Dikkat! Koronavirüsde Yeni Semptom: Epilepsi Nöbetleri

Dikkat! Koronavirüsde Yeni Semptom: Epilepsi Nöbetleri
YAYIN TARİHİ: 1.04.2021 10:45:00

Prof. Dr. Ömer Karadaş, corona virüsünün bir semptomunun daha ortaya çıktığına dikkat çekerek, Covid-19'a yakalanan bazı kişilerde epilepsi nöbetlerinin görüldüğünü belirtti.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Karadaş koronavirüs hastalığının bir semptomunun daha ortaya çıktığını belirtti. Prof. Dr. Ömer Karadaş, corona virüsünün ilk etapta enfeksiyon özellikleri ile ön plandayken zaman geçtikçe nörolojik bulguların önemli oranda görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Karadaş, bunlar kendi aralarında sınıflandırıldığında virüsün gidişinin kötü olmasıyla da nörolojik bulguların belirgin şekilde ortaya çıktığını ifade etti.

SARA NÖBETİ Mİ, KORONAVİRÜS ETKİSİ Mİ?

Bu nörolojik bulguların, baş ağrısından bilinç bozukluğuna kadar geniş yelpaze ile karşımıza çıktığını söyleyen Prof. Dr. Karadaş, “Bu bilinç bozukluklarının içinde bir de epilepsi yani sara nöbetleri var. korona virüsü ile ilişkili olarak bunlar iki gruba ayrılır. Normalde bir epilepsi hastası korona virüsüne yakalanmıştır, bu durumda ne olabilir veya hiç epilepsi hastası değildir; ama korona virüsüne yakalanmıştır bilinç bozukluğu olmuştur. Burada hepimizin kafasındaki soru işareti, ‘bu bilinç bozukluğu, bilinçteki bulanıklık, zihinsel fonksiyonlardaki bozukluklar acaba bir sara nöbeti mi’ diye bizi düşündürüyor” diye konuştu.

“KORONAVİRÜS İLE İLGİLİ EPİLEOSİ NÖBETLERİ GÖRÜLMEKTE”

Prof. Dr. Karadaş, nörolojik tetkiklerle bu nöbetlerin tespit edilebileceğini belirterek, “Bu tetkikleri yaptığımızda bazı hastalarda nöbetleri gördük. Sonuçta bir pandemi olduğu için ‘daha mı yüksek epilepsi nöbeti oluşturur’ diye baktığımızda, bu kadar yüksek görmedik. Ama olan hastalar arasında bunları tespit etmek çok önemli. Özellikle yoğun bakım hastaları arasında sürekli sara nöbeti geçiren hastalar vardı, bunların tespiti çok kıymetli. Bunları tespit ettikten sonra hızlı müdahale için bu nöbetleri durdurup, yaşamı tehdit ettiği için bu kişinin de hayatını kurtarmış oluyoruz. Korona virüsü ile ilgili epilepsi nöbetleri görülmekte; uyanık olmak gerekiyor” diye kaydetti.
VİRÜS DOLAYLI YOLLA BEYNİ ETKİLİYOR


Prof. Dr. Karadaş, normal şartlarda bir kişi beklenmedik bir ilaç kullandığında, fazla alkol tükettiğinde veya başka bir hastalık nedeniyle yoğun bakımda kaldığında da bu tür nöbetlerin olabildiğine dikkat çekerek, korona virüsünün de birçok organı etkilemesiyle bu tür dengesizlikleri ortaya çıkaracağı için sara nöbetlerinin olabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Karadaş, “Korona ortaya çıktığında herkesin tartıştığı bir durum vardı ‘acaba beyni ne kadar etkiliyor, beyni etkilemesi için beyne mi girmesi gerekiyor?’ Baktığımızda gerçekten bu virüsün beyni direk etkileme özelliğinin dışında, vücudun bu virüse karşı oluşturduğu bazı maddelerin de dolaylı yolla beyni etkileyerek bunlara neden olduğunu söyleyebiliriz. Korona virüsüne yakalandıktan sonra bize şüpheli bir nöbet hikayesi ile de gelen oldu, biz onları nörolojik tetkiklerle ortaya çıkardık. Hastalık süreci içinde nöbet geçiren hastalarda, tek nöbet geçirdiğinde çoğu zaman tedaviye ihtiyaç duyulmuyor veya çok kısa süreli tedavi ile tamamlanıyor. Çok büyük ihtimalle de bir daha nöbet geçirmiyor” dedi.

“KONTROL ALTINA ALINMALI”

Epilepsi hastasıysa durumun farklı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karadaş, “Epilepsi nöbetleri sınırlı şekilde nöbetler olabilir, kişi sizin karşınıza geldiğinde sorunuza cevap veremeyebilir, yutkunma, yalanma, anlamsız hareketler, üstünü düzeltme gibi durumlardan daha büyük nöbetler diye nitelendirdiğimiz kasılma ile yere düşülen nöbetler ile karşımıza çıkabilir. Hem epilepsi hastası olsun hem de epilepsi hastası olmadan korona virüsüne yakalanan hastaların eğer bilinç bulanıklığı varsa, zihinsel fonksiyonlarında bazı değişiklikler varsa her zaman epilepsi nöbeti de olabileceği akılda tutulmalı. Kafamızda soru işareti varsa mutlaka tetkik yaparak netleştirip, takip edilip, hızlı bir müdahale ile bunların kontrol altına alınması önemli” dedi.

“KOLAY KONTROL ALTINA ALINMASI İÇİN DESTEKLEYİCİ TEDAVİLER VAR”

Epilepsi hastalarını yıllardır incelediklerini belirten Prof. Dr. Karadaş, “Bu dönemde de bizim takibimizde olan epilepsi hastalarından bazıları korona virüsü geçirdi. Onlarda yaptığımız gözlemler ve incelemeler sonucu aslında korona virüsü ile ilişkili olarak ciddi bir nöbet artışı görmedik. Yine de bazı hastalarda korona virüsü ile hafif nöbet artışı olduğunu söyleyebiliriz. Bu dönemde bu hastalar korona virüsü ile tedaviyi hızlıca almalı. Korona virüsü için verdiğimiz bazı ilaçlar, destekleyici tedaviler var. Bunlarla ilaç etkileşimine girmeyecek ilaçları öncelikli kullanmayı tavsiye ediyoruz, nöbetler olmadan veya olduysa da bunları daha kolay kontrol altına alıp hastayı düzeltelim diye” ifadelerine yer verdi.

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR