Hezimet! Gerasimov Öldürüldü! 8 Mart Rusya-Ukrayna Savaşı Son Durum! Rusya Ukrayna Neden Savaşıyor?

Hezimet! Gerasimov Öldürüldü! 8 Mart Rusya-Ukrayna Savaşı Son Durum! Rusya Ukrayna Neden Savaşıyor?
YAYIN TARİHİ: 8.03.2022 14:20:00

8 Mart Rusya-Ukrayna savaşı: Rusya Ukrayna neden savaşıyor? Rus asker sayısı, kaç Rus öldü? Rusya, Ukrayna krizinde işgal devam ediyor. Vladimir Putin, yaptığı açıklamada Ukrayna'nın doğusunda teşhis edilen Donbas'a operasyon başlattıklarını duyurdu. Putin'in açıklamaları sonrasında Ukrayna'da fazlası kentte peş peşe patlamalar yaşandı. İşte Rusya Ukrayna Savaşı'nda son gelişmeler…

​8 Mart Rusya-Ukrayna savaşı: Rusya Ukrayna neden savaşıyor? Rus asker sayısı, kaç Rus öldü? Rusya, Ukrayna krizinde işgal başladı. Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, yaptığı açıklamada Ukrayna'nın doğusunda teşhis edilen Donbas'a operasyon başlattıklarını duyurdu. Putin'in açıklamaları sonrasında Ukrayna'da fazlası kentte peş peşe patlamalar yaşandı. İşte Rusya Ukrayna Savaşı'nda son gelişmeler…

RUSYA'NIN 41. ORDU BİRİNCİ YARDIMCISI TÜMGENERAL VİTALİY GERASİMOV 

Rusya'nın 41. Ordu Birinci Yardımcısı Tümgeneral Vitaliy Gerasimov Harkov yakınlarında öldürüldü.  Gerasimov, İkinci Çeçen Savaşında, Rusya'nın Suriye'deki askeri operasyonunda ve Kırım'ın işgalinde de görev almıştı.



 

GECE VURULAN RUS TANKLARI 





 

İNGİLİZ DENİZ PİYADELERİ GELDİ!

Eski İngiliz Kraliyet Deniz Piyadeleri, Ruslarla savaşmak için Ukrayna'ya geldi. 

#Ukrayna'ya yardım için giden eski İngiliz askerler:

📌"Burada bir savaş suçu işleniyor, siviller öldürülüyor, kadınlar tecavüze uğruyor. Bunların olmaması için geliyoruz."
 

TÜMGENERAL ANDREY SUKHOVETSKY ÖLDÜRÜLDÜ


Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko, ülkesine saldıran Rus ordusundan bir generalin öldürüldüğünü duyurdu. Geraşenko, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Rusya 41. Ordu Komutan Yardımcısı Tümgeneral Andrey Sukhovetsky'nin Ukrayna askerlerince Çernigiv bölgesinde öldürüldüğünü iddia etti.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını, "Hemen durmazsa Rusya'yı yok edecek kanlı macera" olarak nitelendiren Geraşenko, Ukrayna'nın Rusya amacıyla yeni Afganistan olacağını ifade etti.



PUTİN'E YAKIN BİR İSİM

ABD medyası, 47 yaşındaki Rus General Sukhovetsky'nin Ukrayna savaşında Rusya'nın şimdiye kadarki en büyük kayıbı bulunduğunu yazdı. Rus basınında da generalin Ukrayna'daki 'özel operasyonlarda' öldüğü doğrulandı. Suriye'de de vazife yapan Andrey Sukhovetsky'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın bir isim bulunduğu iddia edildi.
 

RUS ASKERLERİ TESLİM OLUYOR 


Ukrayna makamlarınca sorguya tabi tutulan Rus askerlerden biri, “Bize Zelenskıy'ın teslim olduğunu açıkladığı söylendi. Bu yüzden Kiev'e doğru saldırmak amacıyla seferber olduk” diye konuştu. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerince sorgulanan Rus askeri, Kiev'i kuşatmak amacıyla görevlendiren askerlerin arasında yer aldığını ve Kiev'i bombalamak amacıyla görevlendirildiğini açıkladı. Hem de işgalci asker, Poltava bölgesindeki Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin güçlerine teslim olmadan önce, Kiev'e ulaşmak ve “Rus ordusunun gücünü” gösterme emri aldığını sözlerine ekledi.
 

10.000 RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ


Son dakika haberine göre Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna'ya saldıran Rus güçlerinin 10 bin asker kaybettiğini duyurdu. Açıklamada 200 Rus askerinin tutsak alındığı, Rusya'ya ait 29 uçak, 29 helikopter, 198 tank, 846 zırhlı araç, 77 top ve 2 geminin imha edildiği yer aldı

TB2'NİN RUS YAKIT TRENİNİ YOK ETMESİ İZLE


Ukrayna, Türk yapımı Bayraktar TB2 insansız hava araçları ile Rusya'nın ikmal hatlarına büyük zarar verdi.

— ABD’li Senatör Marco Rubio
   

Bayraktar TB2 SİHA Rus Tanklarını Böyle Havaya Uçurdu! 

SON DAKİKA: TÜRKİYE BOĞAZLARI KAPATTI MI? 


YANMIŞ RUS ASKERLERİNİN GÖRÜNTÜSÜ +18

 

8 MART RUSYA-UKRAYNA SON DAKİKA SAVAŞI: RUSYA UKRAYNA NEDEN SAVAŞIYOR? KAÇ RUS SAVAŞ UÇAĞI DÜŞTÜ?

Bilmeniz gerekenler

Savaş üçüncü haftasına girerken, yıkım ve ölü adedi artıyor. Şu anda okuyorsanız, Rusya-Ukrayna'daki en son gelişmeler:

Tahliye sakinleri öldürüldü: Şehrin belediye başkanına göre, bir Rus askeri hücumu Piyasa günü Kiev'in bir banliyösünde bir tahliye geçiş noktasını vurdu ve iki çocuklu bir aileyi ve Rus işgalinden kaçmaya çalışan başka birkaç sivili öldürdü.

Ukraynalı yetkililer, Kiev'in kuzeybatısındaki Irpin banliyösünde son zamanlarda Rus ordusunun yoğun bombardımanına maruz kalan denetim noktasına iki havan ya da top mermisinin isabet ettiğini ifade etti.

Irpin Belediye Başkanı Oleksandr Markushyn, bölümde sekiz sivilin öldürüldüğünü ifade etti ve uluslararası medya, denetim noktasında çekilen bir merminin, bir sivil akışı gelir iken indiğini bildirdi.

Ateşli bir Zelensky: Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Rusya'yı Ukrayna topraklarının bombalanmasında “kasıtlı cinayet” planlamakla suçladı. Piyasa günü bir Facebook videosunda konuşan Zelensky, "Affetmek Piyasa" üstüne "Tanrı affetmez" diye ekledi. 

Zelensky Piyasa günü hiçbir müttefikten haber almadığını ifade etti.

“Bugün hiçbir dünya liderinden bir reaksiyon duymadım” dedi ve “Hiçbir Batılı politikacıdan. Bu duyuruya rastgele bir reaksiyon yok. İşgalcilerin dokunulmazlık duygusunu bir düşünün: Planlanan vahşeti duyuruyorlar. Niye ya?"

Nükleer korkular: Çağrının Kremlin doğrultusundan okunduğuna göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna'daki nükleer santrallerin güvenliğini tartıştı.

Macron daha sonra Zelensky ile de ifade etti ve "Ukrayna sivil nükleer tesislerinin bütünlüğüne yönelik rastgele bir saldırıdan kaçınmanın mutlak gerekliliğini" yineledi.  

Rusya hücumunu hızlandırıyor: Üst seviye bir ABD savunma yetkilisi, Rusya'nın Ukrayna işgali başladığından bu yana toplam 600 roket ateşlediğini ve Rusya'nın biriktirdiği harp gücünün aşağı yukarı %95'ini Ukrayna'da kullandığını ifade etti. 

Yetkili, ABD'nin Piyasatesi günü Kherson ve Mykolaiv'de devam eden çatışmaları gözetlediğini ve Rus kuvvetlerinin hala Kiev, Khakhiv ve Chernihiv ile Mariupol'u kuşatmaya çalıştığını ifade etti.  

Savaş karşıtı protestolar: Gözaltıları takip eden bağımsız bir insan hakları izleme grubuna göre, Piyasa günü Rusya'da en az 4.640 birey ülke çapında harp karşıtı mitinglere katıldıkları amacıyla gözaltına alındı. 

Rusya'nın St. Petersburg kentinde protestocular polis doğrultusundan şiddetle dövüldü, sosyal medyaya yüklenen videolar gösterildi. CNN, Piyasa akşamı çekilen videoların coğrafi yerini saptadı ve doğruladı.

İşletmeler geri çekildi: Netflix Piyasa günü yaptığı açıklamada, şu an amacıyla Rusya'da akışlı video hizmetini satmayı ve gerçekleştirmeyi bırakacağını ifade etti. Büyük Hollywood stüdyoları da ülkedeki yeni film gösterimlerini erteledi. Piyasa günü erken saatlerde, TikTok ve American Express de Rusya amacıyladeki hizmeti askıya aldı.  

Ukrayna ordusu, Mariupol ve Chernihiv şehirlerini savunma operasyonlarının devam ettiğini söyledi

İtfaiye ekipleri 5 Mart'ta Ukrayna'nın Çernihiv kentinde çıkan yangını söndürmeye çalışıyor.
Ülkenin silahlı kuvvetleri genelkurmayı Piyasa günü yaptığı son operasyonel güncellemede, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde bir savunma operasyonunun devam ettiğini söyledi.

Ukrayna ordusu, "Ana çabalar Mariupol şehrini savunmaya ve düşmanın ezici güçlerine ateş hasarı vermeye  odaklanıyor. " Dedi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Balakliya'dan Dnipropetrovsk bölgesine gelişmeye çalışan düşman birliklerini de durdurdu.  

Ukrayna ordusu, Siversky bölgesinde kuzeydeki Chernihiv kentini savunma hedefli bir operasyonun sürdüğünü söyledi.  Ve güney Mykolayiv bölgesinde, "düşmanın mühim miktarda zırhlı ve otomobil teçhizatının ele geçirilmesi planlandı ve gerçekleştirildi."

Ukrayna'dan son durum

Ukrayna'nın en büyük nükleer santralinde çıkan yangın, Cuma günü erken saatlerde Rus kuvvetlerinin yoğun bombardımanı ardından kilit kentlerin işgalci birliklerin saldırısına uğraması nedeniyle söndürüldü.

İşte bilmeniz gerekenler:

Nükleer santral yangını:  Ukraynalı yetkililer, Ukrayna'nın güneydoğusundaki Zaporizhzhia nükleer güç kompleksinde çıkan yangının söndürüldüğünü söyledi. Yangın Cuma günü erken saatlerde Rus güçlerinin bölgeye yoğun bombardımanı neticesi çıktı. Tesisin bir sözcüsüne göre, bölümde çatışmalar o zamandan beri durdu. Ukrayna ve Amerika Birleşik
Devletleri'ndeki nükleer düzenleyiciler ve hükümet organları, radyasyon seviyelerinin normal göründüğünü söylüyor.

Zelensky, Rusya'nın santrali amaç aldığını iddia ediyor: Cuma günü erken saatlerde bir Facebook gönderisinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Rusya'yı nükleer santrale kasten ateş açmakla suçladı ve Avrupalı ​​liderleri "bu bir nükleer felakete dönüşmeden önce" "şimdi uyanmaya" ve Rus kuvvetlerini durdurmaya çağırdı. ” 

Konut binalarına ölümcül saldırı: Sosyal medyada yayınlanan yeni videolar, Perşembe günü kuzeydeki Chernihiv kentinde bir apartman kompleksini vuran Rus askeri saldırılarının korkunç neticelerini gösteriyor. Ukraynalı yetkililer, saldırıda en az 33 bireyin öldüğünü ve 18 bireyin de yaralandığını söyledi.

Saldırı altındaki kilit kentler : Rusya, Ukrayna'nın mühim kenti Mariupol'u kuşatıyor . Güneydoğu kentinin belediye başkan yardımcısı, Rus güçleri doğrultusundan "çevrelendiğini" ve askeri ve insani yardım etmeye umutsuzca gereksinim duyduğunu söyledi.  Acil servisler, kuzeydoğu Ukrayna'da, 24 saat içersinde Kharkiv bölgesine Rus saldırılarında 34 sivilin öldüğünü  söyledi. Kharkiv belediye başkanı, Rus ordusunun sivil alanları amaç aldığı amacıyla "Ukrayna halkını kasıtlı olarak ortadan kaldırmaya çalıştığını" söyledi. Rus birlikleri de  güney kıyısında stratejik olarak mühim bir kent olan Odessa'ya doğru ilerliyor.
Müzakereler hiçbir ilerleme olmadan sona eriyor : Perşembe günü Ukraynalı bir müzakereci, Rusya ile oluşturulan ikinci tur müzakerelerin Ukrayna'nın gereksinim duyduğu neticeleri vermediğini söyledi. Ancak, siviller amacıyla insani koridorlar  üstünde  her iki doğrultu da anlaşmaya vardı .

Güney Kore, uluslararası yaptırımlar kapsamında 7 Rus bankasını yasaklayacak

Güney Kore, Rusya'ya uyguladığı ekonomik yaptırımların bir parçası olarak yedi büyük Rus bankası ve bağlı kuruluşlarıyla finansal işlemleri yasaklayacak.

Ülkenin Maliye Bakanlığı Salı günü ABD Hazine Bakanlığı ile görüştükten sonra yaptırımlarla alakalı detaylı bir plan yayınladı.

Yedi Rus bankası Sberbank, VEB, PSB, VTB, Otkritie, Sovcom ve Novikom'dur.

Yasak, ABD'nin yaptırımlar amacıyla ödemesiz dönemini takip edecek ve tarım, Covid-19 ilacı ve enerji desteği amacıyla istisnai işlemlere izin verilecek.

Bakanlık, mahalli kamu ve finans kurumlarının Çarşamba gününden sonra ihraç edilen Rus devlet tahvillerine yatırımlarını durdurmasını “şiddetle tavsiye etti”.

Bakanlık, Güney Kore'nin de Avrupa Birliği detaylı planını tespit ettiği anda Rus bankalarını SWIFT küresel ödeme sisteminden "derhal" engelleyeceğini de sözlerine ekledi.

Ukraynalı yetkili, Kiev'deki hava saldırılarının bir Holokost anıtını vurduğunu konuştu 

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi başkanı Andriy Yermak'a göre, Salı günü Kiev'i amaç alan hava saldırıları şehirdeki Babyn Yar Holokost anıtını vurdu. Anıt, Salı günü de hasar gören Kiev Televizyon Kulesi'nin yakınında bulunmakta .

Yermak, Zelensky'ye Holokost anıtının vurulduğunu tavsiye ettiğinde, CNN'den Matthew Chance Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ile röportaj yapıyordu. Yermak ve Zelensky arasındaki sohbet CNN kamerasına yansıdı.  

Babyn Yar Holokost Anıt Alanı o zamandan beri anma alanının Rus kuvvetleri doğrultusundan vurulduğunu doğrulayan bir bildiri yayınladı.

Yapılan bildirime göre, anıtın Danışma Kurulu Başkanı Natan Sharansky şunları konuştu:

“Putin, egemen bir demokratik ülkenin yasadışı işgalini haklı çıkarmak amacıyla Holokost'u çarpıtmaya ve manipüle etmeye çalışıyor. Nazi katliamının en büyüğü olan Babyn Yar'ın konumunu bombalayarak Kiev'e saldırmaya başlaması semboliktir."
Açıklama şu şekilde devam ediyor: “Rus liderliğine, Kiev, Kharkiv, Kherson, Mariupol ve başka Ukrayna şehirlerinin en son II. ve Ukrayna'yı ve halkını 'denazileştirme'nin çirkin anlatımı.”

Üst seviye ABD'li general nerdeyse NATO askeri liderleriyle bir araya geldi

Müşterek Kurmay Sözcüsü Albay Dave Butler'ın yaptığı bildirime göre, Müşterek Kurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali esnasında Pazartesi günü NATO'nun Savunma Başkanları Askeri Komitesi'nin sanal toplantısına katıldı. 

Liderler, "Rusya'nın küresel güvenliği baltalayan Ukrayna'yı işgalini" tartıştı. "ABD'nin NATO topraklarını savunma taahhüdü katıdır ve ABD, NATO Müttefiklerimizi daha iyi savunmak amacıyla duruşumuzu desteklemeye devam edecektir."

ABD, Ukrayna'daki durumun kötüleşmesi nedeniyle son birkaç hafta içersinde NATO ülkelerine ek birlikler ve askeri varlıklar gönderdi. 

Üst seviye bir savunma yetkilisi gazetecilere verilen demeçte, Savunma Bakanı'nın 25 Şubat'ta 7 bin ABD askerinin Avrupa'ya konuşlandırılması emrini verilenni söyledi. 

Bütün yollar Belarus'a çıkıyor 

Uydu görüntüleri, Kiev'in eteklerine ulaşan bir Rus askeri konvoyunun 40 milden daha uzun olduğunu gösteriyor. (Maxar Teknolojileri)

Maxar Technologies doğrultusundan Pazartesi akşamı yayınlanan dramatik uydu görüntüleri, Kiev'in kuzeybatısındaki yollar süresince kıvrılan 40+ mil uzunluğundaki Rus askeri araçlarının devasa bir konvoyunu gösterdi. 

Yüzlerce tankın, çekilen topların, zırhlı ve lojistik araçların nereden yaklaştığını bulmak kolay. Sadece yolları takip et.

Kiev'in kuzeybatısındaki Ukrayna'da bütün yollar Beyaz Rusya'ya çıkar. Çernobil'deki yol ve köprü - başarısız nükleer reaktör değil, kasaba - Belarus'ta sona eriyor. Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeybatısındaki başka bütün ana yollar, kuzey Ukrayna sınırındaki Beyaz Rusya'da sona eriyor.

Rusya'nın asker yığınağı: Rusya, Ukrayna'yı işgalinden haftalar evvel Beyaz Rusya'da güçlerini topladı.

İki müttefikin ortak tatbikat olarak nitelendirdiği tatbikatlara katılmak amacıyla yüzlerce Rus askeri aracı, uçağı ve helikopteri eski Sovyet devletine taşındı . Fakat manevralar sona erdikten sonra Rus kuvvetleri eve gitmedi.

Aslında, Maxar'dan alınan ek uydu görüntüleri , Rusya'nın Belarus'taki askeri araç, hava kuvveti ve silah sayısını artırmaya devam ettiğini gösterdi. Ülkenin doğusundaki Brest kentinden batıda Gomel'e kadar Rus kuvvetleri uydu görüntüleri ve sosyal medyada hava üslerine, kasabalara ve hem de tarlalara saldırmaya devam etti.

Duba köprüsü: Uydu görüntüleri , Rusya'nın Ukrayna ve Beyaz Rusya'yı amacıylae alan daha büyük Çernobil dışlama bölgesinde Pripyat Nehri üstünde bir duba köprüsü inşa ettiğini bile gösterdi. Ukrayna işgalinin başladığı gün, Capella Space'den alınan ek uydu görüntüleri, Rusya'nın bu köprüden düzinelerce askeri aracı taşımaya başladığını gösterdi.

Askeri güç: Konvoyun uzunluğu çok büyük ve Rusların Kiev'i alabilmek amacıyla biriktirdiği askeri kuvvetin sayısını gösteriyor.

Aynı vakitte Beyaz Rusya'nın işgali destekleme ve taşıma faaliyetlerine ve bunun sorumluluğuna değiniyor.

Bu askeri güç, Belarus'un izni ve yardımı olmadan Ruslar doğrultusundan toplanamazdı.



ABD'li yetkili, Beyaz Saray'ın Belarus'u yakından izlediğini ve daha çok yaptırım uygulamaya hazır olduğunu söyledi.

Üst seviye bir idare yetkilisi, Beyaz Saray'ın Belarus'un gerçekleştirdiği eylemleri yakından izlediğini ve Belarus güçlerinin Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline katılabileceklerine dair haberler üstüne ülkeye daha çok yaptırım uygulamaya hazır olduğunu söyledi.


Beyaz Rusya'nın Rus işgaline katılmaya hazır olduğunu gösteren istihbarat raporları sorulduğunda yetkili, "Bu hadiseleri çok dikkatli izliyoruz" dedi.
Yetkili, "Belarus, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığına yardım ve yataklık etmeye devam ettiği ölçüde, neticeleriyle da karşılaşacaklarını söyledik" dedi. "Bu önlemlerden bazılarını esasen uygulamaya koyduk. Bu maliyetler çok daha çok artmaya devam edecek."

Google, Rus devlet medyasının reklam gelirlerini kesti

Google, teknoloji devinin video yan kuruluşu YouTube doğrultusundan Cumartesi günü alınan benzer bir kararın ardından, Rus devlet medya kuruluşlarının reklam yayınlamasına bundan sonra izin vermeyecek.

Google yaptığı açıklamada, "Ukrayna'daki savaşa cevap olarak, platformlarımızda Rus devleti doğrultusundan finanse edilen medyanın Google'dan para kazanmasını durduruyoruz" dedi ve "Yeni gelişmeleri aktif olarak izliyoruz ve gerek görülürse daha çok ismim atacağız."
Duyuru, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşın para kazanmanın devam etmesine izin verilen amacıyla geride bıraktığımız hafta Big Tech platformlarına yönelik bir eleştiri dalgasının ortasında Rusya bağlantılı medyaya son darbeyi işaret ediyor. 

Cuma günü, Facebook'un ebeveyni Meta,  Rus devlet medyasının reklam yayınlama ve platformlarında bunlardan para kazanma becerisini askıya alacağını konuştu .



Ukrayna, Rus kuvvetleri arasında 800 kayıp verdiğini açıkladı

Ukrayna Savunma Bakanlığı, işgalin Perşembe günü erken saatlerde başlamasından bu yana silahlı kuvvetlerinin Rus güçlerine aşağı yukarı 800 kayıp verdiğini söyledi.

Bakanlığın sadece öldürülen sayıdan söz edip etmediği anında belli değildi.

Bakanlık, 30'dan çok Rus tankının yanı sıra yedi Rus uçağı ve altı helikopterin imha edildiğini söyledi.

Rus kuvvetlerinin şu ana kadar hangi bölgeleri işgal ettiğini görün

 Washington DC'deki Savaş Araştırmaları Enstitüsü'nün analizine göre, Rus kuvvetleri, Çernobil dışlama bölgesi de dahil olmak üzere, Kiev'in başkenti dışındaki kuzey Ukrayna'nın bazı kısımlarını kontrol altına aldı.

Kırım yarımadasının kuzeyindeki Kherson şehrine de taşındılar.

Elon Musk, SpaceX Starlink uydu internet hizmetinin Ukrayna'da etkinleştirildiğini söyledi

Ukrayna başbakan muavini SpaceX CEO'su Elon Musk'tan Rus saldırılarının ortasında ülkeye internet hizmeti sağlamasını istedi - ve Cumartesi günü ikisi arasında bir Twitter alışverişine göre Musk teslim etti.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Dijital Dönüşüm Bakanı Mykhailo Fedorov, Musk'a  tweet  attı: "Siz Mars'ı kolonileştirmeye çalışırken - Rusya Ukrayna'yı işgal etmeye çalışıyor! Roketleriniz uzaydan başarılı bir şekilde inerken - Rus roketleri Ukraynalı sivil halka saldırıyor! Size soruyoruz! Ukrayna'ya Starlink istasyonları sağlamak ve aklı başında Rusların ayağa kalkmasını sağlamak."


Ukrayna televizyonu, Molotof kokteyllerinin nasıl yapılacağına dair talimatlar yayınladı

Ukraynalı liderler, bölge sakinlerini geri ismim atmaya ve Rusya'nın işgaline direnmeye çağırırken, bir televizyon kanalı Cuma günü Molotof kokteyllerinin nasıl yapılacağına dair talimatlar yayınladı.

TV bölümü, geçici patlayıcıyı yaratan, renkli sıvıyı bir cam şişeye döken ve yan doğrultusunda şişenin bir bez fitil ile nasıl kapatılacağını gösteren bir diyagram tespit edilen bir bireyi gösterdi.

Cuma günü erken saatlerde, Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus kuvvetleri başkent Kiev'e yaklaşırken yurttaşların "Molotof kokteylleri yapması ve işgalciyi indirmesi" gerekliliğini tweetledi.

ABD Savunma Bakanı, Ukraynalı mevkidaşı ile yaptığı görüşmede Kiev'e destek sözü verdi

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin sonrasında Perşembe günü Ukraynalı mevkidaşı ile görüştü. 

Austin, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov'a ABD'nin Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediğini ve Rusya'nın "asılsız ve sebepsiz savaşı" karşısında Kiev'e savunma yardımı sağlamaya devam edeceğini söyledi.

Austin Perşembe günü ilaveten Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İtalya ve Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ve doğuya müdahalesinin sonrasında 2015 senesinde Romanya ve Polonya dahil olmak üzere bir takım Avrupa ülkesi olan Bükreş Dokuzu da dahil olmak üzere ABD müttefikleriyle bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Ukrayna.

Türk ve Kanada savunma bakanlarıyla da görüştü.



Rus askeri araçları Kırım'dan Ukrayna'ya girdi

Ukrayna Sınır Muhafızları doğrultusundan yayınlanan bir videoya göre, Rus askeri araçları Kırım üzerinden Ukrayna'ya girdi.

Araçların hangi sınır kapısından Ukrayna'ya - doğuda Çongar'dan ya da batıda Kalanchak'tan girdiği belli değil.

Bu sabah erken saatlerde, Beyaz Rusya sınır kapısından canlı yayın videosu, bir takım asker ve askeri aracın Ukrayna'ya geçtiğini gösterdi. Video, Senkivka, Ukrayna ve Veselovka, Beyaz Rusya arasındaki geçişte mahalli saatle 06:48 seviyesinde çekildi.

Ukrayna Sınır Muhafızları CNN'e daha evvel yaptığı açıklamada, sınırlarının Rusya ve Beyaz Rusya doğrultusundan "topçu, ağır teçhizat ve hafif silahlar kullanılarak" saldırıya uğradığını söyledi.

Pentagon'un Beyaz Rusya'dan Ukrayna'ya asker sızdığını bildirdi

ABD'li bir savunma yetkilisi Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD Savunma Bakanlığı'nın Beyaz Rusya'dan Ukrayna'ya bildirilen asker saldırısını takip ettiğini söyledi.  

Kaynak, birliklerin sadece Rus mu yoksa Belaruslu mu olduğu netlik kazanmadı.

Canlı yayın videosu, Ukrayna'nın Senkivka kentinde, Beyaz Rusya'nın Veselovka kentini geçerken çekildi.

Son haftalarda Rusya, Ukrayna sınırına yakın Beyaz Rusya'da önemli sayıda asker, araç ve tank yığdı. Bu süre zarfında, iki ülke ülkeler arasında ve Belarus-Ukrayna sınırına yakın ortak askeri tatbikatlar düzenledi.

Perşembe günü erken saatlerde, Ukrayna devlet sınır servisi , ülkenin Belarus da dahil olmak üzere birçok sınırdan saldırıya uğradığını söyledi.



Ukrayna, Rusya, Beyaz Rusya ve Kırım sınırlarından saldırıya uğradığını söyledi

Ukrayna devlet sınır servisi Perşembe günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın aniden çok sınırdan saldırıya uğradığını söyledi.

Servis, "Saat 05:00 sularında, Rusya Federasyonu ve Beyaz Rusya Cumhuriyeti ile bölgedeki Ukrayna devlet sınırı, Belarus doğrultusundan desteklenen Rus birlikleri doğrultusundan saldırıya uğradı" dedi. 

Ukrayna'nın doğu ve kuzey sınırlarındaki Luhansk, Sumy, Kharkiv, Chernihiv ve Zhytomyr yerlerinde saldırıların gerçekleştirildiğini de sözlerine ekledi. Sınır servisi, saldırıların sınır birliklerini, sınır devriyelerini ve topçu, ağır teçhizat ve hafif silah kullanan denetim noktalarını amaç aldığını söyledi.

Servis, "Ayrıca saldırı, Kırım Özerk Cumhuriyeti doğrultusundan gerçekleştiriliyor" dedi.

Ukrayna karşılık veriyor: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve Ulusal Muhafızlarla eş güdümlü sınır muhafızlarının sınırdaki hale bağlı olarak "düşmana ateş açtığını" da sözlerine ekledi.

Polonya ve Baltık ülkeleri NATO'nun 4. maddesi uyarınca istişareleri başlatıyor

NATO üye ülkeleri Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya, güvenlik endişeleri üzerine ittifak içinde istişareler başlatmak için NATO'nun Dördüncü Maddesini tetikledi. 

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin "tüm Avrupa için bir tehdit" oluşturduğunu söyledi Estonya hükümeti Perşembe günü yaptığı açıklamada. 

Kallas, "Rusya'nın yaygın saldırganlığı tüm dünya ve tüm NATO ülkeleri için bir tehdittir ve NATO Müttefiklerinin savunmasını sağlamak için ek önlemler uygulamak için Müttefiklerin güvenliğini güçlendirmeye yönelik NATO istişareleri başlatılmalıdır" dedi. Rusya'nın saldırganlığına yanıt birliktir.”

Bazı bağlamlar: Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Anlaşması'nın 4. Maddesi uyarınca, Taraflar, herhangi birinin görüşüne göre, herhangi bir müttefikin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı veya güvenliği tehdit edildiğinde, birlikte istişare edeceklerdir.

Ukrayna NATO üyesi değildir. Ancak Rusya, NATO'nun Ukrayna'yı asla ittifaka kabul etmeme taahhüdünde bulunmasını talep etti, ancak NATO üyeleri, ittifakın "açık kapı" politikasını gerekçe göstererek bunu reddetti.

AB lideri, "barbarca saldırıya" cevap olarak Rusya'ya karşı "şimdiye kadarki en sert yaptırımlar" sözü verdi

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Moskova'nın Ukrayna'ya yönelik “barbarca saldırısının” sonrasında “Rusya'nın ekonomik tabanını ve modernleşme kapasitesini zayıflatma” sözü verdi.



Avrupa payları Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının sonrasında sert düştü

Avrupa piyasaları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da askeri operasyon başlatmasının sonrasında Perşembe günü keskin düşüşle açıldı.

İşlemin açılış dakikalarında FTSE 100 %2,5, Fransız CAC 40 %4 ve Alman Dax %4 düştü.
Daha önce, Asya piyasaları ve ABD hisse senedi vadeli işlemleri, askeri harekat haberlerinin meydana çıkmasıyla Perşembe günü düştü. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi yüzde 3 düştü. Kore'de Kospi %2.6 düştü. Japon Nikkei 225, tatil dönüşü dönüşü aşağı yukarı %2 kaybetti. Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi %1,7 düştü.

NATO'nun birtakım doğu ülkeleri 4. Maddeyi tetikledi

NATO delegesi ülkeler Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya, Rusya'nın Ukrayna'ya hücumu konusu ile ilgili ittifak içersinde istişareler başlatmak amacıyla NATO'nun 4. Maddesini tetikledi.

Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4. Maddesi, “Taraflardan rastgele birinin görüşüne göre, Taraflardan rastgele birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliği tehdit edildiğinde, Taraflar eş güdümlü istişare edeceklerdir” diyor.

NATO internet sitesine göre, 4. Madde kapsamındaki istişare, 30 üye ülke arasında toplu eyleme yol açabilir.

Web sitesi, 1949'da kurulan ittifaktan bu yana 4. Madde'nin daha evvel altı kez, en son olarak da Şubat 2020'de Suriye hükümet güçlerinin kuzey Suriye'nin muhaliflerin elindeki yerlerinde düzinelerce Türk askerinin öldürülmesinin sonrasında Türkiye doğrultusundan çağrıldığını söylüyor.

Türkiye, 4. Maddeyi dört kez daha ileri sürmüştür: 2015'te bir kez, ülkedeki terör saldırılarına verilen cevap konusu ile ilgili ittifakı bilgilendirmek amacıyla; 2012'de Suriye'nin kuzeyinde bir Türk harp uçağının düşürülmesinden ve Türk sivillerin Suriye bombardımanıyla öldürülmesinden sonra iki kez; ve 2003'te nüfusunu komşu Irak'taki harpın rastgele bir yayılımından güvenliğini sağlamak amacıyla ittifak yardımı istediğinde.

Bu olayların ikisinde NATO askeri yardımla karşılık verdi, 2012'de Suriye saldırılarına karşı korunmak amacıyla Patriot roket bataryaları gönderdi ve 2003'te Irak sınırı süresince Türkiye'nin güneydoğusundaki uçak ve roket bataryaları gönderdi.

Polonya, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik evvelki saldırganlığının sonrasında 2014'te 4. Maddeyi döneme soktu ve bu toplantı, rastgele bir tehdide karşı eş güdümlü durmak amacıyla daha çok ittifak çabasıyla sonuçlandı.

4. Madde, ittifakın bir üyeye yönelik saldırının herkese yapılmış olarak kabul edildiği beyanı olan 5. Maddeden ayrıdır.



Avustralya başbakanı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin "acımasız" ve "sebepsiz" olduğunu söyledi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini "acımasız" ve "sebepsiz" olarak nitelendirirken, 25 birey ve dört finans kurumu amacıyla yeni yaptırımlar ilan etti.

“Ukrayna'daki tek doğrultulu düşmanca eylemleri kınıyoruz. Rusya, uluslararası hukuku ve BM Sözleşmesini açıkça ihlal ediyor. Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında gazetecilere konuşan Morrison, Rusya savaşı seçti” dedi.  

Morrison, "Uluslararası toplumla birlikte, bu çirkin eylemleri olası olan en kuvvetli şekilde kınamak amacıyla kuvvetli bir şekilde bir araya geliyoruz." Dedi. 

Morrison, yeni yaptırımların ordu komutanlarını, savunma bakan yardımcılarını ve "provokasyonsuz ve kabul edilemez saldırganlıktan sorumlu" Rus paralı askerlerinin yanı sıra askeri teknoloji ve silahların geliştirilmesi ve satışına dahil olan işletmeleri amaç alacağını söyledi.

Çarşamba günü Avustralya, Rusya Emniyet Konseyi'nin sekiz üyesine yönelik yaptırımları açıkladı.

Morrison, "daha çok yaptırım dalgası" olacağını ve 300'den çok Rus parlamento üyesine karşı harekete geçme konusu ile ilgili Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı ile görüştüğünü söyledi. 
 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR