Zerdeçal Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
Bizimle iletişime geç
Haberlerim

Haberlerim

Zerdeçal Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

GÜNCEL

21 Ocak 2021 Perşembe 15:09:53

Son Güncelleme: 21/01/2021 15:10:24

Zerdeçal Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Zerdeçal, Hint safranı olarak bilinir ve en fazla Hindistan, Pakistan ve Çin’de yetiştirilmektedir. Sayısız faydası olan zerdeçal doğal ilaç etkisi olduğu için birçok yerlerde kullanılmaktadır. Gerek mutfakta olsun,  gerek hastalıklar için şifa niyetine birçok kullanım alanına sahip olan zerdeçal doğal yüz maske tariflerin de görülür.

Batı’da yemeklerde baharat olarak kullanımı yaygındır fakat Asya’da ise geçmişten bu yana doğal ilaç olarak kullanılır.

Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?

Zerdeçalın ana maddesi kurkumindir. Zerdeçala rengini veren kurkumin tam bir şifa deposu olduğunu söyleyebiliriz, sağlık açısından rahatlıkla kullanabildiğimiz zerdeçalın faydaları şöyle sıralayalım.

  • Zerdeçal tam bir antioksidan deposudur. Kış aylarında hastalıklara karşı direncimizi artıracak etkili şifa kaynağıdır.
  • Zerdeçalı birçok hastalıklar da tedavi amaçlı tüketebilirsiniz bunlar, soğuk algınlığı, grip ve nezledir.
  • Sağlık açısından tam bir mucize olan zerdeçal hazımsızlık ve sindirim sorunlarına da iyi gelmektedir aynı zamanda safra kesesi rahatsızlığını önlemektedir.
  • Kan akış hızını artırır, beyindeki dolaşıma da çok iyi gelmektedir. Beyinde amiloid plaklarını oluşmaması için yarar sağlamakta ve Alzheimer hastalığına karşı korumaktadır.
  • Kanser hastalığını engelleyici faydası bulunur ve kanser tedavisinde önemli yere sahiptir. Kanser riskini azaltır bunun yanı sıra hastalık için şifa sağlayıcıdır. Zerdeçal prostat kanseri, meme kanseri ve kolon kanserlerinin tedavisinde kullanılır.
  • Zerdeçal anti bakteriyel özelliğine sahiptir ve bundan dolayı cilt problemlerine şifa kaynağıdır.
  • Cilt sorunlarına iyi gelmekte ve ciltte oluşan yara ve ya iltihaplanmaya büyük ölçüde şifa sağlamaktadır.
  • Vücudun birçok bölgesine sayısız faydası bulunur bunun yanı sıra eklem ağrılarına ve enfeksiyon oluşumunda tedavi olarak kullanılır.

Nasıl Tüketilir?

Zerdeçal tüketimi hem toz hem de taze halde tüketilebilir.

Toz halini yemeklerde veya sıcak su, süt ve yoğur da karıştırılıp tüketilebilir. Hastalılardan korunmak için balla karıştırıp macun kıvamında yenilmesini tavsiye edilebilir.

Zerdeçalın Zararları Nelerdir?

Zerdeçalın zararları çok fazla bulunmasa da bazı kişilerde mide bulantısı, baş dönmesi, mide rahatsızlığına ve ishale neden olabilir. Günlük kullanım dozuna dikkat edilmeli ve çok fazla tüketilmemelidir. Bazı zararları da şunlardır,

  • Ameliyat dönemin de kullanımı sakıncalı görülür. Kanı pıhtılaşmasını yavaşlattığı için bu dönemde zararlı olabilir.
  • Fazla zerdeçal kullanımı demir eksikliğine neden olacağından gereğinden fazla tüketimi zararlıdır.
  • Kurkumin maddesi bulunduğu için diyabet hastalarını kötü etki yaratacağından bu sağlık sorunu olan kişilerin kullanması durumunda kan şekerleri düşebilir.
  • Hamilelikte kullanımı tavsiye edilmez. Hormonlar açısından yan etkiler görülebilmektedir. Bu dönemde doktora danışılması tavsiye edilir.
  • Kontrollü ve gerekli dozda kullanımı sağlandığı vakitte şifa kaynağı olan zerdeçal şifa olur, fakat aşırı dozda veya rahatsızlık olduğu zamanlar da gereğinden fazla kullanımı durumunda ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Doktor tavsiyesinde güvenli kullanım sağlayabilirsiniz. Hastalık açısında dikkatle ve bilinçli kullanımı tavsiye edilmektedir.

Devamını Oku
Yorum yapmak için tıkla

Bir cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı