Cerrahi İlşem Geçirecekler Dikkat! Ameliyat Öncesi Aşı Olunması Hayat Kurtarabilir…

Cerrahi İlşem Geçirecekler Dikkat! Ameliyat Öncesi Aşı Olunması Hayat Kurtarabilir…
YAYIN TARİHİ: 27.04.2021 12:38:00

Bağışıklık sisteminin baskılanması,hastalıkların ağır geçirilmesine neden olmakta. Uzman Dr. Mehmet Emin Güneş, ameliyat anı ve ameliyat sonrası dönemin güvenli geçirilmesi,yoğun bakım ihtiyacının en aza indirilmesi için aşının şart olduğunu belirtti

Yeni yapılan bir çalışma, cerrahi hastalarının Covid-19 aşılamasında öncelikli grupta yer almasını öneriyor. Özellikle koronavirüs sürecinde bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasının son derece önemli olduğu uzmanlar tarafından açıklanmıştı. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi Eski Başhekimi Genel Cerrahi-Onkolojik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Emin Güneş, bağışıklık sisteminin baskılanması veya hasarlanmasının, hastalıkların ağır geçirilmesine neden olduğunu vurgulayarak, "Geçirilen herhangi bir cerrahi operasyon da, bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olan bir işlemdir" dedi. 
Güneş, ertelenen ameliyatların güvenli şekilde yeniden başlayabilmesi ve ameliyat sonrası dönemin güvenli geçirilmesi, özellikle solunum sistemine ait komplikasyonların ve yoğun bakım ihtiyacının en aza indirilmesi için aşının şart olduğunu belirtti.

“CERRAHİ OLACAKLAR İÇİN COVİD-19 AŞISI HAYAT KURTARICI OLABİLİR”

Doç. Dr. Mehmet Emin Güneş, "Bilindiği üzere Covid-19 tüm dünyada pandemiye neden olan, bağışıklık sistemimizi etkileyen bir virüs enfeksiyonu. Bağışıklık sistemi, esasında son derece karmaşık bir ağ olup, bu sistemin hedefi vücudumuzu korumaktır. Bağışıklık sistemi vücudumuza giren her türlü virüs ve bakteriyi etkisiz hale getirerek vücudumuzun hasar görmesini önler. Bağışıklık sisteminin baskılanması veya hasarlanması, hastalıkların ağır geçirilmesine neden olur. İşte geçirilen herhangi bir cerrahi operasyon da, bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olan bir işlemdir. Öyle ki, normal bir kişinin günlük kalori ihtiyacı 2000-2500 arası olurken, ameliyat sonrası bu ihtiyaç, geçirilen operasyonun büyüklüğüne göre 3000-3500'e kadar çıkabilmektedir. Ameliyat sonrası bağışıklık sisteminin çökmesi bizim mortalite ve morbitide dediğimiz ölüm ve hastalık artışının en önemli nedenlerindendir. İşte bu yeni çalışma da elektif (yani ertelenmiş ve planlanan) cerrahi olacaklar için Covid-19 aşılarının hayat kurtarıcı olabileceğini göstermektedir" ifadelerine yer verdi.

"AMELİYATTAN ÖNCE COVID-19 AŞISI YAPILMALI"

Arkansas Üniversitesi Tıp Bilimleri'nin yaptığı uluslararası çalışmanın sonuçlarına göre, elektif ameliyat bekleyen hastalara Covid-19 aşıları yapmanın, 2022'de dünya çapında 58 bin 687 hayat kurtarabileceği kanısında. COVIDSurg Collaborative tarafından 2020'de toplanan verilere dayanan çalışmanın bulguları, hastaların ameliyat sonrası ölüm riskini azaltmak için ameliyattan önce aşı yaptırmaları gerektiğini öne sürmektedir.

“AMELİYAT SONRASI ÖLÜM RİSKİ ARTABİLİR”


Doç. Dr. Güneş, çalışmanın çok merkezli ve yüksek volümlü olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: "Çalışma ameliyat sürecinde veya sonrasında virüse yakalanmanın bir felaket olacağını, ameliyat sonrası komplikasyon ve ölüm riskini artırdığını söylemektedir. Cerrahi hastaların karşılaştığı yüksek riskleri göz önünde bulundurursak cerrahi operasyon yapılacak hastaların aşılanması büyük önem arz etmektedir. Çünkü cerrahi operasyonun kendisi vücut için bir travmadır. Bağışıklık sisteminin güçlü olması gereken bu dönemde bir virüs enfeksiyonu, ameliyat sonrası tüm sistemleri özellikle de hayati öneme haiz solunum sistemini etkileyerek, vücudun savunmasını daha da azaltacak ve ölümü artıracaktır."

"CERRAHİ OPERASYON OLACAK GRUBU AŞILAMAK DAHA FAZLA CAN KURTARACAK"

Hücrelerin kontrolsüz çoğalması olarak tanımlanan kanserin, sadece bulunduğu dokuda hasara neden olmayıp, zamanla tüm vücut bağışıklık sistemini etkilediğini belirten Doç. Dr. Güneş, “Çalışmada kanser cerrahisi geçiren özellikle 70 yaş üstü hastaların cerrahi sonrası Covid-19 enfeksiyonu geçirdiklerinde ölüm oranının normal popülasyona göre dört ila sekiz kat daha yüksek olduğu vurgulanmaktadır. Bu çok önemli ve yüksek bir orandır. Ayrıca çalışma cerrahi operasyon olacak grupta aşılama yapmanın normal insanı aşılamaktan daha fazla can kurtardığını söylemektedir. Çalışmada özellikle vurgulanmış, örneğin bir yılda bir hayat kurtarmak için, genel nüfusta 70 yaş üzeri 1.840 kişinin aşılanması gerektiğinde bu rakam 70 yaş ve üzeri kanser cerrahisi olanlarda sadece 351'e düşmektedir. Etki değeri yüksek olan dergilerde yayınlanan bu bilimsel çalışma aşının ne kadar hayat kurtarıcı olduğunu göstermiştir" diye konuştu.

“AMELİYAT SONRASI YOĞUN BAKIM İHTİYACININ EN AZA İNDİRİLMESİ İÇİN AŞI ŞART”

Gerek çok uluslu, dünyadaki 116 hastaneden toplanan verilerle yapılan bu çalışma gerekse dünya literatürüne geçmiş tüm çalışmalarda olduğu gibi şu anda Covid-19 pandemisine karşı elimizdeki en güçlü silahın halen aşı olduğunu belirten Doç. Dr. Güneş, şu noktalara dikkat çekti: "Ülkemiz, Sağlık Bakanlığımız bu konuda oldukça titiz çalışmaktadır. Aşılamada oldukça üst sıralardayız. Bu çok uluslu çalışmada açıkça gösterdi ki özellikle 70 yaş sonrası cerrahi operasyon geçirecek tüm bireylerin aşılanması şart. Aşı yaptırmamak, aşıdan kaçmak ölüme davetiye çıkarmaktır.

Yine bilindiği üzere pandemi nedeniyle ertelenen birçok ameliyatlar yapılmaya başlanacaktır. Birçok kişi zorunlu olmadıkça ameliyatını erteledi. Ertelenen ameliyatların güvenli şekilde yeniden başlayabilmesi ve ameliyat sonrası dönemin güvenli geçirilmesi, özellikle solunum sistemine ait komplikasyonların ve yoğun bakım ihtiyacının en aza indirilmesi için aşı şarttır. Aşı sadece sizin değil, sevdiklerinizin de hayatını kurtaracaktır. Lütfen aşınızı olun."
 

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR