Dikkat! Mavi Maske Tehlike Saçıyor…

Dikkat! Mavi Maske Tehlike Saçıyor…
YAYIN TARİHİ: 8.04.2021 11:26:00

Koronavirüs salgınından korunmak için hayatımızın bir parçası haline gelen maskelerle ilgili yapılan açıklama korkuttu. Bilim insanları mavi renkli maskelerin bir kısmında kobalt maddesi olduğunu bildirdi.

Koronavirüs önlemleri kapsamında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta maske, mesafe, hijyen üçlüsü iken kullandığımız maskelerle ilgili önemli uyarılar geldi. Hamburg Çevre Enstitüsü'de görev alan bilim insanları bazı maskelerde 'ölümcül' kimyasal izler tespit ettiklerini duyurdu.
 
Ekip adına açıklamalarda bulunan Profesör Michael Braungart, bazı maskelerin belirlenen standartlarda olmadığını ifade etti.
  
Söz konusu maddelerde 'ölümcül' kimyasal izlere rastlandığının altını çizen Braungart şu ifadelere yer verdi: "Bu maskeler aracılığı ile ağzımızdan ve burnumuzdan soluduğumuz şey aslında son derece tehlikeli sonuçlara gebe."
 
İNSAN SAĞLIĞI İLE OYNUYORLAR
 
Ekip, standartların altında olan bu maskelerin yeni bir maske paketi açıldığında 'temiz' koku veren kimyasal olan formaldehit ve diğer kimyasalları içerdiği keşfetti.
 
Braungart, "Bu maskeler Formaldehit ve hatta anilin bulduk ve maskeden gelen hoş olmayan kimyasal kokuları kapatmak için bilinmeyen yapay kokuların uygulandığını tespit ettik" diyerek uyardı.

 MAVİ MASKELERE DİKKAT!
 
Braungart aynı açıklamasında mavi renkli maskelerin bir kısmında kobalt maddesi keşfettiklerini de sözlerine ekledi.
 
Ekip yaptığı araştırmada Formaldehit'in yanı sıra 'tehlikeli' olarak sınıflandırılan florokarbonların açık kanıtlarını da tespit etti. Florokarbonlar insan sağlığı için son derece riskli olarak görülüyor ve bilim insanları son dönemde bu maddenin gereksiz kullanımının durdurulması için çağrıda bulunuyor.
 
MASKE ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Maskenin doğru kullanımı virüse karşı oldukça etkili. Artan maske talebi nedeniyle merdiven altı üretimlerde bir hayli arttı. Peki taktığımız maske doğru maske mi? Bunu nasıl anlayacağız.  Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Rıdvan Karaali Maske alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle anlattı: “Diğer ürünlerde olduğu gibi maskede de merdiven altı üretim dediğimiz üretimler var. Maskeleri seçerken özellikle üreten firmanın bakanlık takip sistemine tabi olması gerekiyor. Maskenin öncelikle burun kısmında tel olması lazım. Telsiz maske takıldığında konuşma anında sık sık kayıyor. Düştüğü zaman kaldırmak için elimizle kaldırıyoruz. Bu yüzden bulaşıcılık artabilir. Bu yüzden tel şart. Ayrıca maskelerin üç katmanlı olması gerekiyor. Keserek ya da ayırarak kontrol edebilir. Belirli standartlara göre üretilip üretilmediğini takip etmek gerekiyor. Bakanlık, standartlarına uygun olmayan markaları açıkladı. Salgına karşı önlem alırken etkinliği kanıtlanmış ürünleri kullanmamız lazım. Bu yüzden alınacak ürünün bakanlık ürün takip sistemine kayıtlı olması, Avrupa standartlarında, TSE ürün onaylı olması ve uzun süre kullanımda alerjiye yol açacak maddeler içermemesi gerekiyor.

Bakanlık denetiminden geçmemiş ürünler alerji yapabilir. Alerji de ikincil bir hastalığa neden olabilir. Lateks, naylon, paraben içermemesi lazım. Bunları uzun süre solduğumuzda korunmaya çalışırken sağlığımızdan da olabiliriz. Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiği için üretici firmalar renklendirerek çeşitlendirmeye çalışıyor. Renkten önemli olan maskeyi aldığımızda katmanına bakmamız lazım. Aldığımız ürünün kutusu üzerinde standartları ve kontrolünü gösteren ibareler yer almalı."

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR