Bilim İnsanlarından Çarpıcı Araştırma: Koronavirüsü Atlatanlara Tekrar Enfekte Edecekler

Bilim İnsanlarından Çarpıcı Araştırma: Koronavirüsü Atlatanlara Tekrar Enfekte Edecekler
YAYIN TARİHİ: 20.04.2021 11:00:00

Koronavirüsü yenme savaşında bilim insanlarından ilginç deneyler gelmeye devam ediyor. Oxford Üniversitesi yeni bir deney serisine başlamaya hazırlanıyor: Koronavirüsten iyileşenleri tekrar Kovid-19'la enfekte etmek...

Tüm dünyada giderek yayılan koronavirüs salgını için araştırmalar devam ediyor. Bilim insanları bir yandan virüsün yayılmasını önlemek için ciddi uyarılar yapmaya devam ederken bir yandan da aşılama yoluyla elde edilen bağışıklık seviyesini ölçmeye ve daha yüksek hale getirmeye çalışıyorlar. Bunun son örneği Oxford Üniversitesi'nden geldi.
GÖNÜLLÜLERE VİRÜS BULAŞTIRILACAK

Bilim insanları koronavirüs geçiren kişileri tekrar enfekte etmek için deneye başladılar. Bu çalışma insanların Kovid-19'a tekrar yakalanmasını engelleyecek bağışıklık seviyesinin elde edilmesi ve gelecekte aşı üretilirken hızlı davranılabilmesini destekleyecek bir deney olarak tanımlanmakta.

Oxford Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen deneyde gönüllülerin hepsine virüs bulaştırılacak. Araştırmacılar böylelikle hangi seviyedeki bağışıklık tepkisinin insanları korumaya yettiğini anlamaya çalışacak.


Bu aynı zamanda en iyi bağışıklık tepkisi yaratacak aşıların binlerce kişilik deneyler gerektirmeden hızlıca üretilmesi ve lisanslanmasına da yardımcı olacak.
İKİ AŞAMADAN OLUŞUP BAĞIŞIKLIK ORANLARI İNCELENECEK

Araştırmayı yürüten ekibin başındaki isim olan Prof. Dr. Helen McShane deney hakkında şu bilgileri kaydetti: "Eğer bir kişinin tekrar enfekte olmasını kesin olarak önleyecek antikor oranını tam olarak tespit edebilirsek bu en etkili aşıları geliştirebilmemiz için çok çabuk hareket etmemizi sağlayacak."

Etik kurul onayı bekleyen ve bu ay içinde başlaması planlanan deneye daha önce kovid-19 atlatmış 18-30 yaş aralığındaki gönüllüler katılacak. Bu kişilere kontrollü bir ortamda yeniden virüs verilecek ve sağlık durumları uzmanlar tarafından yakın bir şekilde takip edilecek.
İki aşamalı olarak yapılacak çalışmada ilk etapta 64 gönüllüyle aktive olacak ve kendini çoğaltacak en düşük dozda virüs oluşturulacak. Yazın gerçekleşmesi beklenen ikinci aşamada ise gönüllüler bu dozla enfekte edilerek oluşacak bağışıklık oran incelenecek.

Prof. McShane: "Enfeksiyon oluştuktan sonra çeşitli aralıklarla bağışıklık tepkisini ölçeceğiz ve böylece virüs tarafından oluşturulan bağışıklığı daha iyi anlayabileceğiz." diyerek deneyin amacını özetledi.

DİĞER



DİKKAT ÇEKEN HABERLER

ÇOK TIKLANANLAR