DSÖ Uyardı: Aşı Sürecinin Yavaşlığı Kabul Edilemez, Sürecin Hızlandırılması Gerekiyor!

DSÖ Uyardı: Aşı Sürecinin Yavaşlığı Kabul Edilemez, Sürecin Hızlandırılması Gerekiyor!
YAYIN TARİHİ: 2.04.2021 12:46:00

Dünya Sağlık Örgütü kritik bir uyarıyla geldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Dr. Hans Henri P. Kluge, aşı organizasyonunun kabul edilemez derecede yavaş olduğunu, süreci hızlandırmak gerektiğini vurguladı.

Son dönemde Avrupa’da vaka sayısının hızla artmasıyla birlikte Birleşmiş Milletler bünyesinde kurulan Dünya Sağlık Örgütü’nden dikkat çeken bir uyarı geldi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Dr. Hans Henri P. Kluge, "Aşılar, bu salgından kurtulmanın en iyi yolunu sunuyor. Sadece işe yaramakla kalmayıp aynı zamanda enfeksiyonu önlemede oldukça etkililer. Bununla birlikte, bu aşıların piyasaya sürülmesi kabul edilemez derecede yavaş" diyerek, uyarıda bulundu: "Üretimi hızlandırarak, aşıların uygulanmasının önündeki engelleri azaltarak ve stoklarımızda bulunan her bir flakonu (aşı şişesi) kullanarak süreci hızlandırmalıyız.”

“VİRÜSÜ DİZGİNLEMEYE DEVAM ETMELİYİZ”

"Sosyal önlemlerle birlikte aşılama, sonunda pandemiye son verecektir” diyen Dr. Kluge sözlerine şöyle devam etti: “Bunun gerçekleşmesi için hem aşı üretiminin hem de aşılamanın ölçeğinin artırılması ve ayrıca sosyal önlemlere bağlılığın sürekliliği gereklidir.

Önümüzdeki haftalarda kaç kişinin enfekte olacağı ve kaç kişinin hayatını kaybedeceğinin en büyük belirleyicisi, bir birey olarak ne yaptığınız veya yapmadığınızdır. Bunu defalarca gördük; virüsün yayılması durdurulabilir. Bu nedenle bölgedeki hükümetlere mesajım; şu anda tedbirleri gevşetmenin zamanı olmadığıdır. Tehlikeye aldırmamayı göze alamayız. Hepimiz fedakarlık yaptık ama yorgunluğun kazanmasına izin veremeyiz. Virüsü dizginlemeye devam etmeliyiz" 
AB'YE 107 MİLYON DOZ AŞI GİTTİ

Avrupa Birliği (AB), üreticilerin yılın ilk çeyreğinde toplam 107 milyon doz Kovid-19 aşısı teslim ettiklerini duyurdu.

AB'nin ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), AstraZeneca firmasının Kovid-19'a karşı ürettiği aşının "faydalarının risklerine ağır bastığı" şeklinde görüşlerinin değişmediğini belirtti.

“TATİL VE BAYRAMLARDA ÖNLEMLER ALINMALI”

Nüfusun sadece yüzde 10’unun bir doz aşı olduğunu ve sadece yüzde 4’ünün iki doz aşı olduğunu dile getiren Kluge, Avrupa’nın Birleşik Krallık ve ABD’den çok daha yavaş olduğunu söyledi. Avrupa’nın hem aşı siparişinde hem de aşılara onay verme hızında yavaşlık olduğunu dile getiren Kluge, “Avrupa’da son dönemde her yaş grubundan vakaların artması aşıların sadece 80 yaş üzerindeki insanlara gittiğini gösteriyor. Böylelikle aşı dağıtımı genç insanları kırılgan bırakıyor” diye konuştu.


Kluge, hastanelerin baskıyı kaldıramayacak boyuta gelmesinden endişe ettiğini söylerken tatil ve bayramlarda önlemler alınması gerektiğine dikkat çekti.

FRANSA’DA 4 HAFTA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Öte yandan vaka artışlarının sürdüğü Avrupa'da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle daha önce 19 bölge için getirilen sokağa çıkma kısıtlamasının 3 Nisan'dan itibaren 4 haftalığına ülke genelinde uygulanacağını belirtti.
Macron, Elysee Sarayı'ndan yaptığı halka sesleniş konuşmasında, Fransızları tedbirlere daha dikkatli şekilde uymaya çağırdı.

Salgının hala hızlı şekilde yayılmaya devam ettiğini beelirten Macron, şimdiye kadar alınan tedbirlerin doğru olduğunu söyledi.

Macron, Kovid-19'un mutasyonlu türlerinin ülkede ve Avrupa'da hızla yayıldığını ve daha ölümcül olduğunu da dile getirdi.

ALMANYA'DA 'MEKTUPLU' ÇAĞRI

Almanya'da da Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann ve Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder, diğer 14 eyaletin başbakanlarına yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının üçüncü dalgasıyla mücadelede sert tedbirlerin uygulanması çağrısı yaptı.

Mektupta, salgın durumunun çok ciddi olduğuna dikkat çekilerek, "Bu nedenle sorumluluğumuzu şimdi üstlenmeliyiz ve artık tartışmamalıyız. Virüs gecikmeleri affetmiyor." denildi.

Tedbirlerin ertelendiği her günün, virüsün binlerce kişiye bulaşması anlamına geldiği belirtilen mektupta, "Virüsle nasıl mücadele edeceğimize dair tüm araçlar var." değerlendirmesinde bulunuldu.

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR