EYT düzenlemesinde neler var? EYT son dakika gelişmesi bugün Mecliste! Yaşa takılanlar 1 saat önce..

EYT düzenlemesinde neler var? EYT son dakika gelişmesi bugün Mecliste! Yaşa takılanlar 1 saat önce..
YAYIN TARİHİ: 4.11.2021 09:23:00

​Milyonlarca vatandaş EYT gelişmeleri için detayları araştırmaya devam ediyor. Peki EYT düzenlemesinde neler var? EYT ne zaman çıkacak? EYT’nin açılımı nedir? İşte emeklilikte yaşa takılanlar için son dakika haberleri 

EYT son dakika gelişmesi bugün Meclis'e mi geliyor? Geçtiğimiz haftadan beri EYT ile ilgili bomba gelişmeler yaşanıyor.  Yaşa takılanlar 1 saat önce son dakika haberleri sayfamızda yer alıyor. Son dakika EYT gelişmesi, EYT ne zaman çıkacak? Soruları ise adeta gündeme damga vurdu.

8 Eylül 1999 itibariyle tertip edilen 4447 numaralı kanunla tekrar,  kabul edilen 4447 sayılı Kanun ile gündeme gelmeye başlayan EYT,  “Emeklilikte Yaşa Takılanlar” şeklinde bir açılıma sahip olarak biliniyor. Her geride bıraktığımız gün prim ve gün adedinin artırıldığı  emeklilik koşullarında  yaş da giderek kemale ermeye başlayınca emeklilikte yaşa takılanlar, toplumun büyük bir bölümünü ilgilendirmeye başlıyor. 

Seslerini hükümet yetkililerine bildirmek amacıyla bir süredir detaylı illerde eylemler ve basın açıklamaları sağlayan 

EYT’liler, kendileri amacıyla yetkililerin bir ismim atmasını ve mağduriyetlerin giderilmesini istiyor.  Konuyla alakalı çalışmalara başlayan hükümet ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile harekete işlemiş bulunuyor!


2008’de oluşturulan bir başka yasa farklılığıyla emeklilik amacıyla gereken yaş sınırının yükseltilmesinin sonrasında mağdur olan kişiler, emeklilikte yaşa takıldıkları amacıyla prim ve günlerinin dolmasına karşın emekli olamıyor. Gerçekleşen son yasa farklılığı ile eş güdümlü kadınların kademeli olarak 58, erkeklerin ise 60 yaşına kadar emekli olabilmesi amacıyla beklemesi gerekiyor. Bu yaş koşulu prim ve gün adetlerini da dolduranları da kapsamına giren amacıyla yurttaşların emekli olma hayalleri suya düşmüş bulunuyor. Diğer yandan ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçmişteki görüşlerin aksine konuyla alakalı EYT’lileri mutlu edecek olan bir ismim atmış bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pandemi sonrasında toplumun detaylı kesimlerinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla lüzumlu adımları atacaklarını açıkladıktan anında sonra EYT’liler amacıyla kabineyi harekete geçirdi. Konuyla alakalı hazırlıklarının tamamlanmasının sonrasında 5 aşamalı bir formül ile EYT’lilerin karşısına çıkması beklenilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çalışma ve Sosyal Emniyet Bakanlığı’ndan sigorta prim gün miktarını doldurup emekli olmak amacıyla yaşı bekleyenlere dönük bir çalışma yapmasını istediği öğrenildi. Öte yandan maliyetlerin el vermesi durumunda önümüzdeki zamanlarda EYT’lilere bir müjde verileceği öğrenildi.


BAKANLIK'TAN AÇIKLAMA GELMEDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı mevzuya dair yorum yapmadı.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ( Eyt ) da ilk kez bir çalışmada yer alacak. 
Bir kereye mahsus olmak üzere, sigorta prim gün miktarını doldurup, emekli olmak amacıyla lüzumlu yaş zamanını bekleyenler amacıyla, bir planlama değerlendirmeye alındı. 

EYT NEDİR?

EYT sorunu, 8 Eylül 1999 tarihinde kabul edilen 4447 saseneı Kanun ile eş güdümlü gündeme geldi. Kanundan evvelce erkekler amacıyla 25, kadınlar amacıyla 20 sene sigortalılık zamanı ve 5 bin günlük prim gün adedi emekli olmak amacıyla yetmekteydi.

Daha sonra oluşturulan düzenlemeyle eş güdümlü emeklilik yaşı kadınlarda 58’e, erkeklerde 60’a yükseltilirken, emeklilik amacıyla gereken prim gün adedi ise 7 bin güne yükseltildi.



DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR