Dikkat! Koronavirüs Geçiren Her 3 Kişiden Birinde Bu Rahatsızlık Ortaya Çıkıyor…

Dikkat! Koronavirüs Geçiren Her 3 Kişiden Birinde Bu Rahatsızlık Ortaya Çıkıyor…
YAYIN TARİHİ: 10.04.2021 15:29:00

Koronavirüsün etkileri üzerine yapılan bir araştırma çarpıcı bir sonucu ortaya çıkardı. 236 binin üzerinde kişinin incelendiği araştırmada Covid-19'a yakalanan her 3 kişiden birinde psikolojik ya da nörolojik rahatsızlık görülüyor…

Lancet Psychiatry tıp dergisinde yayımlanan ve çoğu ABD'de olmak üzere 236 binden fazla koronavirüs (Covid-19) hastasının elektronik sağlık kayıtlarının incelendiği bir araştırmaya göre, Covid-19’a yakalanan her 3 kişiden 1’i daha uzun süreli psikolojik veya nörolojik semptomlar yaşıyor.

Araştırmanın, çoğu ABD'de olmak üzere 236 binden fazla Covid-19 hastasının elektronik sağlık kayıtlarını içerdiği ve kayıtların aynı zaman dilimi içerisinde başka solunum yolu enfeksiyonları yaşayanlarla karşılaştırıldığı ifade edildi.
ANKSİYETE YAYGIN

Araştırmada koronavirüs atlatan kişilerden yüzde 34’ünde enfekte olduktan sonraki 6 ay içerisinde nörolojik ya da psikolojik rahatsızlık tespit edildiği bulundu. En yaygın tanının, koronavirüs tedavisi görenlerin yüzde 17'sinde tespit edilmesiyle  'anksiyete' olduğu ve bunu da hastaların yüzde 14'ünde tespit edilen 'duygudurum bozukluğunun' takip ettiği belirtildi.
İSKEMİK İNME GÖRÜLDÜ

Araştırmacılar, nörolojik etkilerin hastanede yatan hastalarda daha şiddetli olmasına rağmen ayakta tedavi gören hastalarda da yaygın olduğunu belirtti. Ayrıca, yaklaşık her 50 Covid-19 hastasından 1'inde ise beyni etkileyen bir kan pıhtısı olan 'iskemik inme' görüldüğü açıklandı.

Araştırmacılar, sonuçların, sağlık sisteminin koronavirüs atlatanlara yardım etmeye nasıl devam etmesi gerektiğine dair ışık tutmasına yardımcı olacağını belirtti.

İskemik İnme: Beyin damarında oluşan pıhtı sonucu, beyne giden kan akımının azalması veya durması ile oluşur. İnmelerin % 85’i bu gruba girer.

İNME ESNASINDA NE YAPILMAMALI?

*Evde belirtilerin geçmesi beklenmemelidir.


*Uzman bir doktor görüşü almadan hastaya ilaç verilmemelidir.

*Hastane dışında; hastane polikliniği, sağlık merkezi, sağlık ocağı gibi herhangi bir sağlık kurumuna ya da doktor muayenehanesine gidilmemelidir.

*Şikayetler geçse de hasta saatler içinde yeni bir inme geçirebileceği için acile başvurmaktan vazgeçmemelidir.

*İlk 6 saatte tedaviye başlanması gerektiğinden hastaneye hızlıca ulaşmak için inmenin geçirildiği  yerde zaman kaybedilmemelidir.

İNME GEÇİRİLDİĞİNDE NE YAPILMALI?

Zaman kaybetmeden inmeye özel tedavileri uygulayabilen,  inme merkezi olan, bir hastaneye başvurmalıdır. 

Tedavide ilk 4.5 saatte yapılabilen toplardamar içi pıhtı çözücü (trombolitik) ilaç uygulaması, ilk 6 saatte de anjiyografi yöntemi ile atardamardan mekanik yöntemle pıhtı çıkarma işlemi (trombektomi ) uygulanacaktır.

Belirtilen bu tedaviler,inme sonrası kalıcı sakatlıkların önlenmesinin tek yoludur.

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR