye AstraZeneca aşısı yapılan AB ve İngiltere'den geldiği kaydedildi.

EMA, Kovid-19'a karşı geliştirilen aşıların kullanılmasını desteklendiğini, pıhtılaşma vakaları ve bunların aşılarla bağlantısı hakkındaki incelemelerin devam edeceğine dikkat çekti.
 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR